Prin fuziunea cu PSD, Pro România ar ajunge precum picătura dintr-un ocean
Încă de anul trecut, Pro România a intrat, la nivel naţional, într-un fel de reorganizare. Şi, tot la acea vreme, circula cu insistenţă zvonul despre o posibilă fuziune cu PSD. Demersul nu pare unul prea agreabil, mai cu seamă dacă Pro România ar fi ,înghiţit de un „monstru”, precum PSD. Însă, unii ar vedea cu ochi buni această fuziune. Şi la Călăraşi, părerile sunt împărţite.
Fuziunea nu ar fi o alegere bună, fiindcă astfel Pro România nu ar avea vreun beneficiu. Ar fi precum o picătură într-un ocean şi eventualele candidaturi la alegerile din 2024 nicidecum garantate. Aceasta este părerea lui Aurel Stan, preşedintele Pro România Cuza Vodă, fost primar şi actualmente consilier local. „Dacă e o înghiţire, nu ar mai fi un beneficiu pentru partid, fiindcă nu ar mai exista. Nu cred că va avea loc o fuziune, o colaborare, da. Dar o fuziune, nu cred. Dacă e să dau un exemplu de pe vremea când eram inginer, ne uitam să vedem unde putem lua repartiţie. Un inginer ca mine ce valoare are în Bucureşti şi la Călăraşi? Câţi ingineri sunt în Bucureşti şi câţi în Călăraşi? Oare nu eram mai important, aici, în Călăraşi? Dacă mă întâlneam cu 50 de oameni pe stradă, 40 mă salutau. Dacă eram inginer în Bucureşti, câţi mă salutau? Mult mai puţini. Cu alte cuvinte, prin această fuziune, am fi o picătură într-un ocean. Cât despre carierele de consilieri, primari, acestea nu sunt asigurate. Nu sunt bătute în cuie. Promisiuni da, se fac, dar ca ele să fie bătute în cuie şi respectate, nu. E o şansă mică să se întâmple acest lucru. Politic, totul se promite, totul se poate face”, a subliniat, recent, la Arena FM, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”, Aurel Stan, preşedintele Pro România Cuza Vodă. Politicianul opinează că, în 2024, Pro România va trece pragul electoral. Asta fiindcă, pe zi ce trece, Pro România îşi măreşte numărul de membri. „Sunt destui oameni care s-au săturat de aceleaşi partide. Au o părere bună chiar şi despre domnul Victor Ponta. Prin comportamentul pe care l-a avut domnul preşedinte a dat o oarecare încredere şi corectitudine. Are unele probleme de imagine, dar dacă ar prezenta cum au stat lucrurile nu ar mai avea această latură negativă. Nu ştiu ce-l împiedică să facă acest lucru şi nu sunt în măsură să judec eu. E preşedintele partidului. Eu sunt un umil membru acolo, un soldat credincios, loial partidului, ca peste tot pe unde am fost”, a completat preşedintele Pro România Cuza Vodă.
„Nu mai interesează pe niciun cetăţean al României doctrinele politice”
Preşedintele Organizaţiei Pro România Olteniţa, Leonard Florin Petre spune, vizavi de acest subiect, că, deocamdată fuziunea este doar un zvon. Însă, clar, o astfel de decizia s-ar lua la nivel central. „Deocamdată sunt doar zvonuri. Nu a fost nimic concret. Apoi, asta se decide la nivel central. Dar un lucru pot spune cu certitudine: Nu mai interesează pe niciun cetăţean al României doctrinele politice. Dacă e să fie luate în calcul sondajele, acestea nu arată prea bine şi poate că unii membrii şi-ar dori să se reorienteze către un partid mai puternic. Însă, la alegerile locale ar trebui să se voteze gospodarul oraşului, nu să se ţină cont de politică şi doctrine. Aspectul politic îi interesează puţin spre deloc”, a punctat Leonard Florin Petre.
Un alt scenariu – care este posibil să prindă contur – e că actuala guvernare se gândeşte să comaseze alegerile locale cu parlamentare. Însă trebuie să existe un cadru legal care să permită acest lucru. „Nu ştiu dacă permite legea, pentru că un mandat are patru ani şi sunt nişte termeni procedurali. Nu ştiu dacă s-ar împlini cei patru ani. Dar, la câte legi se încalcă în ţara asta…Păi, eu zic să facă dictatură militară, că-i mai eficientă asta. Democraţia este scumpă. Dacă se invocă economia, nu mai bine nu facem alegeri deloc şi rămâne aşa o dictatură perpetuă? Totul e posibil în ţara asta. Este ţara posibilităţilor, dar nu în sensul bun al cuvântului. Până la alegeri mai avem doi ani. Primul ciclu electoral va fi în mai 2024. Eu cred că în aceşti doi ani se vor coagula foarte multe vehicule politice. Vor avea loc discuţii din ce în ce mai aplicate şi se vor concretiza. Eu cred că în acest an chiar vom auzi discuţii despre fuziuni prin absorbţie sau alianţe între partide. Pro România are vreo şansă să intre pe cont propriu? Eu ştiu aşa de la bunica, că unirea dă puterea. Nu ne dorim neapărat o fuziune prin absorbţie sau asociere. Nu vorbesc neapărat de forma juridică. Dar, eu ştiu că unde-s mulţi, puterea creşte şi aici nu mă refer musai la Pro România sau alte partide. Bunicul avea căruţă şi cai. Dacă un cal ar trage în stânga şi unul în dreapta, s-ar mai deplasa căruţa înainte? Nu. Trebuie să tragem toţi în aceeaşi direcţie, să ne unim forţele. Până la urmă este vorba de ţara noastră, indiferent dacă unul este pesedist, altul penelist. Tot români suntem, e ţara noastră şi trebuie să mişcăm căruţa asta, căci s-a înţepenit”, a mai adăugat Leonard Florin Petre.
„Noi suntem pro europeni, noi suntem pro dezvoltare”
Preşedintele Pro România Budeşti, Răducu Valentin ar vedea cu ochi buni fuziunea, dar numai dacă formaţiunea ar avea ceva de câştigat. „Dacă acest lucru ar însemna o întărire a organizaţiilor şi cumva să ajungem la un consens pozitiv pentru a dezvolta comunităţile noastre, judeţul nostru, nu am avea absolut nimic împotriva acestui demers. Totul este pentru progres. Noi suntem pro europeni, noi suntem pro dezvoltare. Noi suntem pentru toate lucrurile bune care să ducă România într-o altă zonă decât cea actuală. O zonă de graniţă, în care suntem geo politic aşezaţi şi nu suntem foarte avantajaţi”, a menţionat Răducu Valentin, specificând că, din 2020 şi până în prezent, a primit diverse oferte venite, prin cunoştinţe, prieteni, pentru a trece la alte formaţiuni politice. Însă, a ales statornicia: „Înainte de 2020, da, au existat oferte. Sunt acele alaiuri înainte de alegeri în care partidele caută să recruteze lideri. Eu m-am bucurat în comunitate de o imagine a mea personală, de familie, profesie. Am avut o imagine pozitivă. Nu mi-am dorit atât de mult, din punct de vedere politic, să mă arondez unei anumite ideologii. Din punct de vedere al formării profesionale sunt cumva liberal, din punct de vedere al gândirii mele, ca şi structură, sunt social. Ei bine, aceste două lucruri se bat cap în cap. Şi, uite aşa, a rezultat alegerea Pro România, care cumva este un socialism cu vederi liberale în economie. Acesta sunt eu, Răducu Valentin”.
„Eu cred că la următoarele alegeri, Pro România va trece pragul electoral”
Şi preşedintele Pro România Borcea, Valentin Anghel nu ar fi împotriva unei astfel de mutări, căci ambele formaţiuni sunt apropiate ca doctrină. „Sincer da, aş fi de acord. Fiind două partide de stânga suntem apropiaţi de PSD şi văd mai multe oportunităţi în PSD decât în PNL. Este un partid de viitor şi mai apropiat de nevoile cetăţenilor. Eu văd ce se întâmplă pe plan local, că oamenii sunt îndreptaţi mai mult spre stânga. În ce priveşte Pro România, eu cred că partidul va creşte. Oamenii care au intrat în Pro România cred în acest partid. Eu aşa văd la mine în organizaţie.
Vizavi de pragul electoral, depinde de ce se întâmplă în următorii doi ani. Eu la Borcea, nu am emoţii, voi face lejer pragul. Nu am avut nici în mandatul trecut şi acum ştiu că suntem în creştere. Nu cred în sondajele astea că ar fi chiar atât de exacte. Ca şi procent, eu cred că la următoarele alegeri, Pro România va trece pragul electoral”, a precizat preşedintele Pro România Borcea.
Marius BĂDRĂGAN