Planul Strategic pentru anul 2022, cu privire la priorităţile siguranţei persoanei şi ordinii publice

Anual, Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) întocmeşte Planul Strategic care cuprinde principalele obiective ce trebuie îndeplinite de unităţile de poliţie, precum şi indicatorii de performanţă minimali pentru serviciul poliţienesc. Acest Plan Strategic formulează o viziune a ATOP, conform căreia poliţia ialomiţeană va acţiona performant şi va continua să fie deschisă şi responsabilă faţa de întreaga comunitate, făcând tot posibilul pentru ca toţi cetăţenii să primească cele mai bune şi eficiente servicii de poliţie. Obiectivul fundamental îl reprezintă creşterea continuă a gradului de siguranţă a cetăţeanului atât în mediul rural, cât şi în mediul urban; creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni, prin protejarea persoanei şi patrimoniului, prevenirea şi combaterea infracţiunilor comise în unităţile de învăţământ şi asigurarea gradului de siguranţă în incinta şi zona adiacentă acestora; creşterea siguranţei rutiere pe drumurile publice din judeţul Ialomiţa. „Prezentul plan îşi propune să contureze căile şi mijloacele de acţiune pentru diminuarea criminalităţii, eficientizarea activităţii structurilor poliţiei, în cooperare cu cele ale Jandarmeriei şi ale altor autorităţi ce concură la respectarea legalităţii în sistem integrat. Pentru realizarea planului de acţiuni pe anul 2022 s-a avut în vedere evoluţia principalilor indicatori statistici în 10 luni din anul 2021, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ialomiţa”, a precizat Gigi Petre, preşedintele ATOP Ialomiţa.
Astfel, în cele 10 luni ale anului 2021, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ialomiţa, au fost sesizate 5.539 de infracţiuni, cu 45 mai puţine decât în perioada similară a anului trecut (5.584) ceea ce reprezintă o scădere cu 1%. De asemenea, au fost constatate 2.123 infracţiuni contra patrimoniului, cu 7% mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020. Tot în perioada supusă analizei, au fost sesizate 919 infracţiuni stradale, cu 716 mai multe decât în perioada similară a anului trecut (203), ceea ce reprezintă o creştere cu 353%. După mediul unde au fost comise, 461 infracţiuni (50,16%) sunt în mediul urban, cu o creştere de 328 infracţiuni şi 458 cu o creştere de 388 infracţiuni (49,83%) în mediul rural, comparativ cu anul 2020. În incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, au fost sesizate 10 infracţiuni (valoare similară cu cea înregistrată în anul 2020), toate fiind în incinta unităţilor de învăţământ.
În ceea ce priveşte siguranţa traficului rutier se constată o scădere a numărului accidentelor grave de circulaţie. Chiar dacă au fost depuse eforturi susţinute din partea efectivelor rutiere, pe raza judeţului s-au produs 50 accidente grave de circulaţie (-12), urmările acestora constând în 32 persoane decedate (-20) şi 33 răniţi grav (-8).
Principalele cauze de producere ale acestora au fost adormirea la volan, pe fondul căreia s-au produs 5 accidente grave, soldate cu 8 persoane decedate şi 2 rănite grav; traversare neregulamentară pietoni, fiind înregistrate 5 accidente, soldate cu decesul a 3 persoane şi 2 răniţi grav; accidente rutiere în care au fost implicaţi biciclişti, fiind înregistrate 5 accidente, soldate cu 2 persoane decedate şi 3 răniţi grav.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )