Rezultatele acţiunilor de control fiscal din primele 5 luni ale anului

În vederea asigurării resurselor necesare pentru buna funcţionare a statului, ANAF urmăreşte creşterea gradului de
conformare voluntară, atât la declarare, cât şi la plată, mizând pe spiritul de responsabilitate civică al contribuabililor, pe
campanii de informare cu privire la procedurile de declarare a veniturilor şi de plată a taxelor şi impozitelor. În completarea acestor măsuri, activitatea inspecţiei fiscale urmăreşte verificarea legalităţii, conformităţii declaraţiilor fiscale, a corectitudinii şi exactităţii îndeplinirii obligaţiilor fiscale de către contribuabili.
Astfel a declarat, Liliana Ciomîrtan (purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene de Finanţe Publice – AJFP Ialomiţa). Potrivit acesteia, în urma controalelor efectuate la contribuabilii persoane juridice şi fizice, în perioada ianuarie-mai 2022, inspecţia fiscală a înregistrat o serie de rezultate.

Mai exact, au fost efectuate 10.484 inspecţii fiscale la
contribuabili persoane juridice şi fizice; au fost stabilite sume suplimentare în valoare totală 1.322,21 mil. lei; s-au efectuat 5.350 verificări documentare la contribuabili persoane juridice și fizice. În urma verificărilor documentare au fost stabilite sume suplimentare în valoare totală de 153,34 mil. lei; au fost instituite 163 măsuri asiguratorii în valoare de 131,70 mil. lei; au fost aplicate 959 amenzi în valoare totală de 2,70 mil. lei; au fost înaintate organelor de urmărire penală un număr de 104 sesizări, pentru un prejudiciu total de 135,90 mil. lei; a fost diminuată pierderea fiscală cu suma de 1.025,20 mil. lei.
În perioada ianuarie-februarie 2022, au fost aprobate 2 soluţii fiscale individuale anticipate. Începând cu luna februarie 2022, activitatea de emitere a soluţiilor fiscale individuale anticipate a fost preluată de Ministerul Finanţelor. „În perioada ianuarie-mai 2022, au fost emise 2 acorduri de preţ în avans şi soluţionate 3 cereri de iniţiere a procedurii amiabile. În ceea ce priveşte inspecţiile fiscale desfăşurate la contribuabilii care au derulat tranzacţii cu persoanele afiliate – în cadrul cărora au fost controlate şi preţurile de transfer practicate – valoarea tranzacţiilor verificate a fost de 7.369,14 mil. lei, pentru care a rezultat o diferenţă a
bazei impozitare în sumă de 464,08 mil. lei”, a precizat
purtătorul de cuvânt al AJFP Ialomiţa.

Diana ARON

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (1 )