Planul Urbanistic General 2023 şi provocările urbane
După lupte seculare, se pare că Planul Urbanistic General (PUG) al municipiului Călăraşi 2023 va fi realizat. Elaborarea sa a fost contractată în anul 2019, în mandatul primarului Daniel Drăgulin, bugetarea fiind aprobată într-o şedinţă a Consiliului Local Călăraşi, în acea perioadă, la propunerea primarului. Documentaţia a fost elaborată de S.C. SYNERGETIC CORPORATIONS SRL, fiind urmaţi toţi paşii, privind consultarea populaţiei, prevăzuţi de legislaţia specifică, anume Ordinul 2701 /2010.
Primarul municipiului Călăraşi, Marius Dulce informează că au fost consultaţi toţi cetăţenii, inclusiv potenţialii investitori, aşa încât toată lumea să fie mulţumită. „Avem termen până la anul şi eu zic că va mulţumi pe toată lumea, pentru că am ţinut cont de ce-şi doresc investitorii. Au fost organizate întâlniri cu cetăţenii şi toată lumea a avut dreptul să spună acolo ce era de spus. Am avut întâlnire cu societăţile din Călăraşi pentru a-i întreba ce gânduri, ce vor să dezvolte. Le-am spus să se gândească la un plan de investiţii de cel puţin 10 ani. Asta, ca să putem să dăm anumite funcţionalităţi zonelor unde dumnealor vor să investească. Nu vrem să-i încurcăm şi atunci când vor să construiască să le cerem nu ştiu câte hârtii. Să le mai cerem un PUZ sau cine ştie ce alte documente. Atunci, am stabilit care sunt zonele de funcţiune mixtă– zonă industrială şi zonă urbană rezidenţială. Acest PUG este foarte important pentru că e o gândire pe zece ani. Este bine să aşezi lucrurile într-o anumită logică, să nu fie deranjantă. De exemplu, dacă vrei să modifici zona unde construieşti, ca să obţii un PUZ poate să dureze şi 6 luni, iar un investitor poate nu are timpul necesar să aştepte atât, pentru a scoate documentele. Iar apoi mai durează şi alte etape. Numai la Mediu, dacă nu mă înşel, cred că ne trebuie trei luni pentru dezbatere”, a precizat la Radio Fresh FM, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”, primarul Marius Dulce.
În ce priveşte locurile de casă pentru tineri, trebuie să existe teren. Iar Primăria Călăraşi nu mai are teren disponibil, decât câteva loturi ce vor fi atribuite zilele acestea, pe Legea 15. Însă, pe viitor, primarul va vedea ce alte oportunităţi mai apar pentru a putea extinde zona sau eventual să se cumpere terenuri. Dar acesta este un viitor proiect pentru care municipalitatea speră să aibă resurse financiare. Până atunci, tinerii pot să se îndrepte către zona privată. „Să sperăm că vom avea resursele financiare necesare. Dar până atunci, tinerii pot să se îndrepte şi către zona privată. Sunt destule firme private care au început să-şi scoată autorizaţie de construcţie. Mulţi deţin terenuri şi doresc să construiască atât case, cât şi blocuri. Eu nu pot decât să fac ca lucrurile să se mişte mai rapid. Atunci vor găsi în zona liberă să cumpere locuinţe sau apartamente. Pentru noi, în primul rând, este bine că ţinem tinerii acasă. Apoi, trebuie să ne gândim că vom beneficia de taxe şi impozite. Dar trebuie să ai modalitatea şi posibilitatea să le oferi tinerilor această oportunitate. Şi se vor crea în timp, chiar dacă vor fi limitate… căci trebuie să ne gândim la o extindere a oraşului. La ora actuală, oraşul nu mai are unde să se extindă. Sau aşa cum se discută, să mutăm pe zona de ZUF – uri, zonă urbană funcţională sau metropolitană şi atunci să ne unim cu localităţile limitrofe Modelu, Cuza Vodă, Grădiştea. Poate putem să ducem utilităţile pe această zonă şi atunci suntem în grafic. Dar toată lumea trebuie să fie de acord să creăm aceste zone, pentru că în viitor nu vom mai putea să luăm nici fonduri europene dacă nu îndeplinim condiţia impusă, să avem minim 100 mii locuitori. Noi avem în municipiul Călăraşi 74.000 locuitori”, a subliniat primarul Dulce.
Parcul Dumbrava va fi modernizat
O altă veste bună este aceea că Parcul Dumbrava va fi modernizat cu fonduri europene. Alesul local spune că există un parteneriat cu localităţi din Bulgaria. Este vorba de un proiect transfrontalier care va fi depus, în vederea finanţării, în cadrul Programului Interreg VI-a România-Bulgaria, Prioritatea 2 „O regiune mai verde”. Obiectivul este crearea infrastructurii verzi în oraşele Călăraşi şi Knezha, prin reabilitarea unui parc în cadrul fiecărui oraş. Primăria Municipiului Călăraşi participă, în calitate de Partener Lider, la implementarea proiectului alături de Primăria Knezha (Bulgaria). Prin acest proiect, Municipiul Călăraşi doreşte să realizeze modernizarea arhitecturală şi peisagistică a Parcului Dumbrava având ca scop principal protejarea biodiversităţii, crearea unei zone de îmbinare armonioasă a naturii cu spaţiul urban, reducerea emisiilor de carbon şi creşterea calităţii vieţii. „Vom dezvolta şi Parcul Dumbrava fiindcă intră în zona de regenerare, de Vest. Vom crea un parc foarte frumos, pentru că deja lumea l-a populat acolo. Avem trei locuri de joacă, piste de biciclete, alei pe care toată lumea să alerge, să se simtă bine. Avem şi un Sky Park pe care l-am făcut pentru că am avut cerinţe de la copii şi este de nivel naţional. Putem organiza competiţii naţionale. Sunt multe lucruri frumoase. În ce priveşte vilele, barurile, restaurantele şi cafenelele din Parcul Dumbrava, acolo le lăsăm. Cârcotaşii să-şi vadă de treaba lor pentru că oamenii aceia au forme legale. Dar de ce ne-ar deranja, o cafenea într-un parc? Dacă vrei să mergi acolo este OK, dacă nu, tot OK. Până la urmă, trebuie să mergi pe undeva să te relaxezi, cu o muzică dată în aşa fel încât să nu deranjeze. Chiar dacă facem Pietonalul, dacă nu dai o utilitate publică în care să te şi odihneşti, să mergi la o terasă unde să bei un suc sau o cafea în vreme ce urmăreşti copilul cum se joacă, n-am făcut nimic. O să stea acolo numai porumbeii şi-atât”, a mai adăugat primarul municipiului Călăraşi.
Ramona BUTNARIU