Planul de acţiune al ADI Ialomiţa pentru anul 2021
Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ialomiţa a dovedit deja că îşi atinge obiectivele pentru care a fost constituită. Anume să contribuie la o armonizare a investiţiilor în judeţ, astfel încât toate localităţile să se dezvolte în mod egal. La comune este prevăzută suma de 300 mii lei, iar la oraşe şi municipii – 400 mii lei, pentru localităţile până la zece mii şi respectiv peste zece mii de locuitori. Primarii sunt încurajaţi să depună proiecte, regula fiind că se finanţează un singur proiect anual. Dacă au în vedere investiţii de anvergură, aleşii locali pot depune şi proiecte multianuale.
Pentru anul 2021, conducerea ADI Ialomiţa aşteaptă aprobarea bugetului naţional de stat şi apoi al celui judeţean. Dar, fireşte că activitatea se derulează deja, în sensul că, directorul Daniel Ganea a lansat către toate primăriile Ghidul solicitantului, într-o formă draft, cu speranţa să primească un feedback. „Sperăm să primim de la primari solicitări cu privire la eventuale modificări în vederea îmbunătăţirii acestui ghid. Imediat, după ce se aprobă bugetul judeţului, vom putea aproba şi ghidul. Se vede o schimbare, când întocmesc o cerere de plată, primarii deja ştiu ce documente trebuie să fie în spate. Eu zic că suntem pe drumul cel bun şi chiar se vede un progres în această privinţă. Eu m-aş fi bucurat să am cât mai multe solicitări de îmbunătăţire şi modificări în ghid de la primării, pentru că asta înseamnă că sunt interesaţi. Atunci cred că şi nouă ne-ar uşura foarte mult activitatea. Am accesa şi programe de finanţare ale Uniunii Europene, dar cu cinci persoane, sincer, încă nu m-aş băga în direcţia aceasta. E uşor de accesat dar, apoi, la implementare nu ştiu cu cine o putem face. E o responsabilitate. Dar avem în plan acest lucru şi având în vedere că echipa noastră deja a început să se perfecţioneze în implementarea Programului Judeţean de Dezvoltare Locală e clar că după aceea vom avea timp să implementăm şi alte proiecte”, a precizat la Fresh FM, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”, Daniel Ganea, accentuând că implementarea unui proiect nu întotdeauna este uşoară. S-a întâmplat ca din neştiinţă sau de lipsă de timp să se greşească foarte multe proiecte şi atunci beneficiarii au trebuit să dea cu subsemnatul.
Printre altele, de la înfiinţarea ADI Ialomiţa (2017) şi până acum, multe unităţi administrativ teritoriale au accesat şi implementat minim un proiect. Dar mai sunt încă şi unele care nu au făcut acest lucru. Asta nu înseamnă că vor avea prioritate. Nu există un asemenea criteriu de evaluare, că dacă nu ai primit niciodată finanţare, atunci vei primi. „Nu, criteriul este acelaşi: Primul venit, primul servit. Noi am făcut publicitate programului, tot trimiţând e-mail-uri către Primării, anunţându-i de fiecare dată în ce stadiu suntem. Acum depinde de fiecare unitate administrativ teritorială în parte cum gestionează resursele, cum pregăteşte documentaţia tehnică. Depinde de ei să vină să acceseze proiecte. Bugetul este finit şi depinde de ei cât de repede se vor mişca. Cumva trebuie să fie un criteriu de selecţie. Dacă făceam celălalt criteriu – conform căruia trebuia să primim toate cererile de finanţare, să stăm să le evaluăm pe toate şi apoi să facem un punctaj şi în ordinea acestuia să le evaluezi – nu mai avea rost să te complici. Trebuia să deschizi programul în aprilie, terminai cu evaluarea proiectelor prin septembrie sau octombrie şi se ducea tot anul. Aşa este mai uşor. E o evaluare destul de simplă şi nu sunt criterii foarte greu de atins. Cei care nu au accesat proiecte, nu s-a întâmplat acest lucru din vina noastră. E clar că noi întotdeauna, de fiecare dată când am lansat acest program, i-am invitaţi pe toţi să vină să depună proiecte. Nu a existat nici un factor politic. Cine a venit să ceară finanţare şi s-a încadrat în prevederile Ghidului a primit fonduri. În rest, în afară de finanţarea şi implementarea PJDL, vreau să organizez câteva sesiuni de training, în ghilimele, pentru primari. Acum am trimis un chestionar de identificare a nevoilor de formare. Mă gândesc că am putea cumva să-i ajutăm pe managementul investiţiilor publice, achiziţiile publice sau pe noul Cod administrativ. Sunt foarte mulţi primari noi şi cred că am putea să venim în ajutorul lor cu astfel de cursuri, aici la Slobozia. Astfel putem să le furnizăm informaţiile de care au nevoie pentru buna desfăşurare a actului administrativ. Mesajul meu către primari ar fi să reuşim, poate împreună, să facem cât mai multe proiecte, să schimbăm nivelul de trai al locuitorilor din Ialomiţa în bine”, a mai adăugat Daniel Ganea, directorul ADI Ialomiţa.
Diana ARON