PNL are nevoie acum de unitate şi stabilitate

Mult discutatul congres al PNL a avut loc zilele trecute şi îl are drept câştigător, în funcţia de preşedinte, pe Florin Cîţu. Premierul şi-a adjudecat victoria cu aproape o mie de voturi în plus, faţă de Ludovic Orban (2.878 la 1.898). Imediat după anunţarea rezultatului, ambii contracandidaţi – proaspătul câştigător şi perdantul competiţiei – au ţinut câte un discurs. Aşa cum era şi firesc, primul care a luat cuvântul a fost Florin Cîţu: „Vă promit că voi fi preşedintele tuturor liberalilor. De azi suntem un partid unit şi vom folosi toate resursele împotriva adversarului nostru politic: PSD”, a punctat noul preşedinte al PNL. La microfon s-a prezentat apoi Ludovic Orban care a anunţat că îşi va da demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, lucru ce s-a şi concretizat. În completare, Ludovic Orban a informat întreaga asistenţă liberală că între el şi preşedintele Klaus Iohannis orice formă de colaborare a luat sfârşit.

În Ialomiţa, de mai multe ori, deputatul Luminiţa Barcari şi-a arătat susţinerea pentru Ludovic Orban, pe care îl considera alegerea cea mai potrivită. Asta pentru că, în opinia sa, Ludovic Orban a fost tot timpul un om de onoare, ce a ţinut la unitatea partidului. Este vechi liberal, îi cunoaşte pe toţi, ştie ce relaţii a avut în decursul timpului. Apoi, a fost cel care a negociat această formulă a coaliţiei de guvernare. În momentul de faţă este cel mai bun negociator. Avea toate calităţile necesare pentru a menţine PNL la guvernare. „Eu l-am susţinut pe Ludovic Orban, pentru că am văzut corectitudine, competenţă. E un om echilibrat, de 30 de ani în PNL. Chiar a spus, la un moment dat, că este copilul partidului. El a fost singurul care s-a opus USL – ului. Ludovic Orban este un liberal autentic, un liberal sută la sută…Este un om de echipă care când ia o hotărâre, se consultă cu toţi”, a precizat a precizat la Radio Fresh FM, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”, Luminiţa Barcari, specificând că nu s-a jucat corect. S-a umblat la listele cu delegaţii ce urmau să participe la Congres. Au fost judeţe unde s-au făcut mari presiuni, trecându-se pe listă doar acei delegaţi ce puteau fi controlaţi să voteze cu Florin Cîţu. „Şi la Ialomiţa s-a umblat la liste, iar eu am declarat acest lucru, fiindcă am fost foarte nemulţumită. Nu mi s-a părut corect să se facă lista, încălcându-se prevederile Regulamentului şi statutului. Şi, fără a avea reprezentare, în conformitate cu norma pe care comisia de organizare a Congresului a transmis-o în filială. Cum a fost posibil ca, în judeţul Ialomiţa, organizaţii puternice, precum Feteşti, Urziceni, Ţăndărei, Căzăneşti, Amara, să nu fie reprezentate la Congres? Au fost reprezentate doar vreo 18 localităţi, iar din unele organizaţii doar primarul şi atât. Iar unii primari, nu au participat la Congres în calitate de delegaţi. Organizaţiile care şi-au exprimat pe faţă susţinerea pentru Ludovic Orban nu au fost trecute pe lista de delegaţi. Pur şi simplu. În Ialomiţa nu se mai poate vorbi de democraţie în PNL… Eu niciodată nu am ţinut la o funcţie atât de mult încât să mă cenzurez şi să nu spun adevărul. Am nişte principii şi, indiferent ce se întâmplă, nu mă pot abate de la ele. Voi spune tot timpul adevărul”, a punctat deputatul.

PSD a urmărit să înlăture din viaţa politică doi oameni – pe Orban, la Congres şi pe Cîţu, după

În prezent şi PSD a depus moţiune de cenzură împotriva Guvernului, după ce a stat în expectativă. Nici nu era de mirare, căci o aveau deja pregătită şi aşteptau momentul oportun pentru a da lovitura. De data aceasta, PSD a jucat foarte bine politic. Au stat cuminţi în banca lor şi i-au lăsat pe cei din coaliţie să se ,,omoare” între ei. Cum rufele nu au fost spălate în familie, scandalurile i-au scârbit pe românii deja dezamăgiţi de întreaga clasă politică. Şi, consecinţa este că PNL a scăzut în sondaje. „PSD nu a dorit să discute despre moţiune până după Congres, pentru că au avut un calcul foarte simplu. Cu toţii sunt de acord că, dacă nu ocupa această funcţie de prim ministru, Florin Cîţu nu ar fi fost un candidat redutabil. Ca simplu membru, nu ar fi pus probleme. El a profitat de această funcţie, oferită de partid, pentru a avea un ascendent asupra contracandidatului său. Pesediştii au considerat că doar aşa putea câştiga Florin Cîţu. Iar apoi, după ce a câştigat, automat, a venit şi moţiunea de cenzură. Ei vor vota pentru îndepărtarea Guvernului condus de Florin Cîţu. Deci, au urmărit să înlăture din viaţa politică doi oameni – pe Orban, la Congres şi pe Cîţu, după. Au avut un calcul foarte simplu. Nici nu a fost nevoie să se străduiască prea mult. Din cauza luptelor din interiorul PNL, ei au avut de câştigat în sondaje”, a subliniat Luminiţa Barcari.

Cert este că, acum când PNL are un nou lider, lucrurile trebuie să se aşeze şi să existe unitate. Faptul că PNL a scăzut în sondaje ar trebui să dea motive de îngrijorare tuturor liberalilor. „Toată această luptă internă, din ultimele luni, a adâncit criza politică şi PNL a scăzut în sondaje. Tocmai de aceea trebuie să facem tot ce este omeneşte posibil, să aducem linişte şi stabilitate, în primul rând, în partid. Iar apoi, să ne concentrăm pe buna guvernare. Avem timp în trei ani şi jumătate să mai recuperăm din procentele pe care le-am pierdut. Trebuie să dăm un semnal pozitiv, să arătăm că facem treabă pentru oameni. Asta e condiţia. Interesul partidului este să rămânem uniţi şi puternici”, a mai adăugat deputatul liberal ialomiţean.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )