Proba scrisă la Limba și literatura română – Bacalaureat, sesiunea august -septembrie 2022

Probele scrise din cadrul sesiunii august – septembrie 2022 a examenului național de bacalaureat au început marți, 16 iunie, cu examenul la Limba şi literatura română. La nivelul județului Ialomița, probele sunt organizate în 3 centre. Este vorba despre Liceul Tehnologic „Al. Ioan Cuza” Slobozia, Colegiul Național „Grigore Moisil” Urziceni și Liceul Tehnologic „Anghel Saligny” Fetești.
La proba scrisă de Limba și literatura română, au fost prezenți 265 de candidați, dintr-un total de 306. Numărul celor înscriși în sesiunea menționată este de 480, repartizați după cum urmează: din seria curentă, sunt înregistrați 327 de candidați, iar din cea anterioară sunt așteptați să susțină proba/probele 153. De menționat că există candidați din promoțiile anterioare care susțin doar una sau două probe, celelalte fiind promovate și recunoscute în sesiunile precedente.
Probele încep la ora 9.00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8.30. Pentru rezolvarea subiectelor sunt prevăzute trei ore. Acestea sunt calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen. Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu cel mult două ore, candidații pentru care s-a aprobat această solicitare de către comisiile județene. Acest lucru se face în baza prevederilor Procedurii nr. 25.464/11.02.2022 cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare.
Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio. Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte (ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc.), precum și a oricărui mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.). De asemenea, nu este permis accesul în săli cu manuale, dicționare, notițe, însemnări etc. În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul. Nu au voie să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele sau obiectele interzise au fost folosite. Nu vor mai putea susține examenul, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane. Elevii identificați vor ieși din sala de examen, indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele respective. Drept urmare, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni.
Calendarul Bacalaureatului de toamnă 2022
Pentru sesiunea de toamnă, perioada 18 – 25 iulie a fost pusă la dispoziție pentru înscrierea candidaților, inclusiv a celor care au promovat examenele de corigențe. Pe 16 august a avut loc prima probă scrisă, cea de Limba și literatura română – proba E.a). Astăzi, pe 17 august, se susține Proba obligatorie a profilului — proba E.c). Mâine, în data de 18 august, va avea loc Proba la alegere a profilului și specializării —– proba E.d), iar pe 19 august, examenul la Limba și literatura maternă — proba E.b). În perioada 22 – 23 august se va realiza evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A, iar pe 24, se evaluează competențele în limba maternă — proba B. Pe 25 august, va avea loc evaluarea competențelor digitale — proba D, iar în zilele de 26 și 29, a abilităților într-o limbă de circulație internațională — proba C. În data de 31 august, până la ora 12.00, se vor afișa rezultatele la probele scrise. Contestațiile vor putea fi depuse în aceeași zi, între orele 12.00 și 18.00. Între 1 și 2 septembrie se vor soluționa contestațiile, iar în data de 3, vor fi afișate rezultatele finale.
Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație publică subiectele și baremul de corectare pentru fiecare probă scrisă, zilnic, la ora 15.00, pe site-ul subiecte.edu.ro. Ministerul Educației pune la dispoziția celor interesați linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități pe durata probelor scrise. Iar la nivelul judeţului Ialomiţa linia TELVERDE este 0800816243. Numărul va fi disponibil în perioada 16 – 18 august, între orele 8.00 și 16.00, respectiv în data de 19, între 8.00 și 14.00.

Petruța RIDICHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )