Poliţiştii ialomiţeni vă sfătuiesc cum să vă protejaţi de hoţi!

Obiectele de valoare sau banii lichizi vor fi întotdeauna în atenţia infractorilor, care concep cele mai ingenioase modalităţi de a şi le însuşi. De aceea, poliţiştii ialomiţeni vă recomandă o serie de recomandări, pentru a evita să deveniţi victime ale infracţiunii de furt din buzunare, genţi.
Astfel, dacă ai asupra ta o geantă, orientează deschiderea acesteia spre tine. Verifică întotdeauna dacă aceasta este închisă şi că portofelul sau telefonul nu sunt la vedere. Nu transporta sume mari de bani. Ţine în permanenţă geanta, poşeta sau alte bunuri – cum ar fi telefonul mobil – în câmpul tău vizual. Atunci când eşti în locuri publice precum pieţe, baruri, restaurante, gări sau autogări, nu le lăsa nesupravegheate. Dacă porţi bijuterii scumpe sau transporţi obiecte de valoare, fii discret. Vorbitul la mobil, ascultatul muzicii sau transportul unui laptop – toate acestea arată hoţilor că ai bunuri ce merită furate.
În mijloacele de transport în comun, când aşteptaţi autobuzul sau alt mijloc de transport, în staţii aglomerate, daţi dovadă de vigilenţă şi atenţie faţă de conduita persoanelor de lângă dumneavoastră; evitaţi să citiţi în mijloacele de transport în comun deoarece atenţia vă este diminuată şi puteţi deveni cu uşurinţă victimele hoţilor de buzunare; dacă în aglomeraţie vă simţiţi înconjuraţi de persoane dubioase căutaţi să vă schimbaţi locul; poziţionaţi poşeta/geanta în faţa dumneavoastră, iar dacă e posibil, între corp şi un element fix în autovehicul; dacă vă aşezaţi pe scaun, ţineţi bagajele în braţe, în nici un caz spre exterior ori spre vecinul de scaun;
când poziţia unui călător vă impune să vă îndepărtaţi de bagaje, sau să vă schimbaţi poziţia, evitaţi-l; nu purtaţi portofelul, banii ori telefonul mobil în buzunarul de la spatele pantalonilor, fiindcă bunurile sunt vulnerabile la urcarea şi coborârea din mijloacele de transport în comun; nu purtaţi bani sau valori în buzunarele laterale ale hainelor, paltoanelor sau gecilor, acestea fiind locurile cele mai vulnerabile şi cel mai des vizitate de către hoţi; dacă transportaţi sume mari de bani, evitaţi deplasarea cu mijloacele de transport în comun; apelaţi la o cunoştinţă cu autoturism, sau luaţi un taxi, de preferat de la o companie cunoscută, de notorietate, unde vă veţi aşeza pe locurile din spate; dacă sunteţi obosiţi, evitaţi să vă aşezaţi pe scaun, pentru a nu adormi; dacă circulaţi la ore târzii, când sunt puţini călători, aşezaţi-vă cât mai aproape de conducătorul auto sau lângă alţi pasageri care vă inspiră încredere.
La cumpărături, evitaţi aglomeraţiile din pieţe, bazaruri, gări autogări, magazine, etc. Portmoneul nu se aşează niciodată deasupra cumpărăturilor, la vedere, iar geanta nu se ţine în coş; feriţi-vă de priviri indiscrete când scoateţi banii; când staţi la rând, pentru a cumpăra ceva, nu vă înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuit; nu vă lăsaţi atraşi în locuri dosnice pentru a cumpăra ceva de ocazie, oricât de avantajos vi s-ar părea; nu păstraţi banii în buzunarele exterioare ale vestimentaţiei; nu ţineţi banii, actele personale şi cheile în acelaşi loc; nu vă lăudaţi în public că deţineţi asupra dumneavoastră sume mari de bani; nu ezitaţi să luaţi atitudine atunci când sunteţi martorul unei infracţiuni; reclamaţi Poliţiei cazurile de prindere în flagrant a hoţului pentru a curma activitatea infracţională a acestuia. Şi, nu în ultimul rând, este foarte important ca, în situaţia în care deveniţi victima unei infracţiuni de furt din buzunare, să anunţaţi organele de poliţie la numărul unic de urgenţă 112.

Alexandra TUDOR

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )