Primarul Dragoș Soare a explicat public problema alimentării cu apă
Societatea Comercială Urban S.A. a informat, la sfârșitul lunii august, proprietarii de apartamente din Slobozia că fiecare dintre aceștia trebuie să aibă propriul său sistem de alimentare cu apă. Prin această decizie, reglementată prin Legea 224 din 2015, se poate recupera o sumă de 7, 9 miliarde de lei vechi de la proprietarii datornici. Notificarea a venit printr-o adresă lipită pe ușa scărilor de bloc din oraș, iar locatarii și reprezentanții Asociațiilor de Proprietari s-au revoltat în urma apariției acesteia.
În acest context, primarul orașului Slobozia, Dragoș Soare, a organizat, la Casa de Cultură Municipală, o întâlnire cu Cătălin Grigore (vicepreședintele Consiliului Județean Ialomița), reprezentanți ai Primăriei, Adrian Stoicescu (directorul Urban S. A.), administratorii Asociațiilor de Proprietari și cetățeni ai orașului.
În cadrul evenimentului, primarul Dragoș Soare a explicat, pe scurt, care este situația și ce e de făcut în continuare. Acesta a pus accent pe importanța comunicării dintre toate părțile implicate. „În momentul de față, trebuie să fim într-o colaborare impecabilă cu Consiliul Județean și cu Urban. Nu stă nimeni pe post dacă nu-și face treaba. Conducta este pe proprietatea locatarilor din scară, trebuie să clarificăm acest aspect. Conducta nu este proprietatea unei societăți, nici a Urbanului, ci a celor pe suprafața cărora s-a edificat această lucrare. Fiecare are o cotă parte din scări, planșeu, terenul de sub bloc și ce este pe scara blocului. Pe toate le plătești. Curentul se plătește la comun, întreținerea la fel și impozitul și tot. Autorizația de construire demonstrează că proprietarul a cerut edificarea acestei conducte, nu altă societate. Și nu poate să vină nicio societate privată să condiționeze lucrurile pe proprietatea mea. Baza încasărilor, plus penalitățile istorice, ajunge la 7, 9.000.079 de lei vechi. Primul pas este să ajungă la zero, lucru care va dura un an, trei, cinci. Am demarat lucrurile astea prin discuțiile cu asociațiile sau titularii de contract”, a declarat primarul municipiului Slobozia.
În continuare, acesta a subliniat faptul că nimeni nu pune presiune pe slobozeni, ci aceștia răspund, prin acordul lor, pentru ceea ce plătesc. „Pentru a reuși să atragem fonduri europene, este un deziderat al nostru, al tuturor, să încercăm să modernizăm toată rețeaua de apă și canal din județul Ialomița. De aceea, am hotărât că, pentru binele Ialomiței, avem nevoie de un operator județean, iar singura societate care îndeplinea condițiile era Urban. Adoptăm niște măsuri care, din punctul meu de vedere, sunt în conformitate cu legea. Și care este obligația? Nu obligăm pe nimeni. În momentul în care vrei să tragi o nouă conductă pe casa scării, încetarea folosinței comune pentru părțile comune din condominii se poate hotărî motivat cu acordul scris al tuturor proprietarilor. Adică, orice intervenție pe casa scării și renunțarea la sistemul clasic de acces la această resursă de apă, care nu este la cel mai bun nivel, se face doar cu acceptul tuturor locatarilor. Nu a majorității sau a unora din bloc. Trecerea la distribuția orizontală a apei în condominiu se face integral pentru toate spațiile cu destinație de locuință și sau altă destinație, fiind interzisă repartizarea consumului în ambele sisteme de distribuție”, a încheiat edilul Sloboziei.
Petruța RIDICHE