RAR Auto Pass – Certificatul esențial pentru o tranzacție sigură cu autovehicule

Începând cu 1 decembrie 2024, Registrul Auto Român (RAR) va introduce un nou instrument vital pentru toți cei implicați în tranzacțiile cu autovehicule – Certificatul «RAR Auto Pass». Acest document revoluționar va furniza informații esențiale despre istoricul kilometrajului și accidentelor pentru autovehiculele deja înmatriculate în România, având un impact semnificativ asupra transparenței pieței auto.
Conform legislației în vigoare, legea 142 din 2023 și OMTI 210 din 2024, certificatul RAR Auto Pass va deveni obligatoriu la vânzarea unui autovehicul. Acesta trebuie prezentat cumpărătorului pentru a asigura conformitatea cu noile standarde de siguranță impuse de RAR. Certificatul nu va fi emis doar pentru mașinile noi, ci și pentru cele deja înmatriculate, aducând un plus semnificativ în ceea ce privește transparența istoricului vehiculului. Costul acestui certificat va fi accesibil, estimat la aproximativ 50 de lei. O investiție mică în comparație cu beneficiile pe care le aduce în procesul de achiziție a unui autovehicul. Cu RAR Auto Pass, cumpărătorii vor avea acces la informații detaliate despre istoricul kilometrajului, accidentelor, și întreținerii, facilitând luarea deciziilor informate înainte de a face o achiziție importantă.
Un alt aspect important este introducerea aplicației RAR AUTO PASS la sfârșitul lunii mai 2024. Aceasta va constitui o platformă digitală esențială, distribuită către diverse entități cum ar fi service-uri, stații ITP, ateliere pentru inspecții tahografe și/sau limitatoare de viteză, precum și producători de vehicule rutiere. Prin intermediul acestei aplicații, datele necesare pentru eliberarea certificatului RAR Auto Pass vor fi colectate, contribuind la obținerea unei imagini complete și relevante asupra istoricului fiecărui vehicul. Pentru a asigura un nivel adecvat de informații, se impune o perioadă de colectare a datelor de minim 6 luni. Astfel, începând cu 1 decembrie 2024, RAR va emite certificatul RAR Auto Pass la cererea proprietarilor care doresc să vândă un autovehicul. Acest certificat va include informații complexe, de la kilometraj la istoricul accidentelor și detaliile intervențiilor asupra vehiculului. Mai mult, în cazul improbabil în care interogarea aplicației nu furnizează informații despre un anumit vehicul, RAR va elibera gratuit un certificat de negare. Aceasta este o măsură suplimentară de transparență și responsabilitate asumată de Registrul Auto Român în asigurarea calității informațiilor furnizate.
Directorul General al Registrului Auto Român, Mihai Alecu, a subliniat importanța RAR Auto Pass, afirmând că „RAR Auto Pass este esențial pentru toate persoanele care vor să se asigure înainte de a cumpăra un autovehicul, că starea tehnică a acestuia este una care justifică investiția și mai ales că mașina nu are probleme de natură să pună în pericol viața cuiva sau siguranța în trafic. Iată de ce ne preocupă constant ca prin activitatile pe care le desfășorăm, Registrul Auto Român să întărească ideea conștientizării importanței unui vehicul cu grad sporit de siguranță“.

Marius BĂDRĂGAN

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )