Primăria vrea să extindă sistemul de parking cu plată în zonele aglomerate din Călăraşi
Municipalitatea a amenajat şi pus în funcţiune, la mijlocul lunii trecute, trei parcometre, în zona Pieţei BIG. Acestea au fost amplasate pe strada Ştirbei Vodă, strada Belşugului (parcarea din dreptul florăriilor) şi parcarea de la Aldis. Taxa de parcare este maxim 3 ore, parcometrele funcţionând cu monede sau card bancar. De asemenea, se poate folosi o aplicaţie cu telefonul mobil, prin SMS, cu plata a 2 lei pe oră, 4 lei – 2 ore şi 6 lei – 3 ore.
Primarul municipiului Călăraşi, Marius Dulce subliniază că prin acest concept, se urmăreşte fluidizarea traficului în zonele aglomerate. „Noi acum avem un concept acolo, pe care vrem să-l extindem în tot oraşul, în timp. Pentru că totul costă şi aceste parcometre au costat. Vrem să creăm acest sistem de parking prin care să fluidizăm în zonele aglomerate circulaţia autovehiculelor care sunt în acea zonă. Atunci încercăm acest model de parking, cu taxă. Nu am vrut să fie extraordinar de mari, ci să vedem ce se va întâmpla, cum fluidizăm traficul în zonă, ca să putem să-l extindem. Am luat ca reper zona Big pentru că este foarte aglomerată tot timpul. Încercăm să vedem ce se întâmplă acolo, să supraveghem situaţia şi să-l extindem şi în alte zone. Dacă ne dorim ceva civilizat, trebuie să avem şi noi un astfel de sistem. Şi, de fapt, acest sistem de parking tot de la cetăţeni a venit, pentru că atunci când mergeau la piaţă nu aveau unde să parcheze. Acesta este singurul mod de a fluidiza traficul în zona respectivă. Atunci am ajuns la acest concept în care nu suntem noi cei care l-am inventat, este prezent în toate oraşele. Nu este vorba de o suprataxare, ci un mod civilizat de a nu ocupa un loc, a lăsa maşina şi a mai veni după ea poate peste două, trei, cinci zile s-o iei de acolo”, a precizat la Radio Fresh FM, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”, primarul Marius Dulce.
Printre altele, o parte din călărăşeni şi-au manifestat îngrijorarea că nu vor exista locuri alocate pentru aprovizionare netaxate, între 7 şi 9 dimineaţa. Referitor la acest aspect, edilul spune că parcometrele sunt date în administrarea pieţei şi în regulamentul lor se poate prinde această condiţie. „Cu siguranţă se poate întâmpla să aibă anumite ore pentru aprovizionare fără plată. Cei care locuiesc în zonă vor putea să îşi asigure parcări de reşedinţă. De la 7.00 până la 17.00 va fi parcare cu plată, iar de la ora 17.00 va fi parcare de reşedinţă. Nu trebuie să încurcăm lucrurile. Parcările de reşedinţă sunt parcările de la ora 17.00 până la ora 7.00 dimineaţa. Dacă eu nu plec cu maşina e clar că nu plătesc nimic în plus, pentru că este locul meu. Iar dacă am plecat de acolo şi ai venit tu în locul meu, este considerată parcare publică şi nu se poate lua nimeni de tine. La piaţă este altceva, avem nevoie de un loc de parcare toată lumea. Nu pot eu să mă duc acuma să las maşina 10 ore şi tu când vii să stai cinci minute sau jumătate de oră să-ţi iei o pâine, o prăjitură, să n-ai unde parca”, a punctat alesul local.
Faptul că sumele încasate din taxe şi amenzi pentru parcare vor fi utilizate cu exclusivitate pentru modernizarea parcărilor existente sau înfiinţarea de noi locuri de parcare nu i se pare deloc ciudat primarului. Este normal. În ce priveşte parcările supraterane sau subterane, acestea sunt costisitoare. „Deocamdată aş fi un mincinos să vorbesc de parcare supraterană sau subterană. Conceptele de parcări supraterane sau subterane sunt destul de costisitoare. În primul an, am luat legătura cu anumite societăţi care fac parcări supraterane. Pentru o parcare la prima strigare, o parcare de 100 de locuri, au zis că ne costă 600.000 euro, adică 6.000 euro pe loc de parcare. Ne-am gândit cum şi de unde facem rost de bani. Apoi, când au venit, au prezentat o ofertă de 1,3 milioane euro. Era prea mult şi nici nu se amortiza investiţia. Deja crescuseră preţurile şi la mentenanţă şi nu ne permiteam. Nici acum nu ne permitem. Dar, noi facem eforturi. În doi ani de zile am făcut vreo 1.300 de locuri de parcare. Împreună cu cei de la pavaje spaţii verzi, cred că am ajuns undeva la 200.000 de metri pătraţi de zone asfaltate, parcări, alei de intrat în bloc, trotuare şi eu zic că nu e puţin. Nu s-a luat din spaţiile verzi…Iar în privinţa parcometrelor, repet, deocamdată este doar un concept. Vedem cum va funcţiona şi după aceea vom lua deciziile viitoare, unde vom putea să mai punem aceste parcări cu plată. De exemplu şi în zona parcului va fi nevoie de o parcare cu plată pentru a fluidiza zona, fiindcă sunt atât de multe maşini. Dacă vin toţi în parc, riveranii nu vor mai avea unde parca”, a mai adăugat primarul municipiului Călăraşi.
Cristina ANDREI