Primăria Slobozia a deschis centrul de testare gratuită pentru cetățenii orașului

Astăzi, Primăria Slobozia a deschis centrul de testare gratuită privind infectarea cu COVID-19 pentru cetățenii orașului, amplasat în Piața Revoluției, în fața Prefecturii județului Ialomița.

Cu acest prilej, primarul municipiului Slobozia, Dragoș Soare, a susținut o conferință de presă, în care a declarat că Primăria are disponibilitate să testeze cetățenii din oraș pentru o perioadă lungă de timp. Pe lângă testare, însă, autoritatea publică locală mai are un obiectiv: vaccinarea. În acest context, cetățenii care vin să se testeze la noul centru pot beneficia și de consiliere. Aceștia vor avea la îndemână diverse metode de informare în legătură cu vaccinarea împotriva COVID-19. În momentul de față, Primăria Slobozia a achiziționat 5.000 de teste, iar un test costă în jur de 10 lei. În cadrul centrului, testarea se va face o dată la șapte zile, iar campania se va desfășura până când orașul va scădea sub rata de infectare 6 la mia de locuitori.

„Iată că principiile pe care le-am avut în vedere când am inițiat acest proiect încep să dea roade. Vrem ca persoanele care sunt pozitive la COVID-19 să fie transmise către Direcția de Sănătate Publică (DSP), iar instituția își va face treaba și le va pune în carantină, astfel încât să nu mai circule prin comunitate. Sunt oameni care au venit, circulau liber și au fost testați pozitiv, iar ca urmare, trebuie să stea acasă două săptămâni. Vrem să scădem rata de infectare și să o creștem pe cea de vaccinare. Pe lângă testare, încercăm să facem și consiliere cu cei care nu sunt vaccinați, să înțeleagă că aceasta este singura soluție de a depăși ce trăim acum. Avem posibilitatea să mai achiziționăm încă 5.000 de teste sau 10.000, 20.000, 50.000, cât va fi nevoie. Testăm o dată la săptămână, pentru că vrem să eliminăm ideea de a veni zilnic aceeași persoană. Noi oferim gratuit, dar și oamenii trebuie să fie responsabili și să înțeleagă că e mai importantă vaccinarea. Eram într-un top negru al confirmărilor și deceselor. Iar noi suntem o comunitate mică, nu ne putem permite să avem așa mare presiune pe sistemul de sănătate. Să ne gândim că avem Spitalul Județean de Urgență la Slobozia și, prin urmare, este ocupat de pacienți din tot județul. Sunt situații în care locuitorii din Slobozia nu mai pot beneficia de un pat la UPU sau la ATI. Asta îmi creează mie, ca primar, o problemă. Atunci, trebuie să facem ceva să reducem această rată de infectare și să luăm presiunea de pe sistemul de sănătate. Iar scopul principal, până la urmă, este să avem o comunitate cât mai sănătoasă. În centrele de vaccinare, au fost, vineri, aproximativ 350 de persoane, în condițiile în care media zilei era, înainte, de 70-80. Se pare că lumea înțelege. Avem inclusiv în Primărie persoane care n-au fost vaccinate, s-au infectat, iar acum regretă că nu s-au imunizat. Cei ai căror teste sunt negative cred că pot privi situația mai relaxați. Asta pentru că în momentul în care văd că pot să se testeze, să discute cu cineva cu autoritate și să le explice că vaccinul aduce doar lucruri pozitive, cred că prind puțin curaj. Nu s-a demonstrat că vaccinul omoară, ci faptul că lipsa lui poate ucide. Noi folosim testele recomandate de DSP care sunt folosite și în instituțiile școlare. Nu am luat teste la voia întâmplării. Am întrebat care sunt cele mai potrivite și au fost achiziționate. Dovada că testele sunt recunoscute stă într-un document pe care îl primește fiecare testat, de la acest centru. La cort avem personal format din doi asistenți medicali, câteva persoane care să facă informare cu cetățenii, un IT-ist, consilieri locali, administratorul public și așa mai departe. Suntem cu toții interesați ca lucrurile să meargă în direcția bună”, a declarat primarul municipiului Slobozia, Dragoș Soare, în cadrul conferinței de presă.

Petruța RIDICHE

 

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )