Rezultatele ultimelor controale efectuate de ITM Călărași

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași a continuat, în perioada 5 – 9 septembrie, seria controalelor în vederea combaterii muncii nedeclarate și pentru respectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi a securităţii şi sănătăţii în muncă.
În domeniul relaţiilor de muncă s-au efectuat 31 de controale, din care 27 au fost pe muncă nedeclarată. Prin urmare, 5 angajatori au fost sancţionaţi şi s-au aplicat amenzi în valoare de 25.000 de lei. În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, s-au efectuat 37 de controale. 23 de angajatori au fost sancţionaţi şi s-au aplicat amenzi în valoare de 6.000 de lei. Pentru neconformităţile constatate au fost dispuse măsuri cu termene precise de remediere.
Acţiunile de control au fost efectuate în diferite domenii de activitate. Este vorba despre confecţii metalice, târguri şi oboare, sănătate, comerţ, agricultură, transporturi, construcţii, baruri şi restaurante și așa mai departe. „Printre neconformităţile constatate enumerăm necompensarea concediului de odihnă la încetarea contractului individual de muncă (CIM) și lipsa repartiţiei programului de lucru în conţinutul CIM. În alte cazuri, angajatorul nu a făcut dovada comunicării către salariaţi a adeverinţei de vechime şi a extrasului de Revisal sau nu a încheiat contractele individuale de muncă în formă scrisă. Pe lista neconformităților se numără și nerespectarea prevederilor privind repausul săptămânal și neacordarea drepturilor salariale. În alte situații, societatea nu a amenajat un spaţiu pentru depozitarea ambalajelor produselor de protecţie a plantelor sau nu a fost realizată semnalizarea de securitate şi sănătate în muncă. Nu în ultimul rând, nu sunt inscripţionate toate prizele cu valoarea nominală a tensiunii de alimentare, precum depozitele nou construite”, informează Dumitru Nicolae, inspectorul șef ITM Călărași.

Cătălina GHEORGHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )