Plafonarea preţului la lemnul de foc va revigora haosul. Soluţia: vouchere de compensare pentru populaţie

Cel puţin aşa arată o analiză făcută, recent, de către reprezentanţii World Wide Fund for Nature (WWF) România. Conform acestora, legea prin care Guvernul vrea să protejeze populaţia defavorizată de preţurile mari pentru lemnul de foc este binevenită, mai ales în contextul sosirii iernii. Dar, nu în forma actuală. Dacă statul decide să intervină în piaţă şi să plafoneze preţul lemnului de foc la 500 lei/mc, efectele pozitive pe care le aşteaptă riscă să fie întrecute de o avalanşă de efecte negative secundare.
Cel care vinde lemn va trebui de acum să se încadreze în preţul plafonat, făcând tot posibilul să-şi scadă costurile. Cum? Prin nerespectarea regulilor de exploatare a lemnului. Renunţă la standardele pe care şi le-a impus pentru că este mai ieftin dacă trage lemnul din pădure pe scurtătură, direct prin pârâu, şi dacă lucrează cu muncitori necalificaţi, cărora nu le oferă nici măcar echipament de protecţie. Apoi, decide să nu mai declare întreaga cantitate de lemn pe factură şi pe documentele de transport/SUMAL şi să folosească metoda supraîncărcării camioanelor. În final, „fentează” statul şi contribuie la revigorarea haosului, prin tăieri ilegale şi evaziune fiscală. Unde poate, totuşi, să-şi vândă legal lemnul în profit? Pe pieţele UE din vest, unde nu are nicio restricţie, şi către giganţii austrieci şi turci, unde nu se plafonează preţul.
Cine va suferi în mod direct? Chiar populaţia defavorizată, pe care statul vrea să o protejeze prin măsura intervenţionistă. În scurt timp, cantitatea de lemn legal disponibil pe piaţă va scădea. Cererea va creşte, mai ales pe timp de iarnă, aşa că nevoile vor fi acoperite din lemn ilegal şi nefiscalizat.
O posibilă soluţie o reprezintă acordarea unor vouchere de compensare către populaţie, similare celor folosite pentru motorină sau curent electric, despre care ministrul mediului Tanczos Barna vorbea în august. „Cei care se încălzesc cu lemne vor primi o compensare cu o sumă fixă pentru metrul cub de lemn, în limita unei cantităţi rezonabile pe gospodărie. Cu condiţia să fie însoţite de factură şi aviz. Astfel, cumpărătorul va avea tot interesul să aibă trecută pe factură întreaga cantitate pe care o plăteşte celui care vinde lemnul, căci altfel nu primeşte voucherul de la stat, iar acesta va fi nevoit să înregistreze tot lemnul în SUMAL. Cui ar mai vinde «pădurarul» lemnul recoltat ilegal dacă lumea vrea factură pe toată cantitatea? În felul acesta, o întreagă piaţă gri a lemnului nefiscalizat ar ieşi la lumină şi s-ar transforma într-un venit sigur la bugetul de stat, ceea ce ar reduce semnificativ tăierile ilegale”, a precizat Magda Constantin, specialist în comunicare la WWF România.
Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura.

Alexandra TUDOR

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )