River Cleanup Collective – mişcarea transnaţională care a mobilizat voluntarii români să colecteze 3.4 tone de deşeuri din ape

Peste 3.4 tone de deşeuri au fost curăţate de voluntarii români de pe malurile apelor din 5 localităţi în cadrul River Cleanup Collective – amplă acţiune de ecologizare transnaţională desfăşurată în 16 ţări europene.
În perioada, 29 septembrie – 1 octombrie, 125 de voluntari din Bucureşti, Târgu Jiu, Piteşti, Râmnicu Vâlcea, Turda şi-au unit forţele şi au spus la unison Stop deşeurilor din ape, răspunzând apelului de mobilizare pentru ecologizarea apelor, lansat de Kaufland România şi Asociaţia Act for Tomorrow.
Voluntarii au curăţat deşeurile care poluau malurile Dunării la Olteniţa, malurile Oltului, ale Arieşului, ale lacului Goleşti şi ale râului Sohodol, afluent al Jiului. Pe parcursul ecologizărilor aceştia au fost martorii unor imagini dezolante. Seceta şi retragerea apelor au scos la iveală grămezi de sticle, dar şi numeroase zone cu doze şi PET-uri răsfirate, rezultate din neglijenţa pescarilor şi a turiştilor. Pe malurile Lacului Goleşti (Argeş) şi pe malurile râului Sohodol (Gorj), covoare de PET-uri se întindeau pe malurile apelor, ştirbind din frumuseţea acestor zone.
Evenimentele s-au bucurat de prezenţa angajaţilor Kaufland, precum şi a numeroşi tineri din comunităţile locale, dornici să lase în urmă o lume mai curată pentru generaţiile viitoare.
Lansat de Grupul Schwarz în 2022, River Cleanup Collective este un program de colectare plasticului din râuri, ce are loc simultan în 16 ţări din Europa, cu participarea tuturor companiilor din grup. „Prin ediţia din acest an a River Cleanup Collective am făcut un nou pas înainte pentru a transforma în realitate viziunea noastră Mai puţin plastic – Circuite închise, asumată prin strategia REset Plastic a Grupului Schwarz. Ne bucurăm că angajaţii noştri şi voluntarii din comunităţile locale, care ne sunt mereu alături, au răspuns apelului nostru şi au arătat încă o dată că Implicarea face diferenţa. Astfel, ne-am alăturat colegilor noştri din Grupul Schwarz din 16 ţări europene şi am reuşit să colectăm o cantitate foarte mare de deşeuri care puneau în pericol sănătatea noastră şi a ecosistemelor acvatice” a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România. „Ne bucurăm că şi în acest an Asociaţia Act for Tomorrow a fost un motor de mobilizare pentru mişcarea River Cleanup Collective în România. Alături de partenerii noştri de la Kaufland România am făcut eforturi constante în ultimii 4 ani pentru a mobiliza comunităţile locale să se implice pentru a spune STOP deşeurilor din ape. Problema deşeurilor care poluează apele României încă este acută şi de actualitate. Tocmai de aceea, România are nevoie de programe de educare a cetăţenilor, de infrastructură de colectare adecvată şi de programe naţionale prin care deşeurile existente în ape să fie colectate şi revalorificate” a precizat Andrei Coşuleanu, preşedintele Act for Tomorrow.
La nivel local, implementarea programului a fost posibilă cu sprijinul următoarelor organizaţii: Asociaţia Green Space Olteniţa, Asociaţia Studenţească Ingmed Piteşti, Asociaţia Da Vinci System, Capitala Tineretului din România 2023 şi Asociaţia Seven Steps Vâlcea.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )