Programul „Vreau în clasa a 9-a” începe să dea rezultate

Peste 73% dintre elevii din programul educațional „Vreau în clasa a 9-a”, derulat de Fundaţia World Vision România, au fost admiși anul acesta la facultate. Specializările preferate de aceștia sunt agronomia, automatică şi calculatoare și științele juridice.

Procentul este de trei ori mai mare decât media națională a absolvenţilor de studii superioare, conform datelor publicate de Eurostat în 2020.

România se afla, în 2020, pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privința tinerilor de 25 – 34 de ani care au absolvit o facultate, cu un procent de 25%, după Italia (29%) și Ungaria (31%). Media europeană era de 40%, iar targetul Uniunii Europene este ca în 2030 să ajungă la un procent de 45% tineri absolvenți de studii superioare. Pe de altă parte, pe primele locuri în UE în ceea ce privește procentul de tineri absolvenți de învățământ universitar se aflau Luxemburg (62%), Irlanda (59%) și Cipru (59%).

În topul universităților preferate de elevii din programul derulat de World Vision s-au situat: Universitatea din București, Universitatea Politehnică din București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Universitatea din Craiova, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și Facultatea de Medicină din Craiova. Programul  „Vreau în clasa a 9-a” a ajutat, în anul scolar 2020-2021, peste 800 de elevi de liceu din mediul rural, dintre care peste 200 au dat anul acesta examenul de Bacalaureat. Rata de promovabilitate după sesiunea din iunie a fost de 83,8%, iar după cea din august a crescut la 88,6%. Comparativ, la nivel național, după rezolvarea contestațiilor, rata de promovabilitate în luna iunie a fost de 69,8%, iar în sesiunea din august de 32,9%.

„Rezultatele de la admiterea la facultate a elevilor din programul nostru ne arată că tinerii își doresc să învețe și fac acest lucru dacă au susținerea necesară, atât din punct de vedere financiar, cât şi al dezvoltării personale. Ne vom continua activitățile cu elevii de liceu din mediul rural, sperând ca, prin sprijinul persoanelor fizice și al companiilor, să oferim șansa de a studia pentru cât mai mulți liceeni”, a declarat directorul executiv al organizației World Vision România, Mihaela Nabăr.

Elevii din programul Vreau în clasa a 9-a sunt copii din mediul rural care nu au posibilităţi materiale, dar îşi doresc foarte mult să înveţe. Aceștia primesc burse lunare, care acoperă unele din nevoile de bază ale acestora (transport, cazare, mâncare). De asemenea, participă la activități de consiliere vocaţională, dezvoltare personală, stagii de practică, voluntariat, mentorat, activităţi culturale şi tabere de vară. Nu în ultimul rând, World Vision România a lansat, în această vară, campania de strângere de fonduri sub egida #Ameritat pentru extinderea programului „Vreau în clasa a 9-a”.

Petruța RIDICHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )