Registrul Auto Român, acțiuni pentru sprijinirea apicultorilor și deținătorilor de tractoare și utilaje agricole

Registrul Auto Român, alături de fermieri și apicultori, solicită eliberarea cărții de identitate a vehiculului (CIV) și efectuarea inspecției tehnice periodice (ITP) la domiciliu sau locul de garare al acestora. Echipele RAR se deplasează continuu pe tot teritoriul țării cu autolaboratoarele specializate, pentru ca deținătorii acestor vehicule să nu mai fie nevoiți să le transporte la stațiile ITP sau la reprezentanțele județene ale Registrului Auto Român. Începând cu această primăvară, procedura se efectuează și pentru remorcile speciale apicole.
Legea nr. 260/2020 a produs modificări în procedura de înregistrare a tractoarelor și mașinilor autopropulsate pentru lucrări în cadrul primăriilor. Această procedură este posibilă doar pentru vehiculele care dețin CIV sau atestat tehnic și ITP. Desigur, obligativitatea se aplică doar în cazul în care respectivele vehicule circulă și pe drumurile publice, dar este puțin probabil ca un astfel de utilaj să se poată deplasa doar în afara acestor sectoare de drum.
La scurt timp după modificările cadrului legal, Registrul Auto Român a demarat o campanie de sprijinire a deținătorilor de tractoare agricole și mașini autopropulsate pentru lucrări, prin intermediul laboratoarelor mobile pentru certificarea autenticității, disponibile în toate reprezentanțele din țară. La solicitarea proprietarilor acestor vehicule, specialiștii RAR se deplasează în teren și efectuează procedurile necesare pentru eliberarea CIV sau a atestatului tehnic, în funcție de tipul vehiculului: tractor agricol sau mașină autopropulsată pentru lucrări. În plus, în cadrul aceleiași deplasări în teren, inginerii RAR fac și inspecția tehnică periodică a tractoarelor. Tot acest demers vine în sprijinul proprietarilor de utilaje, care nu mai sunt nevoiți să transporte vehiculele la stațiile ITP sau la reprezentanțele RAR. Dar pentru a face aceste proceduri mai eficiente, proprietarii sunt sfătuiți să solicite sprijinul autorităților locale, pentru a fi ajutați să se organizeze și să solicite deplasarea autolaboratoarelor mobile.
Luând în calcul dificultățile pe care le au apicultorii în a se deplasa la stațiile ITP sau la reprezentanțele RAR, de curând a fost extinsă procedura și pentru pavilioanele apicole. Astfel, inginerii RAR se deplasează acolo unde sunt amplasate remorcile sau semiremorcile speciale apicole care au nevoie de CIV sau ITP. Iar procedura este una cât se poate de simplă.
Pentru efectuarea ITP în teren, apicultorii pot contacta șefii reprezentanțelor teritoriale ale RAR să stabilească detaliile concrete ale deplasării autolaboratoarelor.
„ITP la fața locului” face parte din campania RAR de sprijinire a deținătorilor de (semi)remorci speciale apicole, prin înlesnirea condițiilor de efectuare a inspecției tehnice periodice (ITP) acolo unde sunt solicitări.
În ceea ce privește autovehiculele speciale apicole, RAR are în lucru procedura de extindere a acestei facilități și asupra pavilioanelor apicole montate pe autovehicule. Această activitate se va regăsi în proxima modificare a legislației naționale de ITP. Până când se va concretiza demersal, această activitate se poate face doar la reprezentanțele RAR sau la stațiile ITP autorizate.

Cătălina GHEORGHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )