Pita de Pecica a fost recunoscută la nivelul Uniunii Europene ca produs românesc cu indicaţie geografică protejată
Pita de Pecica a fost recunoscută la nivelul Uniunii Europene ca produs românesc cu indicaţie geografică protejată (IGP). Europarlamentarul PNL, Dan Motreanu subliniază că IGP evidenţiază legătura dintre regiunea geografică specifică şi denumirea produsului, în cazul în care o anumită calitate, reputaţie sau altă caracteristică poate fi atribuită în mod esenţial originii sale geografice. Pita de Pecica este un produs de brutărie copt şi congelat obţinut din aluat dospit și copt în cuptoare. Este preparată din făină de grâu, drojdie proaspătă, apă şi sare iodată. Pita de Pecica devine al doisprezecelea produs românesc recunoscut şi înregistrat la nivel european.
Alte 11 produse alimentare româneşti sunt înregistrate în sistemele de calitate europene: Telemeaua de Sibiu, Cârnaţii de Pleşcoi; Scrumbia de Dunăre afumată; Novacul afumat din Ţara Bârsei; Salamul de Sibiu; Magiunul de prune de Topoloveni; Caşcavalul de Săveni; Salata cu icre de ştiucă de Tulcea; Salata tradiţională cu icre de crap; Telemeaua de Ibăneşti şi Plăcinta dobrogeană.
Cristina ANDREI