Reflecţiile asupra victoriei şi planurile de viitor pentru Călăraşi ale primarului Marius Dulce
În urma alegerilor locale din 9 iunie 2024, călărăşenii i-au acordat încredere lui Marius Dulce pentru încă un mandat de patru ani, ca primar al municipiului Călăraşi.
În cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”, difuzate la radio Fresh FM, alesul local a vorbit despre modul cum a decurs campania electorală, strategiile folosite, confruntările întâmpinate şi planurile de viitor. Potrivit acestuia, campania electorală a fost una obişnuită, desfăşurându-se fără provocări majore. Strategia sa a fost clară, concretă, evitând criticile fără fond, concentrându-se doar pe soluţii şi realizări tangibile. Un rol major l-a avut munca în echipă şi faptul că li s-a arătat oamenilor ce s-a făcut bun în mandatul anterior. „Trei ani şi jumătate am muncit să înfrumuseţăm oraşul, să facem curăţenie, să schimbăm faţa oraşului. Majoritatea cetăţenilor au văzut că am lucrat pentru a schimba faţa oraşului, pentru a-l pune în valoare. Şi atunci rezultatul a fost cel care s-a văzut. A fost o victorie a tuturor călărăşenilor, a celor care m-au votat, dar şi a celor care nu m-au votat. Probabil că există nemulţumiri printre cei ce nu m-au votat, iar pentru aceştia trebuie să fiu atent la problemele pe care le-au ridicat, astfel încât în viitor să îndeplinesc doleanţele tuturor. Comunicarea este esenţială. Feedbackul a fost unul pozitiv şi puţini m-au tras de urechi, dar erau îndreptăţiţi pentru că nu am ajuns în zona respectivă cu lucrările. Dar, am avut un dialog cu oamenii, am schimbat idei, am comunicat bine şi rezultatul s-a văzut. Important este că, cetăţenii ne-au primit bine, căci au văzut că vrem să muncim pentru comunitate, să schimbăm faţa oraşului. Iar atunci când faci lucruri concrete, este clar că lumea te primeşte bine. Cum putem să ne gândim la cartierul Măgureni, la cartierul Mircea Vodă, la toate străzile începute, la cum am făcut curăţenie între blocuri, depăşind peste 300 mii de metri pătraţi de alei, parcări, trotuare şi aşa mai departe. Lucrăm în fiecare zi, lucrăm şi în prezent. Şi acum am fost pe teren, nu s-a schimbat nimic. Faptul că oamenii te văd că eşti acolo lângă ei când au nevoie, apreciază”, a declarat primarul Marius Dulce, care asigură că va continua să comunice cu cetăţenii, să fie prezent şi receptiv la nevoile comunităţii. Un alt aspect esenţial al campaniei a fost implicarea voluntarilor şi a echipei de campanie. „Fiecare om de lângă mine aducea alte multe voturi. Este ca o rotiţă într-un angrenaj. Ca sistemul să funcţioneze, avem nevoie de cât mai multe rotiţe, iar acestea s-au rotit favorabil mie. De asemenea, reţelele de socializare au jucat un rol semnificativ în transmiterea mesajelor către cetăţeni.
Căci fiecare are un telefon performant, un calculator. Toată lumea este prezentă online şi aşa mesajele noastre au ajuns mult mai uşor la fiecare persoană în parte. Şi, cred că astea ne-a ajutat foarte mult”, a precizat alesul local.
Marius Dulce a reuşit să convingă şi tinerii că are cele mai bune intenţii şi soluţii viabile pentru ei. ,,Tinerii au văzut că încercăm să facem lucruri pentru ca ei să se simtă bine acasă. Au văzut că încercăm să aducem modernismul la ei acasă, să refacem infrastructura, ca să vină mai repede acasă, să se simtă bine. Am făcut locuri de recreere, parcuri. Am încercat să îi ţinem aşa în priză, să zicem, şi să lucrăm pentru ei. Căci, până la urmă, ei reprezintă viitorul”, a punctat primarul Dulce.
„Noi am fost o echipă a faptelor, nu a vorbelor”
Ca în orice campanii, fireşte că au fost şi atacuri sub centură, dar Marius Dulce a avut puterea să le depăşească. Mai cu seamă că echipa l-a susţinut şi competitorii săi au recurs doar la acuzaţii, fără a veni însă cu soluţii. „Majoritatea competitorilor au arătat doar cu degetul, fără să spună ce vor să facă şi cred că asta a fost un avantaj pentru mine. De fiecare dată când am susţinut o campanie, am spus ce vreau eu să fac, nu am criticat pe altul. Am venit cu soluţii.
Faptul că au stat să fotografieze bordurile nu le-a folosit la nimic. Mai urât, unul din competitori, la urmă, a împărţit nişte fiţuici prin care susţinea că am pierdut alegerile şi că rezolvă el toate problemele oraşului. Lumea, probabil că, nu a gustat această glumă proastă şi l-a taxat. Nu este suficient să arunci cu piatra, trebuie să arăţi ce vrei să construieşti. Degeaba mă faci prost sau în tot felul, că nu are esenţă. Oamenilor trebuie să le spui lucruri concrete, nu poveşti. Noi am fost o echipă a faptelor, nu a vorbelor. Noi nu am aruncat cu vorbe, că toată lumea promite. Noi am îndeplinit ce am scris în 2020 şi eu zic că am realizat 80%. Iar până în luna septembrie, cred că ne ducem spre 100% din ceea ce am promis 2020”, a subliniat Dulce.
Înfruntarea ştirilor false şi a dezinformării a fost un alt aspect important al campaniei. Marius Dulce a ales să ignore aceste atacuri, să se concentreze pe aspectele pozitive ale campaniei şi pe feedback-ul direct de la cetăţeni: „În timpul campaniei este bine să nu citeşti prea multe, să iei în considerare doar chestiile pozitive pentru că mizerii se pot scrie de diverşi sau diverse conturi false. Chiar nu m-a interesat ce scrie unul şi altul. M-a interesat doar ce mi-au spus cetăţenii atunci când m-am întâlnit faţă în faţă cu ei şi să le găsesc soluţii la problemele lor. Deci, în campanie este bine să citeşti cât mai puţin şi să te încarci pozitiv ca să poţi să emani pozitivitate”.
„Pentru mine, familia înseamnă toată familia pesedistă”
Familia şi susţinerea echipei sale au jucat un rol crucial în campania lui Marius Dulce. Fireşte că a avut parte şi de momente de îndoială, dar alături de ei a avut puterea să le depăşească. „Pentru mine, familia înseamnă toată familia pesedistă. Toţi au fost alături de mine, în campanie. Au fost foarte mulţi oameni, peste 150 de oameni lângă mine, în fiecare zi. Asta nu făcea decât să-mi dea speranţă. Şi, pe această cale, le mulţumesc tuturor…Am avut şi momente de îndoială. Dacă nu ai puţină frică, înseamnă că nu eşti un om normal. Dar având o echipă puternică, am trecut peste. Temerea mea nu a fost că nu câştig Primăria Călăraşi. Îmi doream foarte mult să avem 11 consilieri pentru a obţine majoritatea necesară în Consiliul Local, să nu mai fim nevoiţi să facem alianţe. Şi, datorită cetăţenilor ni s-a îndeplinit dorinţa. Putem implementa proiectele, fără piedici”, a asigurat Marius Dulce.
„Vrem un oraş modern, un oraş sigur şi un oraş liniştit”
Prima reacţie a primarului după aflarea victoriei a fost să se gândească la munca ce urmează. De asemenea, a avut şi o lecţie de învăţat. Va încerca să se întâlnească mai mult cu oamenii ca să poată să ia pulsul direct la ceea ce se întâmplă şi ce dorinţe au. Asta fiindcă multă lume în mandatul trecut i-a reproşat că nu îl găseau la Primărie, dar nu putea fi în acelaşi timp şi pe teren şi la birou. Căci, la un moment dat, erau 42 de proiecte, 42 de şantiere şi trebuia să fie prezent acolo, pentru a vedea ce se întâmplă. „Trebuia să fii mai mult pe teren şi mai puţin în Primărie, asta s-a întâmplat în cei trei ani şi jumătate. Această victorie înseamnă recunoaştere. Înseamnă că munca noastră a fost recunoscută de cetăţenii din Călăraşi şi le promit că vom munci şi mai mult pentru a schimba faţa oraşului nostru. Mesajul meu este foarte clar: Le mulţumesc tuturor călărăşenilor şi îi asigur că vom fi alături de ei. Vom face ce e mai bine pentru Călăraşi. Vrem un oraş modern, un oraş sigur şi un oraş liniştit”, a concluzionat primarul municipiului Călăraşi.
Una peste alta, prin aceste reflecţii şi planuri, primarul Marius Dulce îşi reafirmă angajamentul de a continua să muncească pentru Călăraşi şi bunăstarea tuturor călărăşenilor.
Cristina ANDREI