Rezultatele noilor controale ITM Călărași, perioada 2 – 6 mai

În perioada 2 – 6 mai, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași a efectuat controale în vederea combaterii muncii nedeclarate și pentru respectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi a securităţii şi sănătăţii în muncă.
Au avut loc, în total, 30 de controale în domeniul relaţiilor de muncă și sancţionaţi doi angajatori. Prin urmare, s-au aplicat amenzi în valoare de 20.000 de lei. Iar în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, s-au efectuat 12 controale, iar 12 angajatori au fost sancţionaţi. În acest caz, s-au aplicat amenzi în valoare de 4.000 de lei. Pentru neconformităţile constatate au fost dispuse măsuri cu termene precise de remediere. Acţiunile de control au fost efectuate în diferite domenii de activitate, precum activităţi de contabilitate, distribuţia combustibililor gazoşi, întreţinerea şi reparaţia autovehiculelor, restaurante, construcţii, comerţ, agricultură și așa mai departe.
Printre neconformităţile constatate se numără neîncheierea în formă scrisă a contractului individual de muncă (CIM) și nerespectarea dispoziţiilor privind munca suplimentară. În alte cazuri, s-au depistat necompensarea concediilor de odihnă la încetarea CIM și lipsa repartiţiei programului de lucru în CIM. Alți angajatori nu au respectat repausul săptămânal, nu au completat dovada acordării drepturilor salariale sau au completat eronat în REVISAL elementele CIM (modificări, suspendări, încetări) sau dublate. De asemenea, unii angajatori nu ţin evidenţa orelor prestate de salariaţi, cu ora de începere şi de sfârşit a programului de lucru, iar trusa medicală de vigoare nu este marcată şi semnalizată corespunzător. Totodată, unele societăți nu au consemnat în fişele de instruire rezultatul însuşirii cunoştinţelor de ssm, iar la intrarea în spațiul de depozitare din cauza modificărilor de nivel, există pericolul de dezechilibrare, împiedicare și cădere de la acelaşi nivel. În alte situații identificate de inspectori, tabloul electric din incinta unităţii nu era prevăzut cu capac de protecţie, fișele de instruire individuală nu sunt completate în declaraţia de traseu (cu traseul de deplasare la/de la domiciliu, la locul de muncă); nu au fost elaborate instrucţiuni proprii pentru lucrările de tratat şi condiţionat seminţe; registrul pentru evidenta mișcării produselor de protecţie a plantelor nu era actualizat la zi.

Cătălina GHEORGHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )