Polițiștii din Ialomița promovează nonviolența și siguranța școlară

La data de 30 ianuarie a.c., cu ocazia Zilei Internaționale pentru Nonviolență în Școală, polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară au desfășurat activități informativ-preventive la Liceul Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza“, Școala Gimnazială Nr. 3 și Liceul de Arte „Ionel Perlea“ din municipiul Slobozia. Prin intermediul unui dialog deschis, au fost abordate subiecte sensibile legate de prevenirea violenței și a fenomenului de bullying în mediul școlar. În cadrul discuțiilor, elevii au avut ocazia să adreseze întrebări și să împărtășească experiențe, creând astfel o atmosferă propice schimbului de informații și soluționării problemelor specifice acestor teme.
Un punct important în discuții a fost dedicat riscurilor asociate consumului de substanțe psihoactive. Polițiștii au prezentat aspecte specifice Legii 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri. Elevilor li s-au transmis informații esențiale despre dimensiunea și formele de manifestare ale consumului de droguri, modalități de identificare timpurie a victimelor traficului și consumului de droguri, infracțiuni asociate, limitele răspunderii penale, precum și promovarea unor modele pozitive de conduită școlară și extrașcolară. Un aspect deosebit de important al activității a fost informarea cu privire la răspunderea penală și contravențională, precum și consecințele actelor de violență fizică sau psihologică – bullying în unitățile de învățământ. Prin aceste demersuri, polițiștii au contribuit semnificativ la conștientizarea elevilor asupra importanței siguranței în mediul școlar și la înțelegerea consecințelor negative ale violenței.
Activitățile desfășurate fac parte din Campania pentru conștientizarea consecințelor asociate faptelor de violență școlară în unitățile de învățământ preuniversitar – „Tu știi ce consecințe pot avea faptele tale? Fii informat, alege inspirat!”, inițiată de Inspectoratul General al Poliției Române – Direcția Siguranța Școlară. La nivelul județului Ialomița, polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară vor continua activitățile informativ-preventive până la finalul anului școlar 2023-2024, implicând mai multe unități de învățământ din zonă. În cadrul acestei acțiuni, 250 de elevi ai claselor gimnaziale și liceale, împreună cu 15 cadre didactice, au participat la discuții și activități menite să îi educe și să îi informeze în privința pericolelor și consecințelor violenței școlare.
Un alt aspect important al campaniei este concursul național de creație cu tema „Siguranța Școlară”. Elevii din clasele VI – VIII sunt implicați în elaborarea unui material de informare și prevenție, în care să integreze un logo și un slogan sugestiv privind siguranța școlară. Profesorii vor coordona acest concurs, iar materialele vor reflecta contribuția întregului colectiv de școlari.
În concluzie, aceste inițiative evidențiază angajamentul autorităților locale în promovarea unui mediu școlar sigur și nonviolent, contribuind la dezvoltarea armonioasă a elevilor și la construirea unui climat educațional pozitiv.

Cristina ANDREI

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )