„România este pentru marele companii internaţionale doar o afacere”

Anunţul arogant şi sfidător al OMV, că nu va plăti contribuţia de solidaritate impusă de Guvernul PSD-PNL-UDMR, confirmă încă un eşec monumental al actualei guvernări. Este al doisprezecelea act controversat, plin de greşeli, pe care acest Guvern l-a adoptat în 2022, cu privire la piaţa de energie. Ordonanţa de urgenţă, prin care s-a instituit contribuţia de solidaritate, pe lângă faptul că a apărut de pe o zi pe alta în ultima săptămână a anului trecut, fără niciun fel de consultare publică, a fost gândită prost de la bun început, fără a exista o minimă analiză a situaţiei din piaţa energiei pe care o viza şi fără a avea în spate un studiu de impact. Astfel au reproşat reprezentanţii Alianţei pentru Unirea Românilor, prin intermediul unui recent comunicat de presă.
Potrivit autorităţilor Române, în urma acestei măsuri, ar urma să fie încasaţi într-un fond special 3,9 miliarde de lei. Contribuţia de solidaritate este de 60% pentru ceea ce depăşeşte cu mai mult de 20% media profiturilor pe ultimii patru ani, respectiv 2018, 2019, 2020 şi 2021. Din suma colectată în acest fond special, minim 70% se vor distribui pentru finanţarea investiţiilor strategice precum şi a investiţiilor în eficienţa energetică şi în energie din surse regenerabile. Însă, cel puţin la nivel declarativ, guvernanţii spun că se vor asigura că OMV va plăti şi că nu va scăpa de plata acestei taxe.
Senatorul AUR Ialomiţa, Rodica Boancă este la rândul ei indignată de dimensiunea trădării. „Într-adevăr şi din nenorocire, nu numai acest eşec este confirmat dar şi complicitatea dintre ei. Faptul că s-a acceptat acest refuz, arată cu adevărat, dacă mai era nevoie, dimensiunea trădării şi a nenorocirii în care ne scăldăm. Noi am încercat să trezim opinia publică, să îi trezim pe guvernanţi, să le spunem că se pierde peste 1 miliard de euro în această trădare naţională. Este de nepermis să conştientizăm ce se întâmplă, să fim cu toţii în măsura înţelegerii problemei şi dimensiunii ei, iar cu toate acestea să ne sfideze acest Guvern care e absolut inutil. Spun că OMV va plăti taxa. Dar, să vedem cum se vor asigura, fiindcă este foarte clar statutul de colonie şi de plecăciune. Suntem un stat dependent şi nu mai suntem suverani de ceva timp, din nenorocire. Se vede foarte clar şi cred că nu mai este nevoie să spun de ce este imperios necesară naţionalizarea OMV. A fost desecretizat dosarul. S-a văzut, de curând în mas media, trădarea pe care a făcut-o PSD-ul prin vânzarea către OMV a Petrom-ului. Ne aflăm în faţa unor elemente extrem de clare, de cristal şi parcă vrem să negăm şi să spunem că nu este chiar atât de neagră situaţia. Dar, cred că nu s-a inventat o nuanţă mai tare de negru, faţă de cea pe care o avem acum”, a precizat la Radio Fresh FM, în cadrul emisiunii „Subiectul zilei”, senatorul Rodica Boancă, specificând că demersul cu OMV este făcut conştient, nu doar din prostie. Şi nu că i-ar acuza de prea multă isteţime pe guvernanţi. „De data aceasta este vorba doar de interes, de afaceri. De fapt, România este pentru marile companii internaţionale doar o afacere. Şi atâta timp cât este o afacere, va fi tot timpul tratată ca atare”, a subliniat senatorul AUR Ialomiţa.
Printre altele, la un moment dat, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, într-o conferinţă de presă, a declarat că OMV Petrom ar trebui să plătească taxa de solidaritate, pentru că e clar că a beneficiat de creşterea preţului. Şi că, unde-i lege, nu-i tocmeală. „Bogdan Chiriţoiu este acelaşi de pe vremea lui Băsescu, nu l-a schimbat absolut nimeni de competent ce este. Sunt de acord şi eu că trebuie să plătească. Dar ce fac ei, pentru a-i forţa până la urmă? Păi legea asta este doar pentru căţei şi pentru dulăi, nu? Când dulăii ar trebui să fie solidari cu masa de oameni care traversează o criză fără precedent în România? Nu pot să înţeleg mecanismele acestea în care nişte instituţii, vedem căpuşate politic, nu mai au autoritate. De fapt, asta constatăm că legea nu mai are autoritate în România, instituţiile statului nu mai au autoritate pentru că au la conducere şefi numiţi politic. Atunci, ei trebuie să dea cu subsemnatul, să se raporteze doar la politicieni şi la ce li se spune de sus, nu la proceduri, nu la profesionalism, nu la ceea ce sunt obligaţi să facă prin fişa postului. Şi iată că ne trezim cu un consiliu al concurenţei care în loc să spună că sunt obligaţi pentru că altfel le aplicăm amenzi în valoare de, îi închidem sau ne judecăm cu ei, zic da, dar trebuie, ştiţi este necesar. Este acest joc de cuvinte permanent, care ne ameţeşte. Şi era foarte simplu. Guvernul zicea: Avem lege, nu-i tocmeală. Nu te supui, păi atunci intervin nişte clauze, rupem un contract, luăm măsuri. Asta e, mergem până la capăt. Dar nu, ei de fapt fac totul cu fracţiuni de măsură. De teama telefonului roşu, care se activează imediat: Ce faceţi voi, acolo, în România? Este clar şi indicaţiile vin nu doar din Austria, din Germania, ci din toate ţările care fac acest grup de interese. S-a terminat şi cu boicotul…Gata, orice minune în România ţine sub trei zile”, a atras atenţia senatorul Rodica Boancă.

„Nicio ţară nu se împrumută cu dobânzile acestea care se aplică României”

Pe de altă parte, România se împrumută la dobânzi mari, pentru a finanţa deficitul la bugetul de stat. Referitor la acest aspect, senatorului AUR Ialomiţa i-a plăcut ieşirea lui Florin Cîţu care acum este împotriva împrumuturilor. Asta în condiţia în care şi el pe vremea când era la putere a recurs la împrumuturi şi tot cam la fel de dezastruoase. Cert este că nicio ţară nu se împrumută cu dobânzile acestea care se aplică României. „Nicio ţară nu se împrumută cu dobânzile acestea care se aplică României. Nici o ţară nu este atât de umilită şi de tratată în felul acesta. Şi asta pentru că nu prezentăm încredere. Avem o largă coaliţie formată dintr-o struțocămilă. Este o aparentă stabilitate, căci ei de fapt pozează aşa, căci se înţeapă în permanenţă. Ba se ceartă, ba se pupă, ba se-mpacă. Această aparentă stabilitate politică este de fapt aşezată pe o uriaşă instabilitate economică. Atunci, normal că suntem în pericol şi este firesc să ne privească celelalte ţări aşa. Dar este nefiresc să ceri atâtea împrumuturi şi să nu-ţi dezvolţi economia, producţia. Noi nu mai producem nimic. Şi, cum să ai economie, dacă nu produci? Doar din vânzări şi din servicii? Iar unde se produce, se externalizează peste 70%, pentru că statul român permite. Şi atunci, de unde încrederea asta, dacă tu nu-ţi impui încredere? Respectul se câştigă, dar se mai şi impune. Şi faptul că nu am intrat în Schengen…este absolut clar că nu ne respectă nimeni”, a punctat Rodica Boancă.
Fireşte că, întotdeauna, senatorul a avertizat că vor fi mari probleme pentru generaţiile viitoare, care vor fi împovărate de aceste împrumuturi. Căci, populaţia României este tot mai îmbătrânită şi numărul celor care muncesc e mic în comparaţie cu cei asistaţi. „Eu am accentuat tot timpul această problemă, de unde vom plăti împrumuturile. Căci, ne-am împrumutat cu dobânzi uriaşe. În urma statisticilor, după ultimul recensământ, în România sunt aproape 12 milioane de persoane asistate – pensionari, oameni cu indemnizaţie, elevi, copii, persoane cu dizabilităţi – iar clasa muncitoare, forţa de muncă este undeva la 7 milioane. Deci, 7 milioane de români care plătesc taxe, trebuie să susţină aceste servicii sociale, normale, fireşti în orice stat. Mai avem vreo 6 milioane minim de români angajaţi peste hotare. În condiţii reale, raporturile ar fi fost egale, într-o marjă acceptabilă. Dar noi suntem într-un decalaj enorm. Cine să plătească aceste datorii? Nici nu ştiu dacă mai are rost să ne întrebăm. Nici copii noştri nu vor reuşi să le plătească şi nici copiii copiilor lor. Şi iată, natalitatea scade. Anul trecut a fost înregistrată cea mai mică rată a natalităţii în România. Foarte mulţi copii se nasc peste hotare. Foarte mulţi tineri se căsătoresc şi pleacă peste hotare. Atunci, noi nu mai beneficiem de nimic. Forţa de muncă activă, pleacă. Resursa principală a unei ţări este omul, cetăţeanul. El produce, el validează ţara respectivă. Cetăţeanul este cel care prin taxele plătite, banii cheltuiţi, împrumuturile contractate, oferă stabilitate bugetului, economiei. Ne aflăm într-o ipostază parcă fără ieşire, pe marginea unei prăpăstii şi avem de ales: ori sărim, ori în spate-i ursul”, a mai adăugat Rodica Boancă, senator AUR Ialomiţa.

Marius BĂDRĂGAN

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )