Reducerea evaziunii fiscale – obiectivul Strategiei ANAF 2021-2024

Unul dintre obiectivele strategice ale Agenţiei Judeţene de Finanţe Publice (AJFP) Ialomiţa vizează combaterea şi reducerea evaziunii fiscale. În acest sens, periodic, inspectorii instituţiei efectuează controale pentru a îndeplini acest deziderat deosebit de important.
Potrivit celor informate de Liliana Ciomârtan (purtătorul de cuvânt al AJFP Ialomiţa), în luna martie, anul curent, activitatea de Inspecţie Fiscală a efectuat o nouă serie de controale la contribuabili persoane fizice şi juridice. „Au fost efectuate 29 inspecţii fiscale (finalizate), din care 13 la contribuabili persoane juridice şi 16 la contribuabili persoane fizice; 27 controale (controale inopinate) – 9 la contribuabili persoane juridice şi 18 la contribuabili persoane fizice. În urma verificărilor a fost stabilită ca obligaţii suplimentare suma de 797.685 mii lei, din care 775.212 mii lei la contribuabili persoane juridice şi 22.473 mii lei la contribuabili persoane fizice. Din punct de vedere al ponderii impozitelor în totalul obligaţiilor suplimentare stabilite, sumele din TVA  deţin o pondere de 64,07%, iar impozitul pe profit reprezintă o pondere de 31,7 %”, a precizat Liliana Ciomârtan.
Acţiunile asupra cărora s-au concentrat inspectorii fiscali au fost: controalele inopinate pentru creşterea gradului de conformare voluntară la declarare şi plată a obligaţiilor fiscale de către contribuabili; inspecţii fiscale din proprie iniţiativă efectuate la contribuabili persoane juridice şi persoane fizice, care prezintă risc fiscal ridicat; acţiuni pentru verificarea legalităţii şi conformităţii declaraţiilor fiscale, a corectitudinii şi exactităţii îndeplinirii obligaţiilor de către contribuabili;
acţiuni pentru verificarea sau stabilirea, după caz, a bazelor de impozitare şi a situaţiilor de fapt aferente; inspecţii fiscale efectuate în vederea soluţionării în termen a deconturilor de TVA cu opţiune de rambursare primite pentru control anticipat.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )