„Proiectele pe care le-am implementat, în acest an, sunt ambiţioase”
După un an de zile, de când Cristian Roman a preluat mandatul de primar, la Ţăndărei, lucrurile încep să se îndrepte pe calea cea bună. Comunitatea – pe care, cu onor, o păstoreşte – cuprinde şi o parte importantă de romi. Problematica acestei etnii, din punct de vedere administrativ, în ultimul deceniu, a fost una extrem de diversă. În ultima perioadă, însă, situaţia s-a îmbunătăţit simţitor. Încet – încet, fenomenul de desegregare produce efecte. Comunitatea de romi din Ţăndărei, în proporţie de 70-80 % face parte, în acest moment, din cultul penticostal, iar asta a rezolvat foarte multe probleme sociale. În localitate sunt aproximativ patru biserici, populate la capacitate maximă. Fireşte, mai puţin acum, ţinând cont de situaţia creată de Covid. De altfel, în 2020, oraşul Ţăndărei a trecut printr-o perioadă foarte dificilă. În lunile aprilie – mai, doar oraşul Ţăndărei şi Suceava erau carantinate, în adevăratul sens al cuvântului. Atunci, măsurile erau mult mai drastice. Dar, nu au existat probleme la Ţăndărei. Chiar dacă există acea prejudecată că romii creează de foarte multe ori probleme, primarul o contrazice. „Dacă în alte localităţi au fost tot felul de fenomene antisociale, în acea perioadă, la Ţăndărei, atât din punct de vedere social, cât şi administrativ – lucrurile s-au derulat într-o anumită normalitate. Nu eram primar în acea perioadă, dar locuiam în oraş şi aveam cunoştinţă de ceea ce se întâmplă. Asta a făcut ca oraşul, după o lună de zile, să revină la tot ce înseamnă normalitate, din punct de vedere social şi economic. Dacă ne raportăm la ce se întâmplă acum, într-adevăr, problemele sunt extrem de diversificate. Cunosc problematica romă, pentru că, înainte de a fi primar, sunt cetăţean al oraşului Ţăndărei. M-am născut şi am crescut în acest oraş. Deci, de 45 de ani mă aflu în oraşul Ţăndărei. Nu suntem o comunitate atât de mare, încât să nu se cunoaştem. Am avut colegi de şcoală, de liceu, de etnie romă. Am prieteni de etnie romă. Până la urmă, într-o comunitate, aşa este normal, ca relaţiile interumane să primeze de fiecare dată, în faţa celei instituţionale”, a precizat la Radio Fresh FM, în cadrul emisiunii „Din viaţa romilor”, primarul Cristian Roman.
Vizavi de bilanţul mandatului (parcurs din toamna lui 2020 până în prezent), edilul apreciază că a fost un an birocratic. Neşansa Unităţilor Administrativ Teritoriale (UAT), în această perioadă, este că înainte de a începe orice investiţie – de a da curs la ceea ce au promis în campaniile electorale – sunt obligate să treacă prin aceste etape birocratice. „Mă refer la investiţiile pe care le derulăm şi că trebuie parcurse prin tot ceea ce înseamnă Studii de fezabilitate, proiectări, obţineri autorizaţii de construcţii sau avize. Întotdeauna am acordat importanţă tuturor cartierelor din oraşul Ţăndărei, indiferent dacă sunt locuite majoritar de cetăţeni de etnie romă. Proiectele pe care le-am implementat, în acest an, sunt ambiţioase. Sunt proiecte de extindere a reţelei de gaze, de refacere a infrastructurii rutiere, inclusiv sociale. În acest moment suntem în curs de implementare a unui proiect social – Ţăndărei, alături de comunitate – prin care sprijinim categoriile defavorizate. În rândul acestor categorii intră şi etnia romă. Deci este vorba de un proiect de formare profesională, în valoare de 1,5 milioane Euro. Managerul de proiect este fostul primar al oraşului Ţăndărei, doamna Nicoleta Toma. În prezent, au început angajările şi se derulează o serie de activităţi specifice acestui proiect. Un alt proiect extrem de important este construirea unui Ambulatoriu de specialitate la nivelul oraşului Ţăndărei. În această perioadă, sănătatea este prioritară pentru orice instituţie publică. UAT Ţăndărei a considerat că acest Ambulatoriu de specialitate aduce plusvaloare şi calitatea serviciilor medicale, pe care le oferim nu numai cetăţenilor oraşului, ci şi din întreaga zonă de Sud Est a judeţului Ialomiţa. Sunt două proiecte europene, cu o valoare destul de mare, în total, de aproximativ 4 milioane Euro”, a punctat edilul.
Pe lângă proiectele derulate cu fonduri europene, Consiliul Local are pe rol şi altele, cu cheltuială de la bugetul local. Dar, în această situaţie, a fost nevoie să se solicite cofinanţări. De exemplu, acum, UAT Ţăndărei a depus solicitare pentru obţinerea unei cofinanţări pe Proiectul Naţional de Investiţii Anghel Saligny. „Sperăm ca ceea ce am solicitat, să ne fie şi aprobat. Până la urmă, ceea ce nu se înţelege – de foarte multe ori – este că orice reprezentant al unui UAT nu cere sprijin financiar pentru instituţie, ci pentru comunitatea pe care o reprezintă. Deci, toate aceste cofinanţări, prin Anghel Saligny, se vor duce în investiţii care să aducă acel confort urban, necesar cetăţenilor în anul 2021”, a mai adăugat Cristian Roman, primarul oraşului Ţăndărei.
Marius BĂDRĂGAN