Primarul Marius Dulce clarifică proiectele şi bugetul municipalităţii din Călăraşi

Fiindcă în permanenţă se iscă discuţii cu privire la proiectele pe care municipalitatea din Călăraşi le-a implementat, primarul Marius Dulce a ţinut să vină cu o serie de clarificări, în cadrul unei recente conferinţe de presă. Toată lumea a întrebat ce proiecte a accesat administraţia în aceşti trei ani.
De aceea, primarul Marius Dulce informează că este vorba de proiecte în valoare de 60 milioane euro, numai pe Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), care în următorii doi ani trebuie finalizate. De luna aceasta deja s-au atribuit lucrările la Şcoala nr.2, Colegiul Economic corpul vechi de pe Griviţa. „Nu sunt proiecte multe, pentru că nici măcar nu s-a deschis Programul Operaţional Regional 2021-2027. Dar vrem ca şi pe noul exerciţiu financiar să avem proiecte, să aducem bani europeni la Călăraşi, anume cel puţin 80 milioane euro. Nu ştiu sunt puţini sau mulţi bani pentru următorii ani, dacă adunăm cei 60 milioane euro cu cei 80 milioane euro. Ideea este că noi am făcut aceste proiecte şi le-am dus la îndeplinire, despre care tot se spune că sunt moştenite. Dar vechea administraţie a atras 40 milioane euro în opt ani , iar noi în nici trei ani am încheiat contracte de peste 70 milioane euro. Noi ce am promis, am făcut. În sensul că am mai adus bani, pe Programul Naţional de Investiţii Anghel Saligny, pentru Cartierul Mircea Vodă, Cartierul Măgureni, Strada Independenţei, Bulevardul 1 Mai, în valoare de peste 10 milioane euro. Avem pe Agenţia Fondului de Mediu contracte încheiate pentru două blocuri sociale, extinderea iluminatului. Iarăşi, nu ne oprim, pentru că vrem să devenim independenţi energetic. Vânăm, ca să zicem aşa, orice Axă care apare, pe fiecare zonă prin care să realizăm sisteme fotovoltaice la Călăraşi, căci avem nevoie de independenţă energetică şi a duce banii din actualele consumuri electrice către alte investiţii”, a precizat primarul Marius Dulce, specificând că, mai nou, a apărut o altă ,,sperietoare” în spaţiul public, cum că municipiul se dezvoltă cu preponderenţă pe Whatsapp. „Nu, Călăraşiul se dezvoltă prin proiecte care vor fi implementate şi acestea se vor vedea. Cetăţenii trebuie să aibă încredere în noi. Aşa cum am făcut până acum: peste 30.000 mp de alei şi parcări în oraş, peste 30 km de infrastructură rutieră şi pietonală, intrarea în municipiu. Vom începe şi intrarea în oraş, de pe Strada Sloboziei. Sunt foarte multe proiecte, dar trebuie să terminăm cu bramburelile şi să începem să dăm soluţii. Dacă oraşul se dezvoltă pe Whatsapp, atunci este problema celor care vor să sperie administraţia”, a subliniat edilul.
Acesta s-a referit şi la bugetul pe anul în curs, declarând că nu este unul prea mulţumitor, ţinând cont de numărul mare de proiecte de implementat. Proiectele deja implementate mai au nevoie de lucrări complementare, ce trebuie executate din bugetul propriu. „Avem cofinanţare la proiectul Promenada, unde am luat fondurile europene disponibile în luna decembrie. Iar acum am rămas pe cofinanţarea noastră care este neeligibilă şi atunci trebuie să alocăm bani, respectiv 2 milioane euro. Dar purtăm discuţii cu Consiliul Judeţean, dat fiind că şi dânşii şi-au asumat o parte din cheltuieli ca şi noi. Vreau să mai spun că am obţinut bani guvernamentali. De la bugetul naţional ni s-au alocat 5 milioane lei pentru Promenadă şi atunci avem bani cu ce să începem. Se lucrează, proiectul a ajuns undeva la 80%. Constructorul mi-a promis că la finalul lunii mai sau 15 iunie va fi gata şi această lucrare. Deci, lucrurile merg pe un făgaş bun, dar bugetul nu este niciodată îndestulător…Trebuie să modernizăm oraşul, aşa cum am spus de fiecare dată. Pe lângă industria pe care o avem, trebuie să ţinem cont că există un potenţial turistic foarte bun. Ca atare, trebuie să ne îndreptăm către această zonă, lucru pe care îl facem, prin proiectul Promenada, Portul turistic (ce se va termina, de asemenea), prin amenajarea Palatului Administrativ, Pietonal şi alte proiecte. Trebuie să punem în valoare oraşul, mai ales că avem fluviul Dunărea. Să realizăm căi de acces facile, pentru cei care vin din exterior. Până la urmă, pot să vină toţi bucureştenii la Călăraşi pentru că avem ce să le arătăm. De altfel, s-a demonstrat acest lucru în pandemie şi chiar şi anul trecut, când foarte mulţi bucureşteni au închiriat căsuţele de pe Plaja Mare. Dacă un investitor privat poate să facă acest lucru, de ce să nu punem în valoare şi Dunărea, pentru că avem foarte multe zone frumoase”, a mai adăugat primarul municipiului Călăraşi.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )