Revenire explozivă în HoReCa: peste 11.000 de locuri de muncă noi de la ridicarea restricțiilor

Începând cu 9 martie, când au fost eliminate restricțiile împotriva Covid-19, angajatorii din HoReCa au scos la bătaie peste 11.000 de locuri de muncă în țară și în străinătate. Acest lucru plasează industria ospitalității pe locul 2 în topul sectoarelor cu cele mai multe oferte de angajare publicate pe eJobs în această perioadă, după Retail. Mai mult, numărul locurilor de muncă din HoReCa din 9 martie până în prezent este cu 153% față de același interval al anului trecut. Iar comparativ cu anul 2019, numărul este cu 22% mai mare, arată datele eJobs România, liderul pieței de recrutare. În comparație cu 2020 chiar, perioadă care s-a suprapus și cu lockdown-ul, creșterea e spectaculoasă: peste 262%.
Chiar dacă oferta de angajare este una explozivă, candidații rămân sceptici față de acest domeniu. Numărul aplicărilor înregistrat în perioada 9 martie până în prezent este în scădere cu 20% față de același interval de timp al anului trecut. Se observă, însă, o creștere de 11% față de ultimul an de normalitate, nonpandemic, adică 2019. „Se resimte un deficit acut de forță de muncă în domeniu, ca urmare a instabilității acestuia din ultimii ani. O bună parte dintre cei care lucrau în acest sector au ales să se orienteze către altele în ultimii ani, ce au crescut în pandemie sau au fost mai stabile. Cei mai mulți candidați care au decis să părăsească HoReCa s-au reorientat către Retail, zona de curierat, livratori sau ride sharing”, transmite Bogdan Badea, CEO eJobs România, cea mai mare platformă de recrutare din țară.
Cele mai multe oferte de angajare din HoReCa au fost publicate de angajatorii din marile centre universitare, dar și în orașele care, de regulă, atrag un număr semnificativ de turiști, fiind început de sezon estival. Capitala este pe primul loc în topul orașelor cu cele mai multe locuri de muncă în domeniu, cu peste 6.000 de oferte de angajare. Ea este urmată de Constanța, Timișoara, Cluj-Napoca și Sibiu. „Ne așteptăm ca numărul de joburi să crească și mai mult în sezonul estival. Din păcate, însă, deficitul de forță de muncă rămâne cea mai mare problemă. În acest sens, angajatorii apelează în continuare la importul de angajați din străinătate. Suntem optimiști însă că, odată cu creșterile salariale din domeniu, dar și cu reabilitarea imaginii industriei, la care se va ajunge ca urmare a faptului că nu mai avem restricții, și candidații din România se vor reîntoarce la joburile din HoReCa”, mai spune Bogdan Badea.

Cătălina GHEORGHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )