PUSL cere Parlamentului să demită Consiliul ASF pentru neîndeplinirea mandatului ce i-a fost încredinţat

Un subiect destul de fierbinte, care îi pune pe jar pe mulţi români posesori de autoturisme, este cel legat de falimentul unei societăţi de asigurare, de unde şi-au cumpărat poliţa RCA. Fireşte că, la un preţ mai mic. Este vorba de Euroins România, cu care aproape trei milioane de români au încheiat poliţe de asigurare, ce se văd acum puşi într-o postură deloc plăcută. Anume de a încheia contracte la o altă firmă de asigurare, căci poliţele actuale nu vor mai fi valabile, în termen de trei luni, după ce Instanţa va decide deschiderea procedurii falimentului Euroins România.
Aşa cum se ştie, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizaţia de funcţionare a societăţii Euroins România, constatând indiciile stării de insolvenţă a companiei. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment şi numirea Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA) ca administrator interimar al societăţii, cu sarcina de a asigura administrarea şi conducerea activităţii asigurătorului şi adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. La data de 30.06.2022 societatea nu deţine fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situaţie care se menţine şi la 30.09.2022. Pentru restabilirea cerinţei de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei. Decizia retragerii autorizaţiei a fost luată în condiţiile în care situaţia Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluţie. Decizia Consiliului ASF se bazează  pe o amplă analiză a situaţiei Euroins România. „În acest sens, menţionăm faptul că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acţiuni intense de control care au avut drept rezultat evidenţierea situaţiei reale a societăţii. Între februarie 2020 și ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancţiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acţiuni de control. Toate sancţiunile aplicate de ASF, societăţii Euroins România, au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanţele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor”, au transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară.
Nemulţumiţi sunt şi reprezentanţii Partidului Umanist Social Liberal (PUSL) fiindcă nu este prima dată când se întâmplă aşa ceva. Drept urmare, aceştia au decis să ia atitudine pentru ca românii să nu mai ajungă într-o astfel de situaţie pe viitor.
Mai exact, PUSL solicită Parlamentului României demiterea Consiliului AUTORITĂȚII DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ (ASF) în integralitatea sa, pentru neîndeplinirea mandatului ce i-a fost încredinţat. „Retragerea autorizaţiei de funcţionare şi constatarea stării de insolvenţă a Euroins România Asigurare – Reasigurare – S.A. sunt cea mai bună dovadă că nimeni din conducerea ASF nu a învăţat nimic din falimentele ASTRA, CARPATICA şi CITY INSURANCE. Nimeni nu a înţeles că astfel de evenimente trebuie prevenite, în timp util, cu fermitate. În consecinţă, ASF trebuie repusă în atribuţii pe baze sănătoase, care să garanteze protejarea cetăţenilor de orice fraude şi abuzuri”, a precizat Graţiela Gavrilescu, preşedintele Forului de Conducere Colegială al PUSL.

Cristina ANDREI

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )