Poveşti cumplite ale mamelor din Ucraina, în lupta de a-şi salva copiii

După ce a născut în subsolul maternităţii din Doneţk, înconjurat complet de trupele ruse, Natalia şi-a luat fetiţa şi a fugit din calea războiului. A intrat în România cu fiica de nici două săptămâni şi mama ei, prin punctul de trecere a frontierei din Isaccea. La sosire, au fost întâmpinate de echipa Salvaţi Copiii, care le-a direcţionat către spaţiul special amenajat pentru familii. Angajaţii Salvaţi Copiii au oferit sprijin psihologic mamei şi bunicii, care se aflau într-o stare emoţionalã instabilă, acestea izbucnind în lacrimi. Erau compleşite de modul în care au fost primite. În special, bunica era foarte afectată. Şi-a lăsat bãiatul de 28 de ani şi soţul acolo.
Elena este surdo-mută şi a ajuns în România împreunã cu fiul său de 9 ani. Au plecat în pripă din zona Kiev, soţul rămânând sã lupte. Timp de două săptămâni, Elena a locuit în casa unei familii din comunitate, iar ulterior, prin grija aceleiaşi familii, a ajuns într-un spaţiu pus la dispoziţie de o biserică. Nu intenţionează să plece mai departe, ci îşi doreşte să lucreze, iar copilul ei să meargă la şcoală şi la un after-school ca ea sã poatã lucra în acest răstimp. Echipa de asistenţi sociali Salvaţi Copiii a fost în permanentă legătura cu ea, pentru informare, consiliere (procedura de azil, accesarea protecţiei temporare, educaţie, muncã), i-a acordat ajutor material şi i-a oferit tichete sociale, a intermediat comunicarea cu un angajator.
Nataşa locuieşte temporar în Gura Humorului, judeţul Suceava. Cu soţul rãmas în urmă în Ucraina, mama priveşte înainte şi îşi doreşte să înceapă o viaţă nouă, în siguranţă, alături de copilul ei, în România. Copilul are un chist ocular care îl împiedică să vadã cu claritate. Echipa mobilă Salvaţi Copiii a întâlnit-o pe Nataşa în timpul unei vizite de monitorizare şi identificare a beneficiarilor în judeţul Suceava. Nataşa a primit tichete sociale şi familia a intrat în evidenţa Salvaţi Copiii şi va fi sprijinită pentru a accesa serviciile medicale, sociale şi educaţionale, în vederea facilitării integrării pe termen mediu şi lung.
Războiul din Ucraina a alungat de la casele lor peste 5 milioane de oameni, majoritatea fiind copii şi femei, potrivit centralizărilor UNHCR. Aproximativ 84.000 de persoane, 37.000 copii, au rămas pe teritoriul României şi au nevoie de asistenţă socială, psihologică şi de sprijin pentru integrarea educaţională a copiilor. De cele mai multe ori, mamele ucrainence trec graniţa doar cu copiii lor, după ce au parcurs chiar şi zile întregi pe drum.
Echipele Salvaţi Copiii România, aflate pe teren de la începerea crizei umanitare, au asistat 35.234 de persoane: 19.474 de copii şi 15.760 de adulţi. În perioada sărbătorilor pascale, Salvaţi Copiii România a intensificat activităţile de sprijin umanitar şi a acordat 2.004 tichete sociale copiilor şi familiilor lor.
Preşedintele executiv Salvaţi Copiii România, Gabriela Alexandrescu, atrage atenţia asupra vulnerabilităţii mamelor care fug din calea războiului, pentru a-şi pune copiii la adăpost. „Sunt mame tinere, cu copii de câteva săptămâni sau numai câteva zile, care au trecut printr-o naştere traumatizantă, în subsolurile spitalelor bombardate şi care fac un efort supraomenesc pentru a ajunge în România, uneori după zile de mers. Am văzut mame care au trecut graniţa la Isaccea, pe jos, purtându-şi în braţe nou-născuţii. Sunt femei vulnerabile, care au nevoie de asistenţă umanitară complexă, pentru ele şi copiii lor”, transmite aceasta.
În total, 64% dintre copiii ucraineni au fost nevoiţi să îşi abandoneze locuinţa, şcoala şi comunitatea. Datele autorităţilor de la Kiev arată că peste 200 de copii ucraineni au murit în război şi alte câteva sute de copii au fost răniţi în atacurile armate. Totodată, mai mult de 100.000 de copii trăiesc în Ucraina în instituţii de îngrijire a copilului şi sunt în risc crescut de a fi lăsaţi în urmă.
Cei care doresc să sprijine programul de asistenţă umanitară o pot face aici: https://bit.ly/SalvatiCopiiiUcraina sau pot trimite un SMS la 8827 cu textul SALVEZ, donaţie singulară de 2 EURO. Organizaţia Salvaţi Copiii evaluează constant nevoile copiilor şi ale familiilor acestora şi oferă asistenţă umanitară, după caz, la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina şi Republica Moldova, în Centrele de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil ale Inspectoratului General pentru Imigrări, precum şi în taberele de refugiaţi coordonate de IGSU şi în punctele de staţionare.

Cătălina GHEORGHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )