Revenire în forță pe piața muncii pentru startup-uri și companiile mici

Anul acesta a adus o revenire puternică pe piața muncii atât pentru marii angajatori, care au scos în piață un număr record de joburi, cât și pentru angajatorii mici și în cazul business-urilor nou deschise. După doi ani dificili pentru multe dintre aceste companii, primele 8 luni ale anului au reactivat sectorul și, odată cu el, încrederea candidaților de a aplica pentru joburile din firmele cu cel mult 50 de angajați. Astfel, din ianuarie și până în august, peste 100.000 de locuri de muncă au fost postate pe eJobs.ro de recrutorii din startup-uri. Acest nivel este similar cu cel din 2019, dar cu aproximativ 20% mai mult decât în 2020 și 2021. Cele mai multe locuri de muncă au venit de la angajatorii din servicii, urmați de cei din retail, transport/logistică, import/export și turism. Iunie a fost luna cea mai prolifică pentru acest segment de companii. Bucureștiul, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași au fost orașele cu cele mai multe startup-uri care au căutat să-și mărească echipele. „Practic, unul din trei joburi postate de la începutul anului și până acum au fost din sectorul angajatorilor mici, cu maximum 50 de angajați. Au fost peste 10.000 de companii care au făcut angajări. Vorbim fie de business-uri nou înființate, fie de business-uri care anul acesta și-au reluat activitatea la cote normale sau chiar au accelerat-o. Foarte interesant este faptul că, dacă în 2020 și 2021, pentru această categorie de angajatori aveam un procent mare de joburi remote, acum vedem o pondere marginală din totalul locurilor de muncă disponibile – aproximativ 8%”, precizează Roxana Drăghici, head of sales în cadrul eJobs, cea mai mare platformă de recrutare din România.
Odată cu creșterea numărului de oferte scoase în piață de startup-uri și a prezenței angajatorilor mici, a crescut și interesul candidaților față de aceștia. Astfel, în primele 8 luni ale anului au fost înregistrate aproape 2,5 milioane de aplicări. Acest număr este sub nivelul din 2021, însă cu 25% mai mult decât în 2019. „A fost o perioadă când cea mai mare parte a capitalului de încredere a fost transferată către angajatorii foarte mari, către multinaționale, care erau direct asociate cu ideea de stabilitate, de solvabilitate, cu bugete mari. Faptul că pandemia a lovit în foarte multe business-uri mici și le-a forțat să sisteze activitatea i-a făcut pe candidați să fie, pentru o perioadă, mai circumspecți. Însă, acum par să fi depășit acea etapă. Din cele aproape 7 milioane de aplicări totale, din ianuarie și până acum, angajatorii mici au cumulat 2,5 milioane”, explică Roxana Drăghici.
Tot la capitolul capital de încredere, tendința candidaților este de a aplica mai degrabă la angajatorii mici din România decât din străinătate. Cele mai căutate sub locurile de muncă din retail, servicii, IT/telecom, publicitate/marketing/PR și call center. Retailul, serviciile și IT/telecom cumulează jumătate din numărul total de aplicări. Disproporția cea mai mare apare în cazul transporturilor. Acesta este al treilea domeniu din punctul de vedere al numărului de joburi scoase în piață, însă ultimul din punctul de vedere al aplicărilor atrase. „Vedem diferențe din ce în ce mai difuze între angajatorii mari și cei mici. Sigur că volumul de angajări diferă, însă raportarea la tendințele pieței este aceeași. Se caută preponderent angajați full time, care să lucreze de la birou, iar plafoanele salariale oferite sunt similare. Este și motivul pentru care candidații nu mai au rețineri în a aplica și la joburile din companiile mici”, mai adaugă Roxana Drăghici. În acest moment, peste 34.000 locuri de muncă pentru România și străinătate sunt disponibile pe www.ejobs.ro.

Cătălina GHEORGHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )