Profesorii din România nu sunt de acord cu testarea pentru COVID-19 a elevilor la clasă
Un procent de 94% dintre profesorii din România nu se simt confortabil să facă teste COVID-19 pe bază de salivă elevilor, la clasă. Acest lucru îl demonstrează un sondaj realizat de Fundaţia World Vision România.
Mai mult de 93% dintre profesori spun că nu au primit, până la acest moment, niciun fel de instructaj legat de cum se folosesc testele COVID-19 pe bază de salivă. Mai mult decât atât, trei din patru profesori au spus că în şcoala în care activează nu există asistent medical şcolar sau medic. Puţin peste jumătate dintre aceștia susțin că au suficient dezinfectant de mâini pentru a desfăşura corect procedura de testare. Astfel, peste 83% dintre cadrele didactice se tem că s-ar putea infecta cu virusul COVID-19 dacă realizează testele. Respondenţii în cadrul sondajului realizat de World Vision România sunt în proporţie de 75% din mediul rural.
Legat de eficienţa pentru combaterea pandemiei a testării pe bază de salivă a elevilor, doar 28% dintre profesori consideră că aceasta este foarte efecientă, 44% cred că este oarecum benefică şi 28%, că nu ajută semnificativ.
În proporţie de 74%, cadrele didactice susțin testarea elevilor la domiciliu, de către părinți. World Vision România atrage însă atenţia că, în mediul rural, părinţii trebuie instruiţi cu privire la folosirea testelor COVID-19, precum şi despre vaccinare şi celelalte metode de prevenire a răspândirii virusului. Conform datelor oficiale, rata de vaccinare în mediul rural este, în prezent, de 22%. Iar în ceea ce priveşte intenţia de vaccinare, exprimată de părinţi în formularele distribuite în şcoli, 7,5% sunt de acord să se vaccineze, 15% sunt indeciși și 77,5% nu sunt de acord.
World Vision România: Testarea pe bază de salivă riscă să devină ineficientă, dacă nu avem o metodologie clară, coerentă şi asumare de responsabilitate
Fundația atrage atenţia că sistemul de testare COVID-19 pe bază de saliva în şcoli nu va funcționa dacă nu va exista o comunicare eficientă și transparentă între cadrele didactice, părinţi şi copii. Pe deasupra, încă nu este clar asumată responsabilitatea realizării acestor teste, ceea ce, iarăși, îngreunează situația.
World Vision România solicită Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei organizarea de sesiuni de informare a profesorilor, părinţilor şi elevilor în toate şcolile din România. Aceste sesiuni trebuie susţinute de personal specializat, precum asistenţi medicali, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii.
„Atât profesorii, cât şi părinţii din mediul rural trebuie să primească informaţii clare cu privire la testare COVID-19 pe bază de salivă a copiilor. World Vision România continuăm să susţină în mediul rural campania de vaccinare şi importanţa metodelor de prevenire a răspândirii COVID-19. Suntem aproape de elevii, părinţii şi profesorii noştri şi le transmitem toate informaţiile pe care le avem la dispoziţie, zi de zi, dar este nevoie de mai mult și de decizii ferme din partea autorităților centrale”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv al Fundaţiei World Vision România.
Petruța RIDICHE