România este campioană la mortalitatea infantilă

• media deceselor este de peste trei ori mai mare decât cea din Uniunea Europeană • redirecţionarea a 20% din impozitul pe profit către Salvaţi Copiii România, resursă vitală pentru dotarea maternităţilor şi secţiilor de Terapie Intensivă

România are cea mai mare rată a mortalităţii infantile din UE, 5,6 la mia de copii născuţi vii, faţă de 3,3, media europeană, potrivit celor mai recente date centralizate la nivelul Uniunii Europene pentru anul 2020. Mai mult însă, sunt judeţe unde rata mortalităţii infantile este şi de peste trei ori mai mare decât media din UE. Astfel, mortalitatea infantilă a ajuns la 11,1 la mia de copii născuţi vii, în judeţul Satu Mare, la 10 la mie, în judeţul Tulcea, arată datele INS pentru anul 2020. Organizaţia Salvaţi Copiii România atrage atenţia asupra disparităţilor mari dintre judeţele ţării şi face un apel pentru dotarea urgentă a maternităţilor şi secţiilor de terapie intensivă neonatală, prin redirecţionarea a 20% din impozitul pe profit.
În interiorul Uniunii Europene, România este urmată de Bulgaria şi Slovacia (ambele cu rata de 5,1 la mie); la polul opus se află Estonia (1,4 la mia de copii născuţi vii) şi Finlanda (1,8 la mie). Deşi mortalitatea infantilă rămâne un capitol sumbru pentru România, multe dintre decesele care survin la copii sub un an ar putea fi prevenite prin dotarea maternităţilor şi secţiilor de pediatrie cu echipamente medicale performante şi dezvoltarea de programe de suport pentru mame şi copii.
Din anul 2010 şi până în prezent, Organizaţia Salvaţi Copiii a dotat 107 unităţi medicale (secţii de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secţii de pediatrie şi Obstetrică – Ginecologie) din toate judeţele ţării, cu peste 1.120 de echipamente vitale, investind peste 8.700.000 de euro. Doar în 2022, Salvaţi Copiii a dotat peste 50 de unităţi medicale cu echipamente performante, asigurând supravieţuirea şi tratamentul adecvat pentru cel puţin 40.000 de copii.
„Atunci când vine vorba despre salvarea vieţii unui prematur, fiecare secundă e vitală, de aceea e crucial ca medicii să aibă la îndemână aparatură medicală performantă. Pentru a putea dota toate maternităţile şi secţiile de terapie intensivă neonatală cu incubatoare, cu ventilatoare de suport respirator, fiecare donaţie contează. De aceea este atât de important acest mecanism de direcţionare a 20% din impozitul pe profit: pentru că înseamnă, direct, investiţie în viaţă”, a precizat Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al Salvaţi Copiii România.
Pentru că viaţa unor copii care se luptă să trăiască depinde de investiţia care se face în maternităţi, Salvaţi Copiii lansează un apel către companiile din România de a direcţiona 20% din impozitul pe profit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente performante a maternităţilor (secţii de Neonatologie, Terapie Intensivă Neonatală, Obstetrică – Ginecologie) şi a spitalelor şi secţiilor de pediatrie.
Persoanele juridice care doresc să sprijine acest demers pot descărca contractul pre completat cu datele de identificare ale organizaţiei de pe site-ul Salvați Copiii. Plățile trebuie făcute până la 31 decembrie 2022. Microîntreprinderile pot sponsoriza Organizaţia Salvaţi Copiii, potrivit legii, în limita a 20% din impozitul pe venit.
Harta mortalităţii infantile în România arată astfel: Satu Mare – 11,1 la mia de copii născuţi vii; Tulcea – 10 ‰; Olt – 9,6 ‰; Mureş – 8,2 ‰; Suceava – 8,2 ‰; Harghita – 7,7‰; Mehedinţi – 7,6‰; Braşov – 7,1‰. În cifre absolute, 1.104 copii cu vârsta sub un an au murit în anul 2020 în România, multe dintre aceste decese putând fi prevenite prin acces la servicii medicale în timpul sarcinii şi prin dotarea maternităţilor şi secţiilor de neonatologie cu aparatură medicală performantă. Nevoile transmise de unităţile medicale sunt dintre cele mai diverse: de la ventilatoare neonatale de generaţie nouă, mese de reanimare la incubatoare şi alte echipamente medicale performante.

Context

În ciuda unor progrese evidente, România continuă să se menţină pe primele locuri în UE27 în ceea ce priveşte rata mortalităţii la copii sub un an, valoarea la care s-a ajuns în 2020 potrivit datelor INS (5,6/1000 născuţi vii) fiind practic similară cu rata medie a vechii Uniuni Europene de acum circa 20 de ani. Dintre cele 198.302 de naşteri înregistrate în România în 2020, potrivit datelor definitive INS, 731 provin de la fete sub 15 ani şi 17.366 de la adolescente cu vârsta între 15-19 ani. Statistica arată că unu din zece nou – născuţi din România provine din mame adolescente. De altfel, ţara noastră contribuie cu mai mult de un sfert dintre mamele sub 18 ani (30%) din toată Uniunea Europeană şi cu 45% dintre mamele cu vârsta sub 15 ani.
Potrivit datelor Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor Medicilor de Familie, 53% din localităţile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienţi medici de familie. Multe fete şi femei din zonele rurale defavorizate recurg la auto-medicaţie în timpul sarcinii, nu ajung la medic pentru luarea în evidenţă şi monitorizarea adecvată a sarcinii şi aşteaptă până când situaţia lor se precipită sau se înrăutăţeşte.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )