Prima ediţie a Festivalului Naţional de Artă – Dezvoltarea Durabilă văzută prin lentila artei

Dezvoltarea Durabilă văzută prin lentila artei – Festival naţional de artă este un proiect propus şi implementat de Asociaţia „E Ceva Bine” (fostă Beneva) pentru Departamentul de Dezvoltare Durabilă, un proiect complex ce se desfăşoară în perioada 1 august – 1 noiembrie 2023.
Obiectivul proiectului este promovarea în rândul şcolarilor a Strategiei Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă şi a celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Agendei 2030, adoptată prin Rezoluţia Adunării Generale a ONU A/RES/70/1 şi creşterea nivelului de informare, educare şi conştientizare prin activităţi extracurriculare şi prin metode alternative – folosind arta ca instrument de educaţie şi vehicul de promovare formală şi informală. Prin festivalul de arte, vor fi cooptaţi tineri de excelenţă din toate domeniile artistice, ce vor fi încurajaţi să-şi exprime talentul şi propriile viziuni artistice asupra unui viitor mai bun, urmând ca la finalul proiectului lucrările lor să fie expuse în cadrul a 8 expoziţii regionale care vor fi vernisate în luna octombrie. Expoziţiile şi podcastul special realizat se vor adresa nu doar elevilor, ci şi publicului larg iubitor de artă.
Ca atare, profesorii şi elevii sunt invitaţi să se înscrie şi să fie parte din acest proiect accesând link-ul de mai jos: https://bit.ly/43PEamS.
Mai mult, şcolarii participanţi în proiect vor beneficia de sesiuni de mentorat. „Rezultatele obţinute de-a lungul celor 2 ani – peste 6.000 de liceeni cu care ne-am întâlnit în cadrul celor 2 caravane: în 2021 la nivel de Bucureşti şi în 2022 la nivel naţional, în cele 8 regiuni de dezvoltare ale ţării, impactul în rândul acestora, dar şi a publicului larg, interesul presei pentru un astfel de proiect, ne fac să considerăm că prin transformarea artei în instrument educaţional şi mijloc de exprimare, obiectivele Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă sunt transmise mult mai uşor şi mai prietenos, devin repere pentru un viitor mai bun”, a declarat Iulian Văcărean, preşedintele Asociaţiei E Ceva Bine. Proiectul este finanţat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului, prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.
Asociaţia „E Ceva Bine” este un ONG ce are ca scop dezvoltarea de proiecte cultural – social-educaţionale care să genereze un efect pozitiv în comunitate şi schimbare socială prin artă. Identificând tema, problema şi/sau grupurile ţintă, Asociaţia gândeşte proiecte şi programe care, prin activităţi de educare prin artă, intervin în mediul imediat. Proiectele desfăşurate de Asociaţia „E Ceva Bine” sunt cunoscute atât la nivelul Bucureştiului, dar şi naţional şi internaţional, datorită impactului pozitiv pe care l-au avut asupra grupurilor ţintă şi în comunitate, originalităţii lor şi, nu în ultimul rând, prin campaniile de promovare de succes. Asociaţia a primit de asemenea prestigioase premii în cadrul Galei Societăţii Civile şi Galei Asociaţiilor Comunitare.
Printre cele mai cunoscute proiecte ale Asociaţiei „E Ceva Bine” se numără: „Caravana naţională de teatru educaţional – Cei 17 magnifici care au schimbat viitorul”; ALEG SĂ ALEG şi EU DECID. NU DEPIND – proiecte de prevenire antidrog; BASME NEROSTITE – spectacol şi cursuri de teatru non-verbal pentru copii hipoacuzici; Festivalul Urban Femei pe Mătăsari – 11 ediţii; Festivalul Urban Bărbaţi pe Mătăsari – 3 ediţii; Mătăsari 1.7 – Centru Cultural Independent; TEATRUL MIGNON şi MiniMignon; EXODUL MAMELOR – Spectacol de teatru despre drama româncelor plecate în Italia şi a familiilor rămase acasă; Opera Fringe Festival.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )