Peste 8,5 milioane de euro investiți de Organizația Salvați Copiii în maternități și secții de pediatrie

Organizația Salvați Copiii România dotează Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” (INSMC) cu un ecograf de ultimă generație. Aparatul este în valoare de 75.500 de euro, iar cu ajutorul lui vor putea fi identificate malformațiile și problemele cardiace la copii. Este primul aparat de acest fel, cu o valoare superioară de diagnostic, astfel încât tratamentul să poată fi instituit cât mai prompt. Anual, în România se nasc aproximativ 1.000 de copii cu malformații cardiace congenitale, pentru mulți dintre ei fiind decisivă intervenția chirurgicală cât mai rapidă.
Încă din anul 2010, Organizația Salvați Copiii a dotat 105 unități medicale din toate județele țării, cu peste 1.020 de echipamente vitale, investind peste 8.500.000 de euro. A dotat secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală și secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie. Până la sfârșitul anului 2022, Salvați Copiii va dota cel puțin 55 de unități medicale cu echipamente performante, asigurând supraviețuirea și tratamentul adecvat pentru cel puțin 30.000 de copii.
În Ambulatoriul Institutului, se efectuează anual peste 60.000 de consultații medicale, pentru zeci de mii de copii veniți din toată țara. Copiii au parte de examinări medicale, investigații complexe și analize necesare diagnosticării, recomandării tratamentului necesar și evaluării ulterioare a pacienților.
Dotarea cabinetului de cardiologie cu un ecograf performant reprezintă un sprijin major pentru activitatea Compartimentului de cardiologie pediatrică și desfășurarea completă a activității medicale specifice.
La INSMC sunt îngrijiți și internaţi copii în stare critică cu diverse afecţiuni ce țin de neurologie pediatrică, genetică medicală, pneumologie pediatrică, gastroenterologie pediatrică, oftalmologie pediatrică, endocrinologie pediatrică, dermatologie pediatrică, psihiatrie pediatrică, psihologie și hematologie.
Medicul Salwa Addilami, un vechi colaborator al Organizației Salvați Copiii România, a activat ca voluntar pentru programul de sprijinire și asistență umanitară a copiilor refugiați. „În perioada liceului am fost voluntar în cadrul organizației. Aici am învățat ce înseamnă dragostea pentru copii și cât de mult contează să îi înțelegi și să poți să le răspunzi nevoilor. Am lucrat în cadrul proiectului pentru copiii refugiați. Îmi aduc aminte poveștile lor tulburătoare, activitățile, jocurile, taberele, care le-au oferit un nou început și zâmbetul pe buze. Până anul acesta nu exista cardiolog pediatru în INSMC. Eu am venit din luna ianuarie și, odată cu ecograful potrivit, vom începe activitatea completă. Până acum funcționam cu ecograful din camera de gardă, care nu este dedicat pentru cord și are sondă pentru adulți”, transmite dr. Salwa Addilami, medic cardiolog pediatru în cadrul INSMC.
„Acest aparat face diferența dintre opinie și certitudine, astfel de echipamente de nouă generație cum este cel primit de la Organizația Salvați Copiii. Nu este de ocolit faptul că și copiii pot suferi afecțiuni cardiace, iar numărul acestora este în creștere în țara noastră în contextul pandemiei, dar și al numărului mare de copii născuți prematur”, completează conf. dr. Craiu Mihai, medic primar pediatru INSMC.
Dotarea secțiilor de pediatrie și a maternităților, o prioritate pentru Organizația Salvați Copiii
Anul acesta, Salvați Copiii va susține spitale din județele Argeș, Botoșani, Brașov, Covasna, Galați, Giurgiu, Harghita, Iași, Maramureș, Mureș, Mehedinți, Sibiu, Timiș și Tulcea, precum și în București. „Dotarea secțiilor de pediatrie cu aparatură medicală performantă este una dintre prioritățile majore ale organizației. Un ecograf de ultimă generație poate face diferența dintre viață și moarte în cazul copiilor cu malformații cardiace, diagnosticul acurat și rapid ajutând medicii să intervină. Poate să ofere copilului șansa de a se dezvolta sănătos”, explică Gabriela Alexandrescu, președintele executiv Salvați Copiii România.
Salvați Copiii România a demarat și un amplu proces de reabilitate a Blocului Operator și a Secției de Terapie Intensivă ale Maternității Polizu, din cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu- Rusescu”. Maternitatea este unitate de referință în domeniul sănătății mamei și copilului. Doar în Secția de Terapie Intensivă și Blocul Operator ajung anual aproximativ 8.000 de paciente pentru intervenții chirurgicale complexe, de la sarcinile cu risc crescut până la patologii din sfera oncologică.
În cadrul procesului de reabilitare, se au în vedere recompartimentarea și modernizarea spațiilor și modificarea circuitelor. Printre obiective se mai numără
schimbarea rețelei de distribuție a fluidelor și a gazelor medicale și realizarea sistemului de siguranță la patul pacientului. Totodată, se dorește refacerea sistemului de ventilație și achiziționarea de echipamente vitale moderne.
Companiile pot investi în viața nou-născuților care au nevoie de îngrijire medicală urgentă și de calitate, prin încheierea unui contract de sponsorizare. Iar persoanele fizice au posibilitatea de a dona online pe https://www.salvaticopiii.ro/renovare sau prin SMS la 8844, 2 euro lunar.
Persoană de contact: Ștefania Mircea, coordonator program reducerea mortalității infantile, Salvați Copiii – stefania.mircea@salvaticopiii.ro, tel. 0745 375 148.

Petruța RIDICHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )