PNL a scăzut foarte mult în sondaje pentru că, în loc să guverneze, s-a ocupat de jocuri politice

Pe zi ce trece, reproşurile fostului lider al PNL, Ludovic Orban, la adresa actualei conduceri a partidului, dar şi a preşedintelui Klaus Iohannis, cresc. Căci, în opinia sa, lucrurile au luat-o total razna. „Trăim în România, o ţară frumoasă cu oameni frumoşi, doar că avem un preşedinte ce a luat-o razna complet. Parcă a uitat că este preşedintele României. Se comportă ca un turist străin care se află în România, ignorându-şi complet obligaţiile faţă de cetăţenii români şi acţionând împotriva intereselor României, în mod evident”, a declarat recent, Orban care îl vede ca principal vinovat pe preşedinte, pentru actuala criză politică. Decizia de a nu se reface coaliţia cu USR îi aparţine clar lui Iohannis.

Deputatul neafiliat de Ialomiţa, Luminiţa Barcari este cu totul de acord cu cele afirmate de fostul şef de partid. Aceasta nu găseşte nicio explicaţie raţională pentru comportamentul preşedintelui, iar efectele acţiunii sau inacţiunii preşedintelui din ultimele luni se văd în sondajele de opinie.

Conform unui sondaj, realizat de Avangarde pentru PSD (în perioada 17-26 octombrie 2021), preşedintele Klaus Iohannis a scăzut la 14% în luna octombrie în topul încrederii românilor, de la 28% cât avea în luna septembrie. Premierul demis, Florin Cîţu are o cotă de încredere de 7%. În topul încrederii românilor se află Alexandru Rafila cu 30%. Dacă acum ar avea loc alegeri, PSD ar obţine un scor 40%, PNL-17%, AUR-14%, USR-13%, UDMR – 5%. În ce priveşte vina pentru actuala criză politică, 18% îl văd ca vinovat pe Klaus Iohannis; 14% – PNL, 11% – USR, 8% – Florin Cîţu; 1% – PSD; 48% – nu pot aprecia. „Domnul Ludovic Orban are perfectă dreptate. Singura formaţiune politică ce s-a prăbuşit în sondaje este PNL, partidul care l-a susţinut pe Iohannis să ajungă preşedintele României. Ludovic Orban este în acest partid de 30 de ani. Aşa cum spunea el, e copilul PNL. Este legat de toate etapele prin care a trecut acest partid şi la bine, dar mai ales la greu. Are relaţii cu foarte mulţi membri. Îi cunoaşte pe primari, a conversat cu ei de-a lungul timpului. A făcut campanie cu ei, a fost în teritoriu. E profund mâhnit şi alături de Orban suntem mulţi – pentru lipsa de viziune. Nici nu ştiu cum să numesc acest lucru. PNL l-a susţinut pe preşedintele Iohannis în două campanii. Am fost alături de el şi ne-am fi aşteptat să fie o reciprocitate. Adică şi preşedintele, ca şi conducerea PNL, parcă nu vor să aibă un dialog cu baza partidului. De ce nu te uiţi ce vor oamenii? Într-adevăr, am scăzut foarte mult. PNL a scăzut foarte mult în sondaje pentru că, în loc să guverneze, să se concentreze asupra problemelor importante, s-a ocupat de jocuri politice”, a precizat la Radio Fresh FM, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”, Luminiţa Barcari.

Aşa cum se ştie deja, Ludovic Orban este din ce în ce mai decis să părăsească partidul căruia atâta vreme i-a fost fidel. Alături de parlamentarii care îl susţin, va înfiinţa o nouă formaţiune politică – Forţa Liberală. Mai mult, a avansat şi un termen de două – trei săptămâni PNL-ului, pentru a „întoarce spatele chiriaşului de la Cotroceni” şi a organiza un Congres în vederea alegerii unei alte conduceri. Asta fiindcă, la ora actuală, deciziile sunt luate de nişte oameni care execută tot ce spune preşedintele Klaus Iohannis. „Ludovic Orban, fiind foarte supărat, chiar nu mai are nimic de pierdut şi spune lucrurilor pe nume. Ruptura se pare că este ireversibilă. Imediat după Congres, domnul Ludovic Orban a anunţat că parteneriatul lui cu Klaus Iohannis s-a încheiat, pentru că domnul preşedinte a venit la Congres şi a susţinut candidatura lui Florin Cîţu, ceea ce nu se face. Adică, un preşedinte poate veni, de exemplu, la o conferinţă, dar trebuie să aibă o atitudine echidistantă. A influenţat, într-un fel, decizia celor care erau acolo, pe unii i-a iritat poziţia dumnealui. Sunt lucruri care nu se fac, mai ales când ocupi aşa o poziţie în stat. Iar Ludovic Orban a decis că, din momentul acela, trebuie să spună lucrurilor pe nume şi nu pentru a rupe PNL, cum spun alţii. El chiar are o datorie morală faţă de toţi membrii PNL din ţară. Toţi membrii PNL văd cum se întâmplă lucrurile la vârf, nu sunt de acord. Am fi ipocriţi şi mincinoşi dacă am ieşi în spaţiul public şi am încerca să spunem că lucrurile sunt bune, când toată lumea vede că nu-i aşa”, a punctat Luminiţa Barcari, nemulţumită de faptul că unii i-au catalogat pe susţinătorii lui Ludovic Orban drept argaţi. „E vorba de domnul Florin Roman. De ce nu înţelege că pe noi ne unesc aceleaşi principii şi valori? Avem aceeaşi gândire în raport cu evoluţia din ultimul timp a PNL-ului. Adică, ne adunăm în jurul lui Ludovic Orban pentru că gândim la fel, nu pentru că ne impune anumite lucruri. El, într-adevăr, e liderul de necontestat. Din punctul meu de vedere este liderul liberalilor, nu neapărat al PNL. Nu ne ţine nimeni cu forţa acolo…Se discută într-adevăr, sunt variante. Ce facem, mai rămânem alături de această echipă care nici nu ne bagă în seamă, să ne simţim izolaţi în propriul partid? Bineînţeles că ne vedem de munca noastră de parlamentari, dar politica este mult mai mult decât să promovezi legi”, a mai adăugat deputatul neafiliat ialomiţean.

Marius BĂDRĂGAN

 

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )