Principalele organizaţii din educație cer mai mulţi bani la buget în 2022

World Vision România, Consiliul Național al Elevilor, asociațiile de părinți, sindicatele angajaților din învățământ și reprezentanții studenților nu sunt de acord cu alocarea a doar 2,28% din PIB pentru educație.
Reprezentanții principalilor actori din educație au inițiat o petiție prin care solicită alocarea a cel puțin 4.7% din PIB pentru educație în anul 2022, atât cât este media la nivelul UE. Iar până la 6%, după cum prevede legea Legea Educației Naționale nr. 1/2011, solicită ca restul fondurilor care nu se pot aloca de la bugetul de stat să fie investite din programele operaționale și din PNRR. De zece ani, legea prevede acest procent de 6%, dar este încălcată zilnic.
Totodată federațiile și organizațiile semnatare din domeniul educației au trimis câte o scrisoare către prim-ministrul Nicolae Ciucă, ministrului Educației Sorin Cîmpeanu și ministrului Finanțelor Adrian Câciu, în care solicită finanțare pentru educație la nivel european.

De ce trebuie să crească investițiile în educație?

Pandemia a înrăutățit situația pentru copiii care deja se descurcau greu la școală, mai ales în cazul celor din medii dezavantajate. În 2021, aproape 50% dintre elevii din satele României nu au reușit să obțină media 5 la proba de Matematică de la Evaluarea Națională, de două ori mai mulți față de cei din mediul urban; La nivel național, unu din trei copii nu a avut acces la școala online în pandemie sau doar unul limitat, potrivit IRES. Iar în mediul rural, 40% dintre copii nu au avut acces la școala online, conform datelor World Vision România. La o testare standardizată realizată în județul Iași, doar 24,3% dintre elevii de clasa a VIII-a au luat peste nota 5, cei mai mulți fiind din mediul rural; 38% dintre studenții români au dificultăți financiare moderate, iar 25% dintre studenți au dificultăți financiare grave. Din cauza sărăciei, aproape unu din trei studenți își abandonează studiile, peste media europeană. De asemenea, doar 8 din 100 de elevi din mediul rural termină o facultate; Creșterea salariilor angajaților din învățământ a fost amânată de două ori, din septembrie 2020.
„Dacă pretindem că suntem un stat european și care respectă drepturile copiilor, România trebuie să aloce cel puțin 4.7% din PIB pentru educație, așa cum investesc în medie și celelalte țări din UE. Apoi, până la echivalentul a 6% din PIB, guvernanții trebuie să utilizeze cât mai repede fondurile europene din programele operaționale și din PNRR. Să nu uităm că banii care vin de la PNRR sunt totuși un împrumut, iar dacă nu vom respecta țintele promise, România nu va primi și celelalte tranșe”, explică Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

Cătălina GHEORGHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )