„Primul venit, primul intrat!”

Războiul din Ucraina produce îngrijorare şi în rândul slobozenilor, chiar dacă este puţin probabil ca acesta să se extindă într-un teritoriu NATO. Pe lângă scenariile cum s-ar putea apăra Slobozia dacă ar invada-o ruşii, s-a mai pus şi problema adăposturilor anti-bombe.
Ei bine, vestea nu este deloc îmbucurătoare pentru slobozeni, căci doar 1% din populaţie ar putea să se pună la adăpost. Asta, fiindcă doar puţin peste 400 locuri sunt disponibile pentru cei 45.891 locuitori (conform recensământului din 2011).
Problema adăposturilor de protecţie civilă din judeţ a fost abordată în ultima conferinţă de presă, organizată marţi, 22 martie a.c., de Prefectura Judeţului Ialomiţa. Întrebat de jurnalişti, prefectul Marin Constantin a subliniat că adăposturi de apărare civilă sunt considerate a fi patru în Slobozia şi unul în Urziceni. „Sunt date publice, tocmai pentru a şti cetăţenii unde se pot refugia. Sub Trezorerie este un adăpost, altul sub noul sediu al Gării, unul sub sediul Transgaz din Curtea Spitalului Judeţean şi ultimul sub sediul Combinatului Chimic. Eu am fost împreună cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă acolo. Sunt spaţii relativ bine îngrijite. Nu sunt degradate. La ora asta sunt dotate cu aparate de ventilat şi cu ce trebuie pentru toalete şi apă. Ar trebui aprovizionate cu apă”, a precizat prefectul Marin Constantin, specificând că, din păcate, adăposturile în cauză au o capacitate foarte mică. „Au o capacitate foarte mică, anume de 400 şi ceva de locuri pe toată localitatea Slobozia. Fiecare are cam câte 70, 80, 100 locuri. În ce priveşte spaţiile de sub blocuri, subsolurile, acestea nu au fost amenajate strict în sensul unui adăpost de apărare civilă. Dar ele pot fi folosite. Dacă ar fi curăţate, igienizate şi golite de murături ar putea fi folosite. Pentru că, de obicei, unde au dat cu bombe, au dat la suprafaţă, nu în subsolul blocului…Nu există o listă de potenţiali 500 de oameni care ar putea ajunge în aceste adăposturi. Însă, nu oricine poate ajunge acolo, fiindcă nu am încăpea toţi. Primul venit, primul intrat. Dar, nu e cazul că, astăzi nu există o situaţie care să impună o astfel de măsură”, a mai adăugat prefectul judeţului Ialomiţa.
Una peste alta, dacă prefectul susţine că la nivel de judeţ sunt patru adăposturi în Slobozia şi unul în Urziceni, lista publicată pe site-ul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă arată cu totul altceva. Conform acestei liste, judeţul Ialomiţa are cele mai puţine buncăre, respectiv trei în Urziceni, cinci în Slobozia; trei la Feteşti şi două la Ţăndărei (în total 13).
Şi asta, în vreme ce judeţul vecin, Călăraşi are 25 de adăposturi, din care 24 în municipiul Călăraşi şi unul în Dragalina.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )