Proiect de lege important pentru educația din România – Romii vor putea fi inspectori sau mediatori școlari
Recent, a fost adoptată, în Camera Deputaților, o lege ce prevede ca romii care aparțin grupurilor sociale marginalizate să poată deveni inspectori și mediatori școlari. În plenul Camerei Deputaților, proiectul de lege a obținut 233 de voturi pentru, 3 împotrivă și au fost 61 de abțineri.
În comunitățile cu populație romă, atunci când au fost derulate proiecte necesare integrării romilor la școală, pentru a scădea abandonul studiilor, au fost implicați mediatori școlari. Iar în acest ritm, proiectele au mers mereu foarte bine. Un mediator școlar rom, având la bază un curs în acest sens, pentru că face parte din comunitate, știe cum să comunice cu oamenii, cunoaște problemele lor. În fața mediatorilor, altfel se deschid oamenii, mai ales fiind din comunitate. Proiectele acestea au mers foarte bine. Mediatorii, însă, erau angajați doar pe perioada proiectului. Anumite primării și-au asumat, i-au preluat și le-au păstrat poziția de mediatori, pentru că aveau nevoie de astfel de oameni în zonele cu populație romă. Astfel a descris situația, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”, deputatul PNL, Filiala Ialomița, Luminița Barcari, care susține proiectul din toate punctele de vedere. „Știu foarte bine acest proiect legislativ, care a fost inițiat de domnul deputat Cătălin Manea din partea minorității rome. Noi am discutat înainte de a-l depune, pentru că și eu am semnat lista.
E, domnul deputat a propus ca, să existe mediatori în comunitățile rome, aceștia să aibă cel puțin liceul sau o școală postliceală. Ceea ce e perfect normal. Adică, nu trebuie să ai studii superioare pentru a media între comunitate și școală. Iar inspectori școlari, există, dar nu în toate inspectoratele. De ce, pentru că, în general, inspectorii erau pentru minorități. La noi, e clar că, în speță, minoritatea din Ialomița era romă. În alte județe, erau inspectori pentru minoritate maghiară și așa mai departe. Dar el a vrut să fie un inspector pentru comunitatea romă, pentru că aici sunt foarte multe probleme. Și, într-adevăr, inspectorul trebuie să fie implicat mult mai mult în rezolvarea problemelor. Nu era o obligație pentru inspectoratele școlare să aibă un inspector pe minorități. Însă noi, în județ, nu aveam altă minoritate, de aceea era vizată doar comunitatea romă”, a mai precizat deputatul național – liberal.
Petruța RIDICHE