Plăcinta Dobrogeană urmează să fie recunoscută, la nivelul UE, ca produs românesc cu indicaţie geografică protejată
Plăcinta Dobrogeană urmează să fie recunoscută, la nivelul UE, ca produs românesc cu indicaţie geografică protejată (IGP). Acordul a fost realizat în urma negocierilor dintre România şi Bulgaria, în dialog cu Direcţia Generală pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DG Agri), din cadrul Comisiei Europene (CE). Bulgaria va avea dreptul de a folosi denumirea doar la nivel local, în regiunea de la sudul judeţului Constanţa, fără recunoaştere IGP. Acordul a fost realizat după doi ani de opoziţie din partea Bulgariei, care a invocat istoria comună a regiunii Dobrogea.
Astfel a precizat europarlamentarul PNL, Dan Motreanu care mai spune că alte zece produse alimentare româneşti sunt înregistrate în sistemele de calitate europene. Dintre acestea, nouă produse alimentare româneşti sunt înscrise în Registrul european al produselor alimentare, cu indicaţie geografică protejată (IGP). Anume Telemeaua de Sibiu, Cârnaţii de Pleşcoi; Scrumbia de Dunăre afumată; Novacul afumat din Ţara Bârsei; Salamul de Sibiu; Magiunul de prune de Topoloveni; Caşcavalul de Săveni; Salata cu icre de ştiucă de Tulcea; Salata tradiţională cu icre de crap. Iar un produs deţine denumire de origine protejată (DOP), respectiv Telemeaua de Ibăneşti.
Ramona BUTNARIU