Pompierii ialomiţeni au marcat Ziua Internaţională pentru Reducere a Riscurilor la Dezastre

Tot ce ne înconjoară poate fi folosit în sprijinul omului, însă cu o condiţie: să nu fie distrus. Din păcate, există numeroase exemple care reflectă distrugerea plantelor şi a animalelor, de poluare a aerului, a apei şi a solului. Dezechilibrul provocat de intervenţia omului asupra mediului înconjurător declanşează, de cele mai multe ori, dezastrele naturale.
Ziua Internaţională pentru Reducere a Riscurilor la Dezastre a fost instituită în 1989, la iniţiativa Adunării Generale a Naţiunilor Unite, pentru promovarea unei culturi globale de sensibilizare a riscurilor şi de reducere a dezastrelor. Destinată creşterii gradului de conştientizare la nivel mondial privind acţiunile, politicile şi practicile adoptate în vederea reducerii expunerii la dezastre la nivel comunitar, această zi (13 octombrie) contribuie la salvarea oamenilor şi a bunurilor acestora. Specialiştii dau diferite definiţii dezastrelor, dar toate reflectă gravitatea consecinţelor manifestării acestor fenomene: „o gravă întrerupere a funcţionării unei societăţi, generând pierderi umane, materiale sau modificări nefaste ale mediului, care nu poate fi refăcută prin resursele acesteia” sau „fenomene naturale distructive de origine geologică sau meteorologică, ori îmbolnăvirea unui număr mare de persoane sau animale, produse în mod brusc, ca fenomene de masă” (cutremure, alunecări şi prăbuşiri de teren, inundaţii şi fenomene meteorologice periculoase).
Având în vedere dispunerea geografică, judeţul Ialomiţa este expus majorităţii categoriilor de dezastre naturale: inundaţii, cutremure de pământ, fenomene meteorologice periculoase (secetă, înzăpeziri, grindină, chiciură, îngheţ, furtuni, viscol). În ultimii ani însă, pe teritoriul judeţului, s-au manifestat fenomene nespecifice zonei, cum ar fi tornadele şi vijeliile de proporţii considerabile. „Statisticile arată că la nivel naţional, în ultimii ani, calamităţile naturale, inclusiv cele hidrometeorologice au crescut atât în intensitate, cât şi în frecvenţă, judeţul Galaţi fiind cel mai recent exemplu.
Reducerea riscurilor dezastrelor constituie o responsabilitate comună – atât a autorităţilor, a instituţiilor, cât şi a cetăţenilor – şi doar printr-o implicare reală şi conjugată se poate împiedica transformarea acestora în dezastre. Apărarea împotriva acestor riscuri presupune, în primul rând, cunoaşterea acestora. Informarea corectă conduce la un mod de comportare adecvat, eficient şi rapid care poate reduce semnificativ pierderea de vieţi omeneşti şi poate limita considerabil pierderile materiale. Prin cunoaştere devenim mai puţin vulnerabili în faţa dezastrelor. Ţinând cont de faptul că cele mai multe dezastre naturale nu pot fi evitate, pentru a reduce semnificativ cazurile care se pot solda cu pierderi de vieţi omeneşti şi de bunuri este recomandat să se respecte o serie de reguli de comportare şi măsuri de protecţie”, a precizat, în cadrul unei recente conferinţe de presă, colonelul Laurenţiu Bâcu, inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Catargiu” al judeţului Ialomiţa, care îi îndeamnă pe cetăţeni, ca în caz de dezastru, să rămână calmi, să respecte recomandările transmise la radio sau televizor de către autorităţi; să nu dea crezare zvonurilor şi să nu creeze panică. Dacă în localitate se produce un dezastru, este posibil să fie separaţi de membrii familiei, care pot fi acasă, la serviciu sau la şcoală. În eventualitatea unei astfel de situaţii, sunt câteva modalităţi de a se regăsi: să stabilească din timp un punct de întâlnire şi un mijloc de comunicare; să poarte în permanenţă asupra lor un element de identificare: act de identitate sau, pentru minori, un însemn cu date personale. Întrucât, în cazul producerii unui dezastru, pot fi puşi în situaţia de a părăsi urgent locuinţa, este indicat să pregătească din timp rucsacul de urgenţă. Acesta trebuie să conţină apă, alimente compacte şi uşoare, precum: cutii de conserve, alimente deshidratate, alimente pentru copii, îmbrăcăminte şi încălţăminte, un sac de dormit sau pături, o trusă de prim ajutor, articole de igienă, aparat radio cu baterii de schimb, lanternă, telefon mobil, fluier, acte personale, o sumă de bani.
Specialiştii ISU Ialomiţa derulează permanent acţiuni de informare a populaţiei şi a factorilor de decizie de la nivel local în scopul creării unor comportamente preventive. În fiecare an, Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor are o temă specifică, iar în anul 2024 cea propusă de Organizaţia Naţiunilor Unite a fost ,,Implicarea copiilor şi a tinerilor pentru comunităţi mai reziliente la dezastre”. Asta cu scopul de a îndemna statele şi comunităţile să ia măsuri pentru creşterea nivelului de protecţie la dezastre în cadrul unităţilor de învăţământ, pentru îmbunătăţirea educaţiei preventive, precum şi pentru conştientizarea rolului pe care tinerele generaţii îl pot avea în creşterea rezilienţei şi, implicit în dezvoltarea durabilă a comunităţilor. În acest context, în perioada 11-12 octombrie, la nivelul judeţului Ialomiţa, au fost desfăşurate mai multe acţiuni de informare şi educare preventivă, exerciţii de evacuare, lecţii deschise şi de prim ajutor în unităţile de învăţământ din localităţile Perieţi, Ciochina şi Slobozia. De asemenea, la sediile subunităţilor Feteşti, Ţăndărei, Urziceni a fost organizată acţiunea ,,Ziua Porţilor Deschise”.
Pe timpul acţiunilor de informare preventive au fost abordate teme, precum măsurile de prevenire şi modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă, fie că vorbim despre incendii, inundaţii sau alte tipuri de risc; promovarea ofertei educaţionale a programului „Salvator din pasiune”.
În prezent la nivel naţional, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă derulează următoarele campanii de informare şi pregătire a populaţiei: „Îndepărtează pericolele! Protejează-i pe cei dragi!”, iniţiată în anul 2023, ce îşi propune să sublinieze importanţa decisivă a măsurilor de prevenire care trebuie respectate pentru preîntâmpinarea incendiilor în locuinţe; „Mie nu mi se poate întâmpla!”, iniţiată în anul 2023, ce are ca obiectiv conştientizarea adulţilor asupra pericolelor la care se expun în situaţia nerespectării măsurilor de prevenire în caz de inundaţii, respectiv pentru prevenirea înecului; „Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranţa copilului tău!”- iniţiată în anul 2020, ce are ca obiectiv conştientizarea adulţilor asupra importanţei copiilor şi a respectării regulilor de siguranţă în locuinţe; „RISC Proiectul I- Renunţă ! Improvizaţiile sunt catastrofale!” – iniţiată în anul 2013, ce are ca obiectiv reducerea numărului de incendii şi explozii generate de improvizaţii la instalaţiile electrice şi de gaze naturale la locuinţele cetăţenilor; „Campania Risc. Proiectul II- Siguranţa nu e un joc de noroc!” – iniţiată în anul 2014, ce are ca scop reducerea numărului de incendii generate de coşurile de fum la locuinţele cetăţenilor; „Campania Risc. Proiectul III- Siguranţa nu e un joc de noroc!” – iniţiată în anul 2015, ce are ca obiectiv reducerea numărului de incendii generate de improvizaţii şi de suprasolicitarea instalaţiilor electrice la locuinţele cetăţenilor; „Campania Risc. Proiectul IV – Mai bine previi, decât să nu fii!” – iniţiată în anul 2016, ce are ca obiectiv informarea preventivă a populaţiei cu privire la montarea detectoarelor de incendiu în locuinţa proprie, în scopul reducerii numărului de victime şi a pagubelor materiale produse de incendiile la locuinţe; „Campania Risc. Proiectul IV – Scăpările de gaze!”- iniţiată în anul 2018, ce are ca obiectiv informarea, conştientizarea şi pregătirea populaţiei pentru a reacţiona corect în situaţia în care sesizează scăpări de gaze, în scopul reducerii numărului de victime şi implicit a pagubelor materiale generate de scăpările de gaze; „Campania – Nu tremur la cutremur!” – iniţiată în anul 2015, ce are ca scop informarea, conştientizarea şi pregătirea populaţiei pentru a reacţiona corect în situaţia producerii unui cutremur cu magnitudine ridicată; „FOC- Flăcările omoară copii!” – iniţiată în anul 2012, ce are ca obiectiv reducerea numărului de incendii la locuinţe şi, implicit, a victimelor din rândul copiilor; „Ziua Informării Preventive – Marţi 13” – iniţiată în anul 2011, ce are ca scop conştientizarea cetăţenilor asupra pericolelor la care se pot expune în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor de comportare specifice tipurilor de situaţii de urgenţă.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )