Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” îşi continuă seria reuniunilor zonale, la Călăraşi

Zilele acestea, la Călăraşi, a avut loc o reuniune de informare intitulată „Gunoiul de grajd – bunăstare pentru fermieri! Măsuri locale pentru dezvoltarea agriculturii şi protecţia apelor”. Acţiunea a fost adresată judeţelor Ialomiţa şi Călăraşi, reprezentând o continuare a reuniunilor zonale de lucru demarate în 2019.
Autorităţile locale au deschis acest eveniment, organizat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin Unitatea de Management a Proiectului Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi (UMP CIPN), la care reprezentanţii UMP CIPN au oferit primăriilor, din judeţele mai sus menţionate, informaţii concrete despre modul în care gunoiul de grajd poate fi transformat într-o resursă pentru agricultură dacă modalităţile de colectare şi depozitare sunt cele corecte. De asemenea, au prezentat noutăţile apărute ca urmare a revizuirii Programului de Acţiune şi a Codului de bune practici agricole, perspectivele viitoare de finanţare prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
În timp ce Administraţia Bazinală de Apă Buzău – Ialomiţa a reliefat situaţia calităţii apelor din acest spaţiu hidrografic, inclusiv nivelul poluării cu nitraţi, reprezentanţii APIA şi OJFIR, din cele două judeţe, au prezentat reguli simple pentru evitarea sancţiunilor la plăţile APIA şi AFIR privind normele de eco-condiţionalitate.
Partea a doua a întâlnirii a reluat chestiunile legate de provocările pe care Directiva Nitraţi le adresează fermierilor şi modalităţile pentru o comunicare eficientă privind măsurile necesare protecţiei apelor. Între acestea, Help-desk-ul, transferul de informaţii printr-un sistem de tip reţea şi fermierii model ca factori de diseminare a informaţiilor, alături de campania de informare publică şi celelalte evenimente ale proiectului. „Proiectul <Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi> este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitraţi, prin care se urmăreşte reducerea poluării cu nutrienţi din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, anume cea de finanţare adiţională. În această fază a proiectului vor fi finanţate peste 80 de comunităţi locale”, a precizat Naiana Milea, director UMP „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”.

Marius BĂDRĂGAN

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )