Priorităţile Preşedinţiei suedeze a Consiliului Uniunii Europene în domeniul agriculturii

Europarlamentarul liberal, Dan Motreanu a participat, recent, în Comisia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Parlamentului European, la schimbul de opinii cu ministrul afacerilor rurale din Suedia, Peter Kullgren, privind priorităţile Preşedinţiei suedeze a Consiliului Uniunii Europene în domeniul agriculturii.
Preşedinţia suedeză va monitoriza piaţa şi siguranţa aprovizionării cu alimente, dar şi implementarea Planurilor naţionale strategice (PNS) ale Politicii agricole comune (PAC). Ministrul afacerilor rurale a precizat că revizuirea PNS nu este exclusă, în vederea consolidării securităţii alimentare.
La finalul anului 2023, Comisia Europeană va publica un raport ce evaluează modul de implementare a PNS, după cum a declarat comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski. În timpul mandatului suedez, Comisia Europeană va fi invitată să informeze Consiliul cu privire la starea actuală a negocierilor privind parteneriatele de liber schimb – comerţul liber fiind esenţial în asigurarea securităţii alimentare. „O altă prioritate pe agenda suedeză este înlesnirea exporturilor din Ucraina, la care au contribuit deja iniţiativele SolidarityLanes (culoare de solidaritate), Black SeaGrain sau GrainfromUkraine. În continuare, Consiliul va susţine cele patru direcţii de acţiune solicitate, în iunie 2022, Echipei Europa, privind insecuritatea alimentară globală. Acestea cuprind: solidaritate prin ajutor de urgenţă şi sprijin pentru accesibilitatea produselor, stimularea producţiei durabile, a rezilienţei şi a transformării sistemului alimentar; facilitarea comerţului, ajutând Ucraina să exporte produse agricole prin diferite rute şi sprijinind comerţul global; multilateralism eficient şi sprijin puternic pentru rolul central al Grupului de răspuns la criză global al ONU de a coordona eforturile globale”, a precizat europarlamentarul Motreanu, specificând că, preşedinţia suedeză a anunţat organizarea a trei conferinţe cu tematică relevantă pentru agricultură, prima privind bunăstarea animalelor, a doua privind bioeconomia şi lanţurile de valoare eficiente din punct de vedere al resurselor, şi a treia privind aspecte de mediu în PAC. Se preconizează că dosarul legislativ ce transformă reţeaua de informaţii contabile agricole în reţeaua de date privind durabilitatea fermelor, pe care sunt responsabil din partea PPE, precum şi actualizarea regulamentului privind indicaţiile geografice pentru vin, băuturi spirtoase şi produse agricole şi schemele de calitate, vor fi finalizate în timpul mandatului suedez.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )