Pompierii ialomiţeni atrag atenţia că sezonul cald vine cu pericolul de înec

Având în vedere temperaturile ridicate din perioada următoare, este cunoscut faptul că tot mai mulţi cetăţeni vor obişnui să petreacă timpul liber, în apropierea cursurilor de apă, să se îmbăieze, fapt ce uneori poate conduce la adevărate tragedii, în cazul nerespectării măsurilor minime preventive.
Astfel semnalează pompierii ialomiţeni care supun atenţiei publice o serie de aspecte şi reguli de prevenţie.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) ,,Barbu Catargiu” al judeţului Ialomiţa, slt. Georgeta Popescu subliniază că înecul este o variantă a asfixiei, cauzată de umplerea căilor respiratorii cu apă sau alt lichid. Pentru acordarea primului ajutor, salvatorul are la dispoziţie cel mult 4-5 minute. În acest timp, victima trebuie scoasă din apă, trebuie eliberate căile respiratorii şi începută respiraţia artificială.
Dar, pentru a nu se ajunge la incidente nedorite, trebuie respectate anumite reguli de prevenţie. Anume scăldatul să se facă doar în locurile special amenajate în acest sens; nu vă scăldaţi în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci; nu intraţi în apă după expunere îndelungată la soare ori după ce aţi consumat alcool; dacă nu ştiţi să înotaţi foarte bine, nu vă aventuraţi în locuri periculoase, nesupravegheate; folosiţi în acest scop doar bazinele special amenajate şi supravegheate de personal calificat; se vor respecta întotdeauna recomandările administratorului locului de agrement şi se va folosi întotdeauna echipamentul de protecţie furnizat de acesta;
le recomandam părinţilor să-şi supravegheze atent copii şi să nu-i lase niciodată singuri în apa; este indicat ca autorităţile publice locale şi operatorii economici ce administrează sau au pe raza teritorială cursuri de apă ori alte suprafeţe de apă care pot prezenta pericol de înec, să identifice aceste locuri şi să le semnaleze prin instalarea unor panouri de avertizare.
Principalele măsuri ce trebuie îndeplinite pentru salvarea unei victime căzută în apă sunt: aruncarea unei funii cu un capăt de prindere; folosirea unui băţ lung; aducerea unei bărci lângă victimă şi remorcarea până la mal. A nu se încerca mutarea victimei în barcă, deoarece există riscul de răsturnare a acesteia. Apa prea rece poate împiedica victima de a apuca obiecte sau de a ajunge la ele pentru a se salva; se poate încerca salvarea prin înot până la victimă numai în cazul în care salvatorul este antrenat pentru astfel de evenimente nedorite. A nu se încerca acest lucru daca salvatorul nu ştie foarte bine să înoate. Exista riscul de a se îneca împreună cu victima; dacă se încearcă o salvare în apă, se recomandă apropierea prin spatele victimei şi încercarea de liniştire a acesteia. Dacă victima este foarte speriată, poate trage salvatorul în apă; se recomandă trecerea unui braţ pe sub bărbia victimei şi menţinerea capului la suprafaţa apei; în cazul în care se suspectează leziune de coloană cervicală, capul, gâtul şi trunchiul se vor ţine în linie dreaptă; cea mai bună opţiune o constituie deplasarea victimei prin plasarea ei pe o scândură.
Primul ajutor în cazul unei victime aproape înecate constă în administrarea de oxigen la nivel pulmonar, fără a agrava o potenţială leziune de coloană cervicală; dacă victima nu respiră, se va începe imediat respiraţia gură – la – gură; în timpul deplasării către mal a victimei se va asigura ventilaţia la fiecare 5 secunde; compresiile toracice sunt dificil de efectuat în apă în cazul în care nu există o suprafaţă plană, ele se vor efectua când aceasta este disponibilă; odată ajunşi la mal, se va reevalua respiraţia şi circulaţia pacientului (pulsul şi bătăile cardiace). În cazul în care pacientul prezintă respiraţie şi circulaţie normale fără a exista suspiciune de leziune a coloanei cervicale, se va plasa pacientul în poziţie de siguranţă (întins pe burtă, braţele întinse la nivelul umerilor şi îndoite, capul într-o parte şi piciorul de aceeaşi parte îndoit în unghi drept de la nivelul bazinului) pentru a menţine căile aeriene libere şi a asigura drenajul apei înghiţite. Dacă pacientul nu respiră, se va începe resuscitarea cardio-pulmonară (respiraţie gură la gură şi compresii toracice) până la sosirea salvării sau până ce persoana începe să respire; supravegherea pacientului până la sosirea personalului medical autorizat.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Catargiu” al judeţului Ialomiţa solicită cetăţenilor anunţarea tuturor situaţiilor care pot pune în pericol viaţa, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112.

Marius BĂDRĂGAN

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (1 )