Peste 20 de solicitări ale pompierilor ialomițeni, în doar 24 de ore
Pompierii ialomițeni au acționat 24 de ore din 24 pentru gestionarea promptă a solicitărilor primite, la nivel local. În ultimele 24 de ore, aceștia au fost prezenți la 21 de cazuri de acordare a primului ajutor calificat SMURD și transportarea la spital a persoanelor cu probleme medicale. De asemenea, au fost solicitați pentru îndeplinirea unei misiuni de salvare animale și stingerea a patru incendii de vegetație uscată.
Astfel, în cursul zilei de astăzi, un echipaj de salvatori din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni a intervenit pentru salvarea unei bovine. Animalul rămăsese
blocat într-o iesle de beton, în comuna Coșereni. În sprijin a intervenit și echipajul SVSU al localității.
De asemenea, un echipaj de salvatori din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni a intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă pentru lichidarea unui incendiu, produs în municipiul Urziceni. Au ars 800 de metri pătrați de vegetație uscată și 15 stupi de albine. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind folosirea intenționată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul.
În municipiul Urziceni, a ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 9000 de metri pătrați. Un echipaj de salvatori din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni a intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă pentru lichidarea incendiului. Cauza probabilă de producere a incendiului este folosirea intenționată a sursei de aprindere pentru a îl genera.
În municipiul Slobozia, a ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 600 de metri pătrați, cel mai probabil, din cauza aprinderii focului deschis în spații deschise. La fața locului, a intervenit un echipaj de salvatori din cadrul Detașamentului de pompieri Slobozia, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă.
Tot astăzi, un echipaj de salvatori din cadrul Detașamentului de pompieri Slobozia a intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă pentru lichidarea unui incendiu, produs, de asemenea, în municipiul Slobozia. A ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 50 de metri pătrați. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind focul deschis în spații deschise.
În acest context, pompierii ialomițeni le reamintesc cetățenilor faptul că, potrivit standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor, arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă. Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate, aceștia fac apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor la arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale: desfăşurarea arderii numai pe timp de zi și în condiţii meteorologice fără vânt; arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate sau pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii şi stingerea jarului după terminarea activităţii; colectarea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în grămezi, astfel încât arderea să poată fi controlată; executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile; curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri; asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; supravegherea permanentă a arderii; stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii; se interzice acoperirea focarelor cu pământ.
De asemenea, conform legislaţiei în domeniul protecţiei mediului, persoanele fizice și juridice au obligativitatea de a nu arde miriștile, stuful, tufărișurile sau vegetația ierboasă fără acceptul Agenției Județene pentru Protecția Mediului și fără informarea, în prealabil, a Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență.
În cazul nerespectării prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată, Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură – APIA va aplica sancțiuni care ajung până la excluderea de la plata sprijinului financiar pentru deținătorii terenurilor igienizate prin incendierea vegetației uscate și care nu au obținut acceptul autorităților. Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, cetăţenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sancţiune contravenţională. Această sancțiune prevede aplicarea unei amenzi cu sume cuprinse între 1.000
și 500 de lei.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Barbu Catargiu” al județului Ialomița solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112.
Petruța RIDICHE