Programul „Să fim prieteni – Fără Bullying” a transformat 60 de grădinițe într-un mediu sigur și empatic pentru copii

Rezultatele recente din Analiza de impact a proiectului „Să fim prieteni – Fără Bullying” evidențiază succesul inițiativei derulate în anul școlar 2023-2024 de către Salvați Copiii România, cu sprijinul Fundației OMV Petrom. Programul a fost implementat în 60 de grădinițe din București și alte opt județe (Argeș, Buzău, Călărași, Dâmbovița, Ialomița, Ilfov, Prahova și Teleorman) și a contribuit semnificativ la dezvoltarea psiho-emoțională a 8.821 de copii cu vârste între 3 și 6 ani. Programul a utilizat o metodologie dezvoltată de Mary Foundation și Salvați Copiii Danemarca, adaptată pentru România de Salvați Copiii România. În urma implementării metodologiei „Free of Bullying”, peste 600 de cadre didactice au dobândit competențe noi pentru prevenirea și gestionarea bullying-ului, iar peste 8.800 de părinți au fost informați despre metode educaționale pozitive.
Monitorizarea constantă a programului și colectarea opiniilor cadrelor didactice și părinților au arătat rezultate remarcabile. Înainte de implementarea programului, 78% dintre educatori trebuiau să gestioneze situații de bullying la grupă, iar 35% aveau copii care ocazional nu aveau cu cine să se joace. După un an de la implementare, s-au observat schimbări semnificative: 70% dintre copiii preșcolari și-au îmbunătățit capacitatea de a-și exprima și gestiona emoțiile pozitiv, înregistrând o creștere de 12%. 83% dintre copii recurg acum la întrajutorare, o creștere de 9%. 88% dintre copii au o atitudine pozitivă față de cei diferiți, o creștere tot de 9%. 50% dintre specialiști au constatat o reducere a comportamentelor agresive între copii. De asemenea, 98% dintre specialiștii formați în cadrul programului au declarat că au dobândit instrumente eficiente pentru prevenirea bullying-ului, iar 65% și-au îmbunătățit semnificativ colaborarea cu părinții. În plus, 36% dintre părinți implicați în program au declarat că gestionează mai bine conflictele între copii.
„Fenomenul de bullying este interiorizat puternic de copii, mai ales la vârste fragede, când interacțiunile sociale funcționează ca plasă de siguranță. Este crucial să prevenim și să-i învățăm pe copii cum să fie empatici, cum să rezolve situațiile de conflict fără a-l vulnerabiliza pe celălalt și cum să-și manifeste emoțiile pozitiv,” a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România. Amalia Fodor, Director Fundația OMV Petrom, a adăugat: „Bullyingul nu mai este un termen exotic, ci un fenomen care ia proporții îngrijorătoare și trebuie combătut cât mai devreme pentru a limita efectele sale devastatoare asupra copiilor. Analiza de impact a proiectului Să fim prieteni – Fără bullying demonstrează prin rezultatele excepționale că, atunci când copiii, părinții și educatorii au instrumentele, valorile și resursele potrivite, bullyingul poate fi oprit. Motivați de rezultatele din cele 60 de grădinițe, am decis să susținem extinderea proiectului către alte 100 de grădinițe.”
Este esențial ca părinții să fie atenți la semnalele copiilor, deoarece victimele bullying-ului pot prezenta simptome precum îmbolnăviri frecvente, evitarea activităților de grup și refuzul de a merge la grădiniță. Programul „Să fim prieteni – Fără Bullying” este un exemplu de bună practică în prevenirea bullying-ului la vârste fragede și demonstrează că, prin educație și implicare, putem crea medii sigure și empatici pentru copii. Analiza integrală a impactului poate fi accesată online, alături de un video cu testimoniale și informații despre activitățile implementate în grădinițe.

Cristina ANDREI

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )