Roadele toamnei, obiceiuri culinare şi tradiţii locale, la conacul Manasia!
Ediţia a şaptea, a evenimentului ce sărbătoreşte anual belşugul pământului, obiceiurile culinare şi tradiţiile locale, va avea loc pe 30 şi 31 octombrie 2021, la Domeniul Manasia. Roadele toamnei reuneşte anul acesta mici producători din Bărăgan, în cadrul Farmer’s Market – un târg în aer liber, ce promovează micile afaceri locale. Ialomiţenii – şi nu numai – sunt invitaţi să descopere rezultatele muncii unor oameni pasionaţi, să savureze preparate tradiţionale de sezon, să se bucure de folclor popular şi poveşti aristocrate, atât sâmbătă – zi în care vor fi deschise porţile domeniului, cât şi duminică – într-un cadru mai restrâns. La târgul în aer liber vor participa în jur de 20 de producători locali, vizitatorii putând cumpăra produsele expuse.
Aflat în judeţul Ialomiţa, la 50 km de Bucureşti, Domeniul Manasia include conacul boieresc, parcul de două hectare şi crama de sub conac, fiind o bijuterie de patrimoniu unică în peisajul Bărăganului, inclusă în Ansamblul Conacului Hagianoff. Conacul a fost redat întru folosul comunităţii de către Ariadna Löwendal Dănilă, fiica actriţei Irina Dall (Löwendal) şi nepoata pictorului George Löwendal. Aceasta a achiziţionat domeniul şi a început un proces de restaurare a conacului în perioada 2008-2013. Procesul a fost destul de anevoios şi a constat în transformarea reşedinţei de vară, a doi boieri, într-un centru de organizare evenimente.
Astfel a declarat, recent, la Radio Fresh FM, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”, Ilinca Buha, directorul executiv al Domeniului Manasia. În ce priveşte „Roadele Toamnei“, acesta este un eveniment recurent, pornit în 2015, când Domeniul Manasia încă nu era atât de bine cunoscut. „Împreună, cu doamna Ariadna Löwendal Dănilă şi echipa, am căutat tematici menite să atragă persoane interesate dinspre Bucureşti şi Constanţa. Iar ca model, ce puteam prezenta toamna în Bărăgan, decât bogăţia pământului? De aici s-a născut acest concept de Roadele Toamnei. A fost un succes. De la an, la an, am văzut că lumea a venit. Tot mai multe persoane au fost interesate de eveniment. Atunci, împreună cu doamna deputat Raluca Dumitrescu, ne-am gândit să-l extindem puţin. Aşa am creat acest concept de «Farmer’s Market», o primă ediţie a pieţei producătorilor locali din Ialomiţa. Sunt producători care, cu forţe proprii şi sprijin european, încep să readucă Bărăganul la ceea ce ştim despre această zonă bogată a ţării”, a precizat Ilinca Buha, specificând că, cei 20 de mici producători locali vor aduce la conac legume (roşii, ardei capia „urechi de elefant”, broccoli, fenicul, castraveţi sau pepenaşi pentru murături sau vinete pufoase), fructe de sezon (mere, gutui sau căpşuni celebre), brânzeturi de fermă sau miere, toate produse ecologic în Bărăgan.
De asemenea, cei care trec pragul Domeniului Manasia vor descoperi covoare ţesute tradiţional la război, accesorii handmade, produse pe bază de lavandă sau chiar vor putea pleca acasă cu o tuia de pepinieră. Preparatele culinare ale Domeniului Manasia vor fi şi ele prezente la târg în ziua de sâmbătă – 30 octombrie, sau vor putea fi savurate în cadrul dejunului de duminică – 31 octombrie. Dintre producătorii locali prezenţi la conac, amintim: Anaeli Atelier de Cofetărie (Urziceni); Cristea Valentin (Roşiori); Ferma Baciu; Ionuţ Drăgan; Las Căpşuni (Fierbinţii de jos); Lavandă Ialomiţa (Scânteia); Lucian Dumitru (Dridu); Lungu Costin; Maria Stancu (Urziceni); Mirelaxa (Luciu); Roxana Roşculeţ (Jilavele); Rural Creativ (Giurgeni); Toma Cătălin; Tuia Bărboşelul (Jilavele); Vichi Berbec etc.
În cele două zile în care se sărbătoresc roadele toamnei, oaspeţii Domeniului Manasia vor avea parte, totodată, de un program artistic, susţinut de Ansamblul „Doina Bărăganului” şi Corala „Sfântul Mare Mucenic Mina” a Protopopiatului Slobozia. „Avem tot ce înseamnă produse de toamnă. Cei care ne vor călca pragul, vor avea ocazia să descopere rezultatele muncii unor oameni pasionaţi. Vor putea savura preparate tradiţionale de sezon, să se bucure de folclor popular şi poveşti aristocrate, la „Roadele Toamnei” de la Domeniul Manasia. Vor putea savura nişte produse deosebite de cofetărie realizate de nişte parteneri din Urziceni. Noi, cei de la Manasia, vom avea un stand cu mâncare tradiţională românească. Pentru toţi participanţii la eveniment – care vor veni să viziteze standurile, să achiziţioneze legume, fructe şi dulciurile produse în Ialomiţa – avem un concurs la ora 15.00. În baza unui bon de cumpărături, de minim 50 lei, de la oricare dintre cumpărători, vor putea participa la o tombolă. Premiul constă într-un coş cu produse locale, cu căpşuni, roşii, vinete, produs cosmetic, o plăcintă făcută de şeful Domeniului Manasia. Vom mai face o tombolă şi la ora 17.00 pentru cei care sosesc în partea a doua a zilei. Să treci pragul Domeniului Manasia este gratuit. Nu există o taxă de intrare. Târgul este deschis pentru toată lumea care vrea să vină să ne viziteze. Cine doreşte să facă un tur ghidat al conacului şi cramei subterane, acesta este organizat, separat, la ore bine definite, cu un preţ special, de 50 lei de persoană. Un tur ghidat, în care se poate afla istoria conacului, durează în jur de 30-40 minute”, a informat Ilinca Buha.
Programul celor două zile
În ziua de sâmbătă, 30 octombrie, are loc doar târgul cu produse locale (între orele 10.00-18.00) şi un moment artistic, susţinut de Ansamblul „Doina Bărăganului”. Spectacolul va avea loc în pavilionul de vară, în funcţie de cum va fi vremea.
Meniul de sâmbătă constă în mâncare gătită (ciorbă de burtă, fasole cu ciolan, sarmale cu mămăliguţă), grătar (pastramă de oaie cu mămăliguţă şi mujdei de usturoi; coaste de porc cu salată de varză murată cu chimen; scăricică de porc marinată cu cimbrişor şi usturoi; mici cu muştar); desert (plăcintă de dovleac, tartă de mere).
Duminică, 31 octombrie, târgul poate fi vizitat între orele 10.00-12.00, apoi, de la ora 13.00- 19.00 – va fi organizat un dejun cu acces exclusiv. Biletele pentru dejun pot fi achiziţionate prin magazinul online al Domeniului Manasia. Clienţii care optează pentru un mic dejun, vor fi întâmpinaţi cu must proaspăt. În primă fază vor servi zacuscă, salată de vinete; salată ardei copt; salată sfeclă cu fulgi de migdale şi brânză de bivoliţă; platou brânzeturi locale; jumări de raţă; pateu de pui. Felul principal va consta în umăr de porc; Osso buco; pulpă de raţă confiată; curcan la cuptor învelit în bacon; cartofi copţi cu untură de raţă; murături de casă; salată de dovleac cu muguri pin şi baby spanac. Aşa cum se obişnuieşte, finalul este alocat desertului – ştrudel de dovleac; tartă de pere; plăcintă cu brânză şi stafide. Preţul unui meniu este de 210 lei pentru adulţi şi 80 lei – copii (acesta asigură accesul la târg şi include turul ghidat al conacului şi cramei subterane).
Evenimentul se va încheia duminică, la ora 17.30-18.00, cu un moment artistic al Coralei Sfântul Mare Mucenic Mina”, a Protopopiatului Slobozia – dirijor părintele Cătălin Stanciu. Programul artistic va cuprinde cântece patriotice şi folclorice.
Întreaga echipă a Domeniului Manasia îşi asumă respectarea cu stricteţe a setului de reguli obligatorii pentru desfăşurarea activităţii în condiţii de maximă siguranţă, cu scopul minimizării riscurilor de transmitere şi răspândire COVID-19, în interiorul şi în afara punctului de lucru. Accesul este permis persoanelor vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 (pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare şi care prezintă documentul care atestă acest lucru); persoanelor ce prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore; persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale. Masca de protecţie este obligatorie în spaţiul în care se desfăşoară târgul precum şi în toate spaţiile interioare.
Participarea la dejunul de duminică este posibilă doar în baza prezentării la intrare a unui certificat de vaccinare Covid. La acesta vor participa maxim 200 persoane (50% din capacitate, doar persoane vaccinate).
Diana ARON