Poliţiştii atrag atenţia părinţilor să pună centura de siguranţă copiilor, atunci când călătoresc cu ei în autoturism

În ultima vreme auzim tot mai des de accidente în care victime sunt copii. De aceea, încă o dată, poliţiştii ţin să atragă atenţia adulţilor să ia cele mai elementare măsuri pentru ca cei mici să fie în siguranţă atunci când călătoresc cu autoturismul.
Este vorba de Campania siguranţă auto copii. Scopul acesteia este de a trage un semnal de alarmă şi de a trezi la realitate acel segment de părinţi inconştienţi, care nu realizează că principalii vinovaţi sunt ei, atunci când uită că cel mai simplu mod de a proteja copilul în maşină este centura de siguranţă.
Un alt mesaj general al campaniei este: Nu este loc de discuţie pe folosirea scaunului, căci face diferenţa între viaţă şi pierderea ei. Orice pornire la drum, în oraş sau în afara lui, asigură-l corect, în scaun sau cu centura.
Venind vorba de scaune, e şi greu şi uşor să vorbeşti despre siguranţa copiilor în maşină. Pui copilul în scaun şi în centură şi gata, îţi vezi de drum. Ce să fie greu? Dar cum alegem scaunul potrivit, cum îl convingem să stea în centură şi la cel mai scurt drum şi la cel mai lung, asta este partea grea la care avem nevoie de răbdare şi de limite.
Un alt semn de întrebare este dacă ne ţinem sau nu copiii în braţe? Se învaţă sau au nevoie? Dezbaterile despre cât de bine sau nu este să ne ţinem copiii în braţe, cât de des, de câte ori pe zi, vor apărea întotdeauna, cu toate că răspunsul este mereu simplu. Braţele noastre sunt mereu cel mai sigur loc pentru copiii noştri. De data aceasta însă, singurul loc în care braţele noastre nu sunt deloc sigure este maşina. Când suntem în maşină cu copiii, la orice drum mai scurt sau mai lung, cu oricine conduce, oricât de mult cineva se opune, scaunul auto şi centura sunt cele mai potrivite.
Toţi părinţii se laudă cu proprii copii, ce au luat 10 la naştere, cu primii 5 paşi pe care i-au făcut, cu primele 3 linguri de morcov înghiţite, cu notele lor, cu orele în care citesc. Ar fi bine să se laude şi cu drumurile pe care le fac cu ei, când îi asigură corect în maşină. Pentru că, statisticile nu arată deloc bine, iar cifrele sunt din ce în ce mai îngrijorătoare. 2.159 de copii au fost victime în accidente rutiere, doar în 2021. Copii neasiguraţi sau asiguraţi incorect.
Aici poate fi adusă în discuţie şi situaţia taxiurilor care nu pun la dispoziţia călătorilor mijloace omologate de asigurare. Totodată, pot fi menţionate şi alte statistici de la Poliţie: număr total copii pasageri accidentaţi – 2.660; număr total copii pasageri accidentaţi, fără elemente de siguranţă – 2.159; număr total copii decedaţi – 142; număr copii decedaţi, fără elemente de siguranţă – 105; număr total copii grav răniţi – 447; număr total copii grav răniţi, fără elemente de siguranţă – 352.

Mihaela DUMITRU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )