„PNL urmăreşte, prin fuziunea cu ALDE, «zestrea» de aleşi locali pe care îi avem la nivel naţional”

În luna aprilie a anului trecut, la nivelul ALDE a avut loc Congresul Partidului, în cadrul acestuia fiind ales ca preşedinte un alt lider, anume Daniel Olteanu. La acel moment toată lumea era decisă să pornească o nouă etapă cu ALDE, însă lucrurile au luat o altă turnură. Asta, cu toate că noul preşedinte şi-a asumat trei obiective destul de ambiţioase, respectiv ca, în anul 2024, ALDE să aibă reprezentanţi în Parlamentul European, triplarea numărului de aleşi locali şi intrarea formaţiunii în Parlamentul României.
Dar, realitatea este că, din păcate, ALDE nu mai aparţine de niciun grup politic în Parlamentul European. În acelaşi timp, la nivel naţional, formaţiunea s-a erodat din cauza mai multor factori şi acum deja se discută despre o fuziune prin absorbţie. Adică, un act de dispariţie, pe care şi-l doreşte actuala conducere a ALDE. De aceea, în data de 15 decembrie 2020,
Ionel Gae a decis să părăsească formaţiunea ALDE. „Am decis să părăsesc ALDE pentru că nu doresc să dispar de pe scena politică ialomiţeană. De asemenea, sunt obişnuit cu construcţia, cu munca. Pentru toţi oamenii, care mă au în vedere ca reprezentant al lor, în plan politic, pentru toţi prietenii şi colegii mei din fostul ALDE, m-am hotărât să încep acest nou proiect politic cu Partidul Umanist Social Liberal. Preşedinte executiv este domnul avocat Daniel Ionaşcu, iar prim vicepreşedinte – doamna Ioana Ramona Bruynseels, ce a candidat la alegerile prezidenţiale ca independent. Acum a venit în rândurile acestui partid nou, cu doctrină umanistă şi-şi doreşte să concretizeze o construcţie politică frumoasă, la dispoziţia oamenilor”, a precizat la Radio Fresh FM, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”, Ionel Gae, actualmente preşedintele interimar al Partidului Umanist Social Liberal (PUSL).
Informaţia cum că PNL curtează ALDE pentru o fuziune a ieşit la suprafaţă abia la mijlocul lunii ianuarie anul curent. Însă, discuţiile au avut loc cu mult timp în urmă şi lui Ionel Gae nu i-a picat deloc bine ideea de a îl avea drept şef de partid pe Florin Cîţu. „Se discuta mai demult despre o fuziune prin absorbţie. Dacă marea majoritate a celor din conducerea partidului merg către această fuziune, echipa
câştigătoare va fi PNL, al cărui preşedinte este Florin Cîţu, iar eu nu pot să merg alături de acest personaj politic. Fireşte că, am stat de vorbă cu colegii din conducere. Explicaţia a fost destul de clară, că ALDE nu mai are viitor, un corespondent în Parlamentul European, că nu mai are vizibilitate şi s-a erodat. De-a lungul timpului, partidul a fost atacat în permanenţă, atât cât a fost domnul Tăriceanu preşedinte, dar şi după aceea. Este foarte greu să rezişti în plan politic, dacă nu ai lider. Şi, într-adevăr, domnul Tăriceanu era un lider care a tras partidul în 2016. Însă, ulterior, la alegerile din 2020, s-a demonstrat că a fost o piatră, legată de picioarele noastre, care ne trăgea în jos”, a subliniat Ionel Gae.

„Continuăm să muncim pentru oameni”

Cu toate că la nivel naţional, partidul a luat-o serios la vale, pe plan local, în judeţul Ialomiţa, ALDE a reuşit, totuşi, să scoată un scor bun, la alegerile din 2020. Organizaţia a fost aproape de acel 5% pentru a intra în Consiliul Judeţean, lucru care nu s-a întâmplat, având doar 4,77%. Au fost peste 5.000 de voturi acordate echipei, pentru că alegătorii au mers de data asta pe valoarea omului. „Tocmai de aceea, când am plecat, majoritatea colegilor au venit lângă mine, în Partidul Umanist Social Liberal şi continuăm să muncim pentru oameni. Cei care sunt aleşi locali, din punct de vedere juridic, nu pot să treacă la noua formaţiune. Vor rămâne în ALDE şi, în cazul că vor fi absorbiţi de fuziune, vor avea un fel de statut independent. Au candidat pe listele ALDE şi nu pot fi trataţi ca membri PNL…Referitor la aleşii locali, într-adevăr, aripa Cîţu din PNL este foarte slăbită – pentru că a plecat Ludovic Orban cu mai mulţi parlamentari importanţi – şi cred că simt nevoia să-şi consolideze poziţia cu oameni în teritoriu. De aceea îi curtează şi pe cei de la PMP. Dar, acolo, luptele sunt mult mai grele, căci ei vor doar o colaborare şi nu o fuziune cu PNL. E treaba lor ce vor face în continuare. Marele adevăr este că PNL Cîţu este foarte slăbit, în urma plecării grupului Ludovic Orban”, a punctat politicianul.

„Este nevoie de o forţă de echilibru în România”

La momentul plecării din ALDE, Ionel Gae a explicat demersul său prin faptul că este momentul ca toţi oamenii serioşi şi patrioţi să se adune în acelaşi loc, să treacă la fapte, pentru a recâştiga încrederea cetăţenilor. România trebuie să fie o ţară unde se respectă legea şi viaţa oamenilor să devină mai bună. De aceea, a ales să îmbrăţişeze doctrina umanistă (împreună cu nucleul de colegi care l-a urmat). „După cum se vede, pe scena politică a apărut o formaţiune nouă – AUR, care încearcă să arate că este singurul partid cu oameni ce luptă pentru viitorul ţării. Vor să arate că ei sunt patrioţi adevăraţi, singurii ce doresc să fie alături de concetăţenii lor. Tocmai de aceea, în decembrie, Partidul Umanist Social Liberal – care nu este chiar nou, funcţionează de mai mult timp – şi-a schimbat denumirea de Partidul Puterii Umaniste Social Liberal. Este nevoie de o forţă de echilibru în România. Este nevoie de o forţă de centru dreapta, precum PUSL. Chiar este aşezarea politică pe care a avut-o ALDE, doar că a apărut această doctrină umanistă mult mai pregnantă. Noi, vrem s-o dezvoltăm şi să o punem în aplicare. Ideea este de a identifica toţi oamenii oneşti care vor să trăiască într-un mediu adecvat în ţara lor, să-şi crească liniştiţi copiii, să aibă grijă de bătrânii lor, să poată să muncească. Şi, trebuie cineva care să se lupte la nivel naţional şi european pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor lor. Din cauza pandemiei – şi eu cred că este un scop – în ultima perioadă, au fost încălcate aceste drepturi, în marea lor majoritate. Mă refer la dreptul la sănătate, muncă, libertate, o viaţă intimă şi aşa mai departe. Accentuez, sub motivul pandemiei, drepturile cetăţenilor au fost încălcate în mod flagrant”, a mai adăugat Ionel Gae, preşedintele interimar al Partidului Umanist Social Liberal.

Diana ARON

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )