Record de înscrieri la Programul MOL de promovare a talentelor
• peste 2.000 de tineri sportivi şi artişti au solicitat finanţare în valoare totală de peste 6.900.000 de lei
MOL România şi Fundaţia Pentru Comunitate au anunţat rezultatele concursului de proiecte din cadrul celei de-a 18-a ediţii a Programului MOL de promovare a talentelor.
La ediţia din acest an au fost înscrise 764 de proiecte, cu 163 mai multe decât anul trecut. Dintre acestea, au fost selectate 226 de proiecte din domeniile artă şi sport, care vor beneficia de finanţare totală sau parţială, cu un buget total de 560.000 de lei. În total, 434 de tineri artişti şi sportivi talentaţi vor fi implicaţi în aceste iniţiative. În acest an au obţinut finanţare, printre alţii, atleta Miklós Andrea, care va participa la Jocurile Olimpice din 2024, înotătorul Andrei Anghel, vicecampion la Jocurile Mondiale Universitare, atleta Alexandra Hudea şi înotătorul Andrei Proca, ambii medaliaţi cu bronz la FOTE 2023, multipla campioană naţională la kaiac, Sandra Paul, trupa de teatru Victory of Art, violonista Lois Muntean, pianista Voropciuc Maria Izabela, oboistul Kiss Alexander Theodor, artistul plastic Andrei Pennazio, precum şi Vizsnyai Botond, canto. „De-a lungul ultimilor 18 ani am avut ocazia să cunoaştem şi să susţinem tineri sportivi şi artişti talentaţi şi ne bucurăm că prin programul nostru am reuşit să le oferim sprijinul de care au avut nevoie pentru a-şi pune abilităţile în valoare, participând la competiţii, festivaluri, concerte şi expoziţii. Suntem mândri de rezultatele pe care le-au obţinut, iar efortul pe care tinerii îl depun pentru a face performanţă reprezintă o sursă de inspiraţie pentru fiecare dintre noi”, a declarat Camelia Ene, Country Chairman & CEO MOL România.
Prin cele 764 de proiecte înscrise la ediţia din acest an, care provin din 39 de judeţe şi Capitală, 2.088 de tineri sportivi şi artişti au solicitat finanţare în valoare totală de peste 6.931.579 de lei. Cele 226 de proiecte câştigătoare au fost selectate de către două jurii formate din specialişti în sport şi artă. Juraţii au propus, de asemenea, finanţarea totală sau parţială a unor iniţiative. Astfel, în domeniul sportiv au fost selectate 121 de proiecte care au beneficiat de suma totală de 220.000 de lei, iar în domeniul artistic au fost selectate 66 de proiecte, susţinute cu 200.000 de lei. Pentru categoria specială a tinerilor care au peste 18 ani, au fost selectate 39 de iniţiative care vor beneficia de 140.000 de lei. Beneficiarii a 107 de proiecte dintre cele 226 susţinute au mai obţinut finanţare în cadrul altor ediţii, 119 de proiecte sunt la prima finanţare.
„Pe parcursul evaluării proiectelor, dublate la număr în ultimii zece ani, juriile de specialitate au analizat în fiecare domeniu atât rezultatele şi performanţele solicitanţilor, cât şi condiţiile asigurate de diferite instituţii, federaţii şi cluburi. Finanţările parţiale au vizat în primul rând necesităţile neacoperite din alte surse, precum şi priorităţile constatate de către specialişti. Referitor la ediţia următoare, termenul şi condiţiile de înscriere, respectiv realizarea proiectelor finanţate, cei interesaţi ne pot contacta pe tot parcursul anului sau se pot informa în grupul de Facebook al Programului denumit «Program MOL de promovare a talentelor / MOL Tehetségtámogató», care poate fi accesat aici”, a declarat András Imre, Directorul Executiv al Fundaţiei Pentru Comunitate.
În cadrul celor 18 ediţii de până acum, MOL România a acordat finanţare cu valoarea totală de 6.610.583 de lei. Astfel, 3.811 de tineri talentaţi au primit un sprijin suplimentar pentru dezvoltarea carierei lor. Listele proiectelor finanţate parţial sau integral sunt publicate pe www.molromania.ro şi www.pentrucomunitate.ro.
În cadrul Programului MOL de promovare a talentelor, un solicitant poate să obţină finanţare în valoare maximă de 10.000 lei pentru a acoperi cheltuielile de transport legate de activitatea sa sportivă sau artistică sau pentru a achiziționa echipamente şi materiale. Din finanţarea totală a ediţiei a 18-a, 220.000 lei sunt destinaţi sportului, 200.000 lei domeniului artelor şi 140.000 lei pentru categoria de vârstă de peste 18 ani, în cadrul căreia pot solicita sprijin acei tineri care au beneficiat deja de sponsorizări în ultimii ani şi au depăşit vârsta majoratului. În cei 18 ani de existenţă a Programului, au fost acordate finanţări în valoare de peste 6.900.000 lei, pentru 3.811 de tineri sportivi şi artişti, o parte dintre ei obţinând finanţare de mai multe ori în cadrul celor 2.840 de proiecte câştigătoare, susţinute în aceşti ani.
Componenţa juriului la secţiunea ,,artă” a fost alcătuită din Márkos Albert, violonist, concert-maestrul Filarmonicii Transilvania din Cluj, preşedintele juriului, Miriam Cuibus, actriţă a Teatrului Naţional Cluj, lector al Facultăţii de Teatru și TV din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, Timotei Nădășan, grafician, director al revistei de artă contemporană IDEA, Nelida Nedelcuț, profesor universitar, prorector al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, Erich Türk, organist, lector al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj.
Membrii juriului de sport au fost: Violeta Beclea Székely, campioană europeană, vicecampioană olimpică la atletism, director al departamentului de marketing şi comunicare din cadrul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, preşedintele juriului, Laura Cârlescu Badea, campioană olimpică şi mondială la scrimă, Pompiliu Nicolae Constantin, lector la UNEFS, Narcisa Lecușanu, membru executiv în cadrul Federaţiei Internaţionale de Handbal, Adrian Rădulescu, antrenor de înot la Clubul Sportiv Navi Bucureşti, Marian Ursescu, jurnalist, Eurosport.
Diana ARON