Proiectele municipiului Călăraşi intră în linie dreaptă sub conducerea primarului Marius Dulce

În cadrul unei recente conferinţe de presă, primarul municipiului Călăraşi, Marius Dulce a prezentat stadiul proiectelor la care, actualmente, se lucrează. Una dintre priorităţile majore o reprezintă infrastructura de drumuri, alesul local subliniind că, în această privinţă, lucrările sunt în linie dreaptă. „Am terminat strada Viitor. Lucrăm foarte bine, deoarece nu a mai plouat în ultima perioadă, pe strada Bucureşti. Deja, cred că am ajuns undeva la 15% spre 20%, iar în lunile următoare, cu siguranţă se vor vedea mult mai bine efectele muncii în viteză. Am avut discuţii cu domnul director al firmei DIMAR, ce mi-a promis că vrea să intensifice acţiunile la Călăraşi, să mărească numărul de utilaje şi de oameni, ca să intrăm în linie dreaptă cu cât mai multe lucrări. La strada Bucureşti, pentru că deja am pietruit, pe tronsonul dintre Cuza Vodă şi Eroilor, vom începe asfaltarea, probabil în data de 15 iulie. Vom asfalta şi porţiunea aceasta, ca să scăpăm de praf şi să redăm traficului zona pe straturi de binder. Iar mai departe vom începe cu săpătura, dincolo de strada Eroilor, pentru că vom lăsa tronsonul de la intersecţia străzii Eroilor liber, nu vom ataca această zonă. După aceea, vom începe de la Volna până la intersecţie, la noi, pe strada Sloboziei. La fel, va rămâne liberă zona aceasta între strada Sloboziei şi strada 13 Decembrie, pentru a avea acces la Primărie. Vom continua cu săpătura spre intersecţia Bucureşti – Griviţa, de la strada 13 Decembrie încolo. Pentru că am terminat Plevna, Rahova şi Viitor, cetăţenii vor avea acces pentru a ajunge până la strada Libertăţii şi după aceea pe Bucureşti. Deci, avem fluxurile asigurate”, a precizat primarul Marius Dulce, specificând că un alt obiectiv, pe care şi l-a propus, este cel al parcărilor. Astfel, în doi ani şi jumătate, au fost create peste 1.950 de locuri de parcare. Sunt peste 250.000 de metri pătraţi de asfalt între blocuri, cu parcări, cu alei şi ce mai era necesar în aceste zone, toate fiind făcute cu cei de la Serviciul Public Pavaje Spaţii Verzi, iar lucrurile nu se termină aici, căci municipalitatea are în plan şi alte parcări. „Singura modalitate ca în viitor să fluidizăm parcările existente este, în primul rând, ca parcarea de la primărie să fie cu plată, pentru a sistematiza toată zona. După aceea, vom veni cu nişte surprize, nu pot să le spun public, deocamdată. Vom găsi soluţii prin care să creăm aceste spaţii de parcare. Avem anumite soluţii, dar nu pot să le fac publice, în acest moment. Şi pe strada Bucureşti se întreabă lumea ce se întâmplă cu locurile de parcare. În decembrie, voi veni cu o surpriză plăcută şi atunci voi putea spune ce se va întâmpla”, a explicat edilul.
De asemenea, lucrările la Pietonal au ajuns undeva la 70% ca executare şi, cu siguranţă, va fi finalizat până în decembrie. Totodată, proiectul privind regenerarea zonei de Vest şi a zonei Navrom, va fi, în mod cert, terminat. „Vom finaliza pista de biciclete, iar lucrările pe care le avem la şcoli se vor termina până în decembrie 2023. Cea mai deosebită va fi strada Bucureşti. Să vedem, căci depindem foarte mult de condiţiile meteorologice. Dacă timpul ne va permite şi nu va fi ploios, cu siguranţă, vom face cât mai mult. Eventual, dacă nu terminăm, lucrările vor rămâne undeva la 10%-15% neexecutate. Dar avem posibilitatea de fazare şi ne gândim la aceste lucruri… În cartierul Măgureni, trebuie să facem recepţia la canalizare. Suntem pe ultima sută de metri. Urmează, cred, într-o săptămână, să facem toate demersurile, pentru a şi prelua canalizarea, iar apoi să o şi predăm la Ecoaqua. În ceea ce priveşte asfaltarea, am terminat licitaţia nu doar pentru Măgureni, ci şi pentru Bulevardul 1 Mai şi strada Mihail Kogălniceanu. Aşa că vom intra în toate aceste zone, urmând apoi şi strada Independenţei, dar este bine că e un pic întârziată lucrarea, pentru că sufocam toată zona şi nu mai aveam acces. De aceea, o să încercăm să fluidizăm zona respectivă. Am început lucrările şi în Mircea Vodă. Deja, lucrăm pe două străzi, respectiv Pescăruş şi Prelungirea Luceafărului. Nu vreau să dau un termen, dar, conform ritmului în care se desfăşoară lucrările, cred că la finalul lunii august vom ajunge cu asfaltul. Suntem în linie dreaptă. După aceea, vom continua cu Luceafărului, Macului, dar asta o să discutăm, la momentul respectiv, cu constructorul. Vrem să le terminăm până la anul… Referitor la Piaţa Mare, acolo este vorba despre proiectare. Deja, avem probleme, pentru că intră în zona de protecţie. Am încercat, pentru că nu mi se părea normal să avem o piaţă cu tâmplărie de lemn stratificat, să schimbăm această soluţie şi, după aceea, am vrut să schimbăm şi olana din ceramică, ce era foarte grea. Chiar avem o problemă la structură, din ce spune proiectantul. Ne-am dus, din nou, la Constanţa, deoarece intrăm în acea vestită Comisie de cultură. Se pare că nu vor să ne lase să schimbăm soluţia. Noi am vrut să punem tablă, tip olană. Va fi cea mai scumpă piaţă din ultimii ani, deoarece cred că vom ajunge undeva la peste 7 milioane de lei, când vom termina. Şi avem un spaţiu comercial, pentru 25-30 de tarabe, cinci spaţii comerciale pentru brânză, flori şi încă un spaţiu în oglindă cu cel de jos, pe care vom vedea cum îl vom închiria. Aşadar, lucrurile nu stau chiar aşa de bine acolo, dar trebuie să o finalizăm, pentru că este începută. Noi încercăm să facem lucrurile să devină frumoase, ca să vină în completare cu închiderea pietonalului, pentru că suntem destul de avansaţi”, a informat primarul Dulce.
Întrebat de jurnalişti dacă strada Dobrogei intră în reparaţii, în acest mandat, edilul a răspuns că nu. Dar, în caz că vor interveni probleme, se va acţiona, punctual, la defectele de infrastructură. Căci, nu este indicat ca lucrările să se întindă, fiindcă trebuie finalizat ce s-a început deja.
La Bazarul BIG, lucrările sunt tot pe ultima sută de metri. „Suntem pe ultima sută de metri. Ne aflăm în faza de documentaţie. Suntem pregătiţi ca, până în toamnă, comercianţii să se mute acolo. Deja am făcut ultimele retuşuri, pentru că mai erau defecte acolo. Sunt mai multe discuţii acolo (n.r. despre parcări), pentru că Primăria nu mai are locuri prea multe de a face blocuri de locuinţe. Deja am luat în calcul să putem realiza un bloc de 8-10 etaje, în zona respectivă, însă rămâne de văzut, pentru că s-ar putea să avem surpriza să existe foarte multe conducte sau alte reţele. Dar, în ultimă instanţă, dacă nu iese cu acest bloc, cu siguranţă vom face şi loc de joacă şi parcare acolo”, a menţionat primarul Marius Dulce.
Vizavi de Cinematograful Victoria, primarul a purtat discuţii, ultima dată când au fost, la Călăraşi, Manuela Pătrăşcoiu, director de la Compania Naţională de Investiţii, ministrul Dezvoltării, Adrian Veştea şi restul staff-ului. „Pe CNI, deja începem lucrările unei creşe de 70 de locuri. Suntem în linie dreaptă şi cu baza tip A (n.r. bază sportivă), care se va face lângă H20. Deja este la stadiul de proiectare şi cred că în luna august va începe execuţia, iar cinematograful Victoria, având o sumă de până în 20 de milioane de lei, nu mai trebuie să treacă prin comisia tehnică şi va merge direct la semnat, la domnul ministru. Suntem în discuţii. Noi am depus toate documentele pentru cinematograful Victoria şi sper să obţinem finanţarea cât mai repede. Mai nou, ne-am «bătut» pentru cinematograful Orizont. L-am câştigat în Instanţă, de la România Film şi trebuie să găsim o soluţie prin care să facem şi acest cinematograf. Avem un termen de patru ani să realizăm acest lucru, iar împreună cu echipa încercăm să găsim soluţiile financiare, pentru a putea să îl redăm publicului şi să facem un centru cultural acolo. Dar suntem obligaţi, măcar o dată pe săptămână, să difuzăm şi filme”, a mai adăugat Marius Dulce.
În concluzie, primarul îşi exprimă încrederea că proiectele în derulare vor fi finalizate în timp util şi că municipalitatea va continua să ofere locuitorilor săi infrastructură modernă şi servicii de calitate. Cu promisiunea unor surprize viitoare şi angajamentul de a aduce mai multe îmbunătăţiri, primarul a încheiat conferinţa de presă, asigurând comunitatea că administraţia locală rămâne dedicată dezvoltării municipiului Călăraşi.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )