Primarul Stelică Gheorghe doreşte să implice mai mult cetăţenii în demersurile pentru dezvoltarea comunităţii
La finalul lunii august, autorităţile locale ciulniţene au promovat proiectul „Parteneriatul pentru Ciulniţa – consolidarea capacităţii ONG-urilor şi partenerilor sociali din comuna Ciulniţa şi localităţile limitrofe de a se implica în formularea şi promovarea dezvoltării la nivel local”.
Proiectul a fost cofinanţat în cadrul Axei Prioritare „Administraţie publică şi sistem judiciar accesibile şi transparente”, Operaţiunea „Introducerea de sisteme şi standard comune în administraţia publică locală ce optimizează procesele orientate către beneficiari în concordanţă cu SCAP”, prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020.
Obiectivele proiectului au urmărit implicarea partenerilor sociali, ONG-urilor şi cetăţenilor în formularea şi promovarea dezvoltării la nivelul UAT Ciulniţa prin dezvoltarea şi implementarea unui mecanism de consultare timp de 14 luni;
dezvoltarea capacităţii partenerilor sociali şi ONG-urilor de a se implica în formularea şi promovarea dezvoltării la nivelul UAT Ciulniţa timp de 8 luni prin instruire practică, formare continuă a 56 de persoane din cadrul ONG-urilor şi partenerilor sociali care au fost certificaţi, 2 activităţi întreprinse în comun cu autorităţile locale şi participarea lor la activităţile reţelelor naţionale şi europene. Prin implementarea proiectului a fost obţinute un parteneriat între ONG-uri sau parteneri sociali şi autorităţi locale funcţional la 6 luni după finalizarea proiectului; un curs de competenţe sociale, civice şi de mediu furnizat în beneficiul a 56 de persoane din rândul ONG-urilor şi partenerilor sociali din UAT Ciulniţa şi localităţile imediat limitrofe, aceştia fiind certificaţi la încetarea calităţii de participant la formare; un mecanism de consultare a autorităţilor şi instituţiilor publice cu ONG-uri, parteneri sociali şi cetăţeni în elaborarea politicilor şi strategiilor de dezvoltare la nivel local; două activităţi comune ONG-uri şi parteneri sociali alături de autorităţile locale; o strategie de lucru pentru parteneriate viitoare.
Valoarea totală eligibilă a proiectului a fost: 236.228,82 lei, din care fonduri nerambursabile, acordată de Uniunea Europeană – 196.778,61 lei.
Ideea este că se doreşte să existe un dialog permanent, pentru realizarea politicilor şi strategiilor de interes local. Totodată, formarea unui grup consultativ pentru dezvoltarea locală, ce va avea rolul de a revizui propunerile politici şi publice – primite din partea administraţiei – şi de a consulta societatea civilă din UAT Ciulniţa, cu privire la eventuale modificări.
Prin acest parteneriat, primarul Stelică Gheorghe doreşte să implice mai mult cetăţenii în demersurile care se fac pentru dezvoltarea comunităţii. La ora actuală, oamenii folosesc mult spaţiul online pentru a se exprima, fiindcă există acea reţinere de a lua contact direct cu cineva din administraţie. „Lucrul acesta nu este rău. Dar, noi vrem să fie ceva autentificat de o administraţie, ceva care să conteze şi să dea încredere cetăţenilor că nu este în spaţiul acela virtual, o joacă. Nu, va fi o zonă unde ne vom întâlni ca la o masă de Consiliu şi fiecare dintre cetăţeni va putea să-şi exprime un punct de vedere cu privire la politicile publice pe care noi vrem să le punem în aplicare. Aspectul acesta l-am discutat şi cu alte administraţii din alte zone, unde se încearcă acest parteneriat. Se acceptă că este nevoie de aşa ceva. Înainte aveam acea condică de sugestii şi reclamaţii. Acum căutăm ca această informaţie să fie transpusă altfel în pagina respectivă. Adică să putem avea un contact mai rapid şi cât se poate de corect cu cetăţenii, rugându-i să aibă curaj şi încredere să-şi spună părerea. În primul rând, nu va şti toată lumea cine şi ce a spus acolo, va fi anonim. Dar nu va fi permis ca cineva să publice ceva în nume fals sau cu pseudonime. Exact cum avem obligaţia de a nu divulga anumite date pe care le administrezi, aşa e şi cu această pagină. Informaţiile sau solicitările vor fi postate în termeni normali, civilizaţi, după ce vor fi moderate. Nu au ce să caute injuriile, căci e mai simplu să-l înjuri pe altul în mod anonim, decât să-i spui ce părere ai, de ce o susţii. Sau să vii cu o anumită propunere, susţinută”, a precizat la Radio Fresh FM, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”, Stelică Gheorghe, primarul comunei Ciulniţa, specificând că şi elevii pot face propuneri sau să spună punctul de vedere vizavi de anumite proiecte ce vizează şcoala unde învaţă. „Pot participa şi elevii că au probleme pe zona lor. Pot spune ce şi-ar dori ei de la şcoală, cum şi-ar dori să fie clasa lor. La clasă, de exemplu, ei puteau să facă anumite scrisori, să le lase într-un anumit coşuleţ, vizavi de ce şi-ar dori de la diriginte, profesori, de la clasă, administraţie, director. Şi le luai, fără să se treacă numele. Aşa vedeai părerile lor ca să poţi să le legi, să dai un contur la toate problemele respective. Şi, dacă este posibil, să le înglobezi în acţiunea pe care o vei face, să rezolvi cât mai mulţi oameni. Pentru că, nevoile şi dorinţele noastre sunt diferite. Sunt nevoi individuale şi de grup. Nu poţi să faci tot. Nevoile individuale se rezolvă prin îndrumare către X, Y, discuţii şi cereri. Nevoia de grup se face strângând datele, totalizând solicitările şi văzând posibilităţile de rezolvare”, a subliniat alesul local.
Chiar dacă unii cetăţeni tind să creadă că părerile lor nu contează şi mai bine nu îşi pierd timpul, primarul Stelică Gheorghe spune că nu e aşa. Părerea oamenilor contează. De ce? Administraţia propune politici publice şi, în funcţie de ce doreşte majoritatea cetăţenilor, de finanţările posibile, trece la fapte. „Noi venim cu politici publice din 2007, 2008, de când facem prioritizările programului multianual de dezvoltare al localităţii, de când am întocmit strategiile de dezvoltare. Dacă noi punem la dispoziţie strategiile, programele şi sunt urmărite pe pagină, în ordinea punctajului, a posibilităţilor şi liniilor de finanţare obţinute, atunci nu văd de ce să nu se aibă încredere. Neîncrederea aceasta ne omoară de cele mai multe ori. A fost neîncredere la început, dar cred că oamenii acum au mai eliminat din temeri. Când am venit prima dată cu sistemul de alimentare cu apă, au zis că nu se poate. Prima dată era o singură zonă – Ciulniţa şi Ion Ghica – propusă pentru a avea alimentare cu apă. Şi atunci am zis că nu se poate, trebuie să băgăm în tot satul. Ca să putem face asta, a fost nevoie să demonstrăm că apa este bună, ca să forez acolo. Mă punea să forez, ştiind că analizele toate pe care le aveam la DSP cu ceea ce se recoltase din zonele respective – Ghimpaţi, Poiana – existau probleme şi din Ciulniţa cu nitriţii şi nitraţii. Atunci nu puteam face lucrul acesta, să demonstrez şi să consum nişte bani, ca pe urmă să văd că nu funcţionează. Soluţia a fost de a lua apă care era deja omologată, certificată de la Slobozia şi am putut duce reţeaua în toată comuna. Pentru branşamentele la apă am solicitat printr-un proiect de la Guvern să ni se aloce finanţare şi am făcut un parteneriat cu cetăţenii. Le-am spus că indiferent câţi metri au până acasă, toată lumea va plăti la fel. O sumă fixă de 300 lei, iar pentru restul plăteşte administraţia. Unii au zis: A, să văd eu că trece prin faţa porţii mele, să văd eu că face aşa. Cum au făcut şi la gaz. Când au văzut că a ajuns conducta de apă şi gazul, au venit la Primărie, că ei de ce să nu se racordeze? Le-am zis să se racordeze, dar pe banii lor, căci nu se mai poate. Au avut posibilitatea şi nu au avut încredere. De asta spun, acest scepticism trebuie să dispară de la noi şi să avem încredere unii în alţii, că nu dorim răul nimănui. Noi dorim să ne dezvoltăm şi să avem împreună un model. Vrem să arătăm că o localitate din mediul rural poate ajunge la un standard al mediului urban”, a mai adăugat primarul comunei Ciulniţa.
Cristina ANDREI